Derby Week: Vypjatá rivalita z aténského fotbalového trojúhelníku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Vypjatá rivalita z aténského fotbalového trojúhelníku

Derby mezi Olympiakosem a Panathinaikosem je nejvyhrocenější v Řecku.
Derby mezi Olympiakosem a Panathinaikosem je nejvyhrocenější v Řecku.Profimedia
V Aténách sídlí tři nejúspěšnější kluby řeckého fotbalu, takzvaná Velká trojka. Olympiakos Pireus, Panathinaikos a AEK získaly dohromady 80 ligových titulů. Od založení řecké ligy v roce 1927 se jen v sedmi ročnících přihodilo, že se mistrem nestal některý z členů tohoto triumvirátu. Až tak silná aténská trojice je. A opravdu velké jsou i vzájemné bitvy rivalů z hlavního řeckého města. Úřadujícími mistry jsou AEK Atény, nejvypjatějším duelem ve městě i v celém řeckém fotbale je však souboj Olympiakosu Pireus a Panathinaikosu. "Derby věčných nepřátel" je na programu tento víkend.

Atény – hlavní město (nejen) fotbalu

Atény jsou hlavním a největším městem Řecka. Rozkládají se na poloostrově Attika na březích Saronského zálivu Egejského moře a žije v nich asi 650 tisíc obyvatel. Metropole však tvoří rozsáhlou aglomeraci s dalšími okolními sídly, jako je například přístav Pireus. Celá oblast čítá přes čtyři miliony lidí, což je zhruba třetina celé populace země.

V Aténách se kromě obyvatel, vlády, hlavních státních institucí a firem koncentrují také ty nejlepší fotbalové kluby. Vedle trojice řeckých fotbalových "Bohů" v podobě Olympiakosu, Panathinaikosu a AEK tam mají domov i další prvoligové celky. V sezoně 2023/24 jsou součástí Super League i Atromitos a Kifisia. Fotbalisté Kifisie, klubu, který byl založen teprve v roce 2011, jsou úplnými nováčky nejvyšší soutěže. A zatím si nevedou špatně. Přestože musejí své domácí zápasy hrát v azylu, mají po sedmi kolech na kontě šest bodů za tři remízy a jednu výhru, kterou vybojovali v "malém aténském derby" nad Atromitos.

Aténské kluby.
Aténské kluby.P3K / Google Maps

Olympiakos – řecký fotbalový Olymp

Olympiakos byl založen v roce 1925 v Pireu, přístavním městě, které je nyní součástí rozsáhlé aglomerace Atén. Vznikl jako poslední tým Velké aténské trojky, ale co do počtu titulů celému řeckému fotbalu  jednoznačně kraluje. Dosáhl už na 47 ligových prvenství a řadu dalších úspěchů.

Sílu a velikost klubu jako by předurčila už symbolika vybraná jeho zakladateli – název i profil olympionika ve znaku klubu mluví jasnou řečí. Olympiakos staví na ušlechtilých hodnotách olympijské myšlenky a co možná nejlepší sportovní kvalitě.

Panathinaikos – ryzí klub s irsko-kanadskou symbolikou

Panathinaikos vznikl v roce 1908 jako "Aténský fotbalový klub." Později byl přejmenován na "Panaténský atletický klub," který sdružoval sportovce více disciplín a, jak vyplývá i z názvu celku, reprezentoval celé Atény. Jeho symbolika také souvisí s výsadním řeckým sportovním dědictvím, s olympijskými hrami. Ale ne tak přímo jako v případě velkého rivala Olympiakosu.

Zelená jako hlavní klubová barva a trojlístek jako ústřední symbol Panathinaikosu vznikla na počest vítěze maratonského závodu 1906 v rámci takzvaných meziher (Řecko se tehdy bránilo tomu, aby se olympijské hry stávaly součástí různých světových výstav, jako tomu bylo v případě LOH 1900 v Paříži a LOH 1904 v St. Louis ve Spojených státech, a tak zorganizovalo "protestní" hry přímo v Aténách).

Výsledky této soutěže později Mezinárodní olympijský výbor vyřadil z oficiálních statistik, nicméně maraton – tedy další ryze řeckou sportovní disciplínu – tehdy vyhrál kanadský vytrvalec Billy Sherring. Protože byl irského původu, měl na svém tílku jetelový list (shamrock), irský národní symbol. Tehdejší členové Panathinaikosu byli Sherringovým výkonem tak unešeni, že si jeho vytrvalost, bojovnost a vítězného ducha chtěli skrz zelený trojlístek "převzít" do svého oddílu.

AEK – klub řeckých uprchlíků

V roce 1924 byl ustaven v Aténách klub, jejž založili noví obyvatelé města. Jednalo se o uprchlíky řeckého původu z Konstantinopole (dnešního Istanbulu), kteří byli součástí masivní migrace obyvatelstva (týkala se až dvou milionů lidí) po řecko-turecké válce (1919-1922). V konfliktu mezi Řeky a Turky šlo o území bývalé Osmanské říše, která se po první světové válce rozpadla. Tato teritoria v Malé Asii vyválčilo Turecko. Následná výměna obyvatelstva mezi Řeckem a Tureckem pak probíhala především na základě náboženského klíče.

AEK je zkratkou pro Athlitikí Énosis Konstatinoupóleos, tedy Atletický svaz Konstantinopole. K bývalému domovu imigrantů směřuje i znak klubu, kterým je dvouhlavý orel – symbol Konstantinopole. Mimochodem stejné historické kořeny (zakladatelé, název i znak) má soluňský PAOK.

Úspěchy největších aténských klubů.
Úspěchy největších aténských klubů.Livesport

Aténská derby

Kluby aténské Velké trojky spolu svádějí ty nejlepší i nejvypjatější zápasy v rámci celé historie řeckého fotbalu. Většinou se ve vzájemných utkáních bojuje o titul nebo rozhoduje o vítězi některého z řeckých pohárů. V roce 2013 však byla situace jiná. Derby mezi AEK a Panathinaikosem tenkrát vedlo k tomu, že AEK poprvé ve své historii sestoupil z nejvyšší soutěže.

Panathinaikos toto derby vyhrál 2:0, ale to pro AEK nebyl ještě ten největší problém. Stále se držel nad pásmem sestupu. Jenže mu byly dodatečně odečteny tři body za řádění jeho fanoušků v tomto utkání, a až kvůli tomu zažil AEK pád. Nebyla to náhoda. Klub byl v té době z finančního hlediska v tíživé situaci (tehdejší ekonomická krize trvající od roku 2009 tvrdě zasáhla i jiné řecké celky).

Kvůli dluhům se AEK dokonce nepřihlásil ani do druhé ligy a zamířil rovnou až do třetí nejvyšší soutěže. Hned v roce 2015 však už dvouhlaví orli létali zase mezi elitou. V roce 2018 se jim podařilo poprvé od roku 1994 celou ligu vyhrát a po minulé sezoně jsou aktuálně úřadujícími mistry Řecka.

Pro AEK je Panathinaikos i kvůli tomuto incidentu (ale i historicky) hlavním rivalem. A největším soupeřem jsou Zelení shodně i pro Olympiakos. Právě rivalita mezi Panathinaikosem a Olympiakosem, dvou nejlepších týmů v zemi, je považována za hlavní a nejostřejší řecké derby.

Matka všech bitev

Derby mezi Panathinaikosem a Olympiakosem se nazývá "Derby věčných nepřátel" nebo také "Matka všech bitev". Nad rámec sportovních úspěchů a síly obou klubů vzájemnou konkurenci a zášť posouvá také fakt, že oba historicky reprezentují jiné sociální vrstvy. Panathinaikos pochází přímo z centra Atén a tradičně reprezentuje vyšší třídu a vládnoucí garnituru celé země. Je považován za nositele odkazu tradiční kulturní společnosti hlavního města.

Na druhé straně k Olympiakosu jakožto celku z přístavního Pirea historicky tíhne pracující vrstva. Už jenom proto, že Olympiakos stojí proti "těm z centra", z hlavního města, proti bohatým, mocným a vládnoucím, nabral a (podle situace) stále nabírá fanoušky po celém Řecku. Tento druh střetu býval výraznější v minulosti, kdy byla propast mezi jednotlivými vrstvami ze sociálních a politických důvodů markantnější.

V dnešní době často drží "otěže" rivality velmi tvrdé skupiny hooligans obou soupeřů. Do další dimenze Derby věčných nepřátel dostává i to, že Panathinaikos i Olympiakos jsou největšími řeckými kluby i v jiných sportovních odvětvích než ve fotbale. Velká derby mezi Zelenými a Červenobílými probíhají i v basketbale, volejbale nebo třeba vodním pólu.

Příští Derby odvěkých nepřátel se odehraje v neděli 22. října na stadionu Olympiakosu, který pojme více než 33 tisíc fanoušků. Jde o souboj aktuálně prvního (Olympiakos) s druhým (Panathinaikos) týmem tabulky. Zápas sledujte na Livesportu, začíná v 18:30.

Další derby týdne

Pátek 20. října

Irsko – Division 1 (2. liga)

Athlone Town – Longford Town

Midlands derby

V irském regionu Midlands (v centrální části ostrovní země) jsou dvěma velkými fotbalovými rivaly aktuálně druholigové celky Longford Town a Athlone Town. Poslední derby v srpnu vyhrál Athlone Town na půdě Longfordu 3:2 a ve vzájemných zápasech drží pět zápasů dlouhou neporazitelnost.

Severní Irsko – NIFL PremiershipLarne FC – Carrick Rangers

East Antrim derby

V pátek se odehraje jedno derby i v sousedním Severním Irsku. V tamní nejvyšší soutěži se střetnou týmy z měst Larne a Carrickfergus, které leží 15 km od sebe v hrabství Antrim. Minulé derby vyhrálo Larne 4:1. Carrick na vítězství nad svým rivalem čeká od roku 2019 (14 zápasů).

Sobota 21. října

Austrálie – A-LeagueSydney FC – Melbourne Victory

The Big Blue („Velká modrá bitva“)

Mezi dvěma největšími městy Austrálie – Sydney a Melbourne – panuje velká rivalita. Derby největších týmů obou měst se nazývá The Big Blue, neboť klubovou barvou obou celků je modrá, a také protože v australské angličtině výraz "blue" znamená boj, rvačku nebo hádku.

Anglie – Premier LeagueLiverpool FC – Everton

Merseyside derby (Liverpoolské derby)

Derby mezi Liverpoolem FC a Evertonem, dvou klubů z Liverpoolu, je pojmenované podle hrabství Merseyside (a to podle řeky Mersey, která v Liverpoolu ústí do Irského moře). Jedná se o nejdéle hrané derby v nejvyšší anglické lize. Na programu je nepřetržitě od sezony 1962/63.

Severní Irsko – NIFL PremiershipColeraine FC – Ballymena United

A26 derby

Dalším severoirským derby víkendu je klání mezi Coleraine FC a Ballymena United. Jejich vzájemný souboj se nazývá podle dálnice A26, která obě města na severu země spojuje. První vzájemný zápas sezony vyhráli fotbalisté Coleraine 2:1. Ballymena má po 11 kolech na kontě jen šest bodů a je poslední.

Turecko – Süper Lig

Galatasaray – Besiktas

Galatasaray-Besiktas derbisi

Galatasaray a Besiktas spolu s Fenerbahce tvoří nejsilnější trojici fotbalových klubů v Turecku. Všechny tři navíc sídlí v Istanbulu. Velká rivalita existuje vzájemně mezi všemi třemi. Galatasaray je z historického hlediska druhým nejlepším celkem země (25 titulů), Besiktas třetím (21 titulů).

USA – Major League Soccer

Colorado Rapids – Real Salt Lake

Rocky Mountain Cup (Pohár Skalistých hor)

Real Salt Lake a Colorado Rapids spolu v rámci severoamerické Major League Soccer soupeří nejen o lepší postavení v tabulce. Nýbrž také o takzvaný Rocky Mountain Cup, trofej, nesoucí jméno Skalistých hor, které se mezi Salt Lake City v Utahu a Denverem v Coloradu tyčí.

Neděle 22. října

Nizozemsko – EredivisieHeracles Almelo – FC Twente

Twentse derby (Overijsselské derby)

Na prvoligový fotbal bohatá nizozemská provincii Overijsselse čeká další regionální derby. Tentokrát proti sobě stanou Twente Enschede (aktuálně třetí v tabulce) a Heracles Almelo (osmé). Města Enschede a Almelo od sebe na samotném východě Nizozemska dělí 30 km.

Norsko – Eliteserien

Lilleström SK – Valerenga IF

VIF-LSK derby

Lilleström a Valerenga patří mezi největší a nejtradičnější kluby norského fotbalu. Historii má i jejich vzájemné soupeření. Jde o derby, protože Valerenga je celkem z Osla a Lilleström leží ve stejnojmenném městě, které je součástí aglomerace norské metropole.

Chorvatsko – HNLNK Istra 1961 – HNK Rijeka

Derby della Učka (Derby o pohoří Učka)

O derby klubů z chorvatské Istrie – Istra 1961 a HNK Rijeka – byl jeden ze srpnových Derby Weeků. V jejich letním, posledním vzájemném souboji nadělila Rijeka svému rivalovi "kanára": 6:0. Istra není favoritem ani tentokrát. Rijeka zatím celou ligu vede, Istra je předposlední.

Švédsko – AllsvenskanDjurgaardens IF – Hammarby IF

Stockholmsderbyt II (Stockholmské derby II)

Ve Švédsku vrcholí ligová sezona. Do konce ročníku zbývají čtyři kola. V rámci "Stockholmského derby č. 2" se proti sobě postaví v tabulce aktuálně čtvrtý Djurgaarden a páté Hammarby. Jejich poslední klání přineslo gólovou přestřelku, kterou Hammarby vyhrálo 4:3.

Německo – Bundesliga1. FC Kolín n. R. – Borrusia Mönchengladbach

Rheinische Derby (Rýnské derby)

Jako "Rýnské derby" se označuje víc střetů klubů se sídlem v Severním Porýní-Vestfálsku. Největšími týmy z této hustě osídlené části Německa jsou 1. FC Kolín, Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen, Fortuna Düsseldorf (2. liga), MSV Duisburg (3. liga) a Rot-Weiss Essen (3. liga).

Slovensko – Fortuna liga

Spartak Trnava – Slovan Bratislava

Tradičné derby

Zápas mezi Slovan Bratislava a Spartakem Trnava je dlouhodobě největším hitem slovenského fotbalu. Představuje nejen rivalitu sportovní, ale i konkurenční vztah hlavního města Bratislavy a jen 50 km vzdálené Trnavy. Minulé klání ve finále Slovenského poháru vyhrála po prodloužení Trnava.

Belgie – Jupiler Pro LeagueStandard Lutych – Anderlecht

Classique de Belgique (Belgické clásico)

Belgie se dělí (administrativně i kulturně) na Vlámsko, Valonsko a region hlavního města Bruselu. Zápas mezi bruselským Anderlechtem a valonským Standardem Lutych (v originále, tedy ve francouzštině, Standard de Liège) je nejdůležitějším zápasem pro valonskou (frankofonní) část Belgie.

Brazílie – Série AAtlético Mineiro – Cruzeiro

Clássico Mineiro (Derby Sao Paula)

Atlético Mineiro a Cruzeiro jsou kluby z Belo Horizonte, metropole brazilského státu Minas Gerais. Jejich derby se označuje přídomkem mineiro – takzvaným obyvatelským jménem (demonymem) pro něco, co pochází právě z Minas Gerais. Clássico Mineiro se odehrálo už víc než 500krát.

Flamengo – Vasco da Gama

Clássico dos Milhoes (Clásico milionů lidí)

Derby mezi Flamengem a Vasco da Gama, dvou velkých rivalů z Rio de Janeira, se nazývá se "Clásico milionů", kde "miliony" představují obrovské fanouškovské základny, které oba týmy získaly už ve 20. letech 20. století. V té době totiž vévodily fotbalu v oblasti Ria (celonárodní soutěž se ještě nehrála).