Dostál v přípravě odchytal víc, Mrázek ale bude jednička, tuší hokejový expert Málek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dostál v přípravě odchytal víc, Mrázek ale bude jednička, tuší hokejový expert Málek

Petr Mrázek by měl být českou jedničkou.
Petr Mrázek by měl být českou jedničkou.Profimedia
Brankářská sestava pro hokejové mistrovství světa vypadá v českém národním týmu velmi silně. Tvoří ji trojice gólmanů z NHL a každý z nich odchytal v sezoně pořádnou porci utkání. Kdo by mohl být jedničkou a jak by si muži s maskou měli rozdělit zápasovou porci, rozebral pro Livesport Zprávy bývalý brankář Roman Málek (46).

V přípravném turnaji Euro Hockey Tour v Brně chytal dva duely Lukáš Dostál a jeden Petr Mrázek. Na třetího ze sestavy Karla Vejmelku prostor nezbyl. "Vidím to tak, že Mrázek začne turnaj jako jednička," říká Roman Málek, hokejový expert O2 TV.

Podle čeho soudíte? Vždyť příprava naznačuje něco jiného...

"To je pravda. To, že chytal Dostál v Brně dva zápasy, by mělo signalizovat, že začne jako jednička. Ale já to vidím obráceně. Můj pohled je takový, že Petr Mrázek měl skvělou sezonu, z NHL na tom byl líp jen David Rittich. Samozřejmě, Lukáš Dostál – klobouk dolů před ním, co v sezoně zvládl. Je mu 23 let a odchytal přes 40 zápasů, to je parádní číslo a vždycky známka kvality. Ale Mrázek má v sobě něco extra a beru ho jako jedničku."

Zmínil jste Ritticha, tomu už také skončila sezona. Byl byl platný v téhle sestavě brankářů?

"Určitě bych o něm uvažoval... Ale to je na trenérech."

Čeští brankáři v NHL v sezoně 2023-24
Čeští brankáři v NHL v sezoně 2023-24Livesport

Vypadá to, že Karel Vejmelka zůstane jen na tribuně. Neměla by tato role patřit spíš nějakému mladému brankáři, se kterým se počítá do budoucna?

"Na tenhle problém se dívám stejně jako trenéři. Je to mistrovství světa, které se koná v domácím prostředí, bude obrovsky sledované a nelze brát do nominace někoho, kdo by se měl rozkoukávat a nasávat atmosféru. Prostě tým potřebuje to nejlepší, co je k dispozici. Nikdy nevíte, co se může stát. A pokud Vejmelka přislíbil účast a asi věděl, jakou roli dostane a souhlasil s ní, je dobře, že budeme mít v záloze dalšího muže z NHL."

Všichni tři brankáři, které Češi mají, chytali sezonu na menším hřišti. Může to někomu dělat problémy?

"Gólmani jsou zvyklí na jiné rozměry, hřiště jim přijde veliké. Takže přechod na evropská hřiště má samozřejmě určitá úskalí. Ale dá se na to zvyknout. Největší rozdíl je ten, že hráči mají na zakončení daleko víc času. Jen trénink vás na to nepřipraví, je potřeba mít i zápasovou praxi. Na druhé straně, všichni tři chytali v Evropě, i když Mrázek asi jen v mládeži. Ovšem Dostál byl ještě nedávno v Česku a ve Finsku."

Jak velkou roli v rozhodování bude mít Ondřej Pavelec coby trenér brankářů?

"Trenéři si hledí hráčů, systému, trenér gólmanů vidí brankáře a měl by je vybírat. Samozřejmě ale poslední slovo má hlavní trenér. Poradní hlas tam být musí. Jak Ondru Pavelce znám, vím, že spolu komunikují a že na něj Radim Rulík dá."

Plán týmu na MS.
Plán týmu na MS.Livesport

Jak vidíte rozložení sil? Kolik toho který brankář odchytá?

"V základní skupině je sedm zápasů a záleží na trenérech, jakou mají vizi. Určitě by ale nebylo šťastné nechat vše chytat jednoho brankáře a pak ho ještě držet v play off. Předpokládám, že první čtyři zápasy se rozdělí, ale poslední dva duely základní skupiny by měl chytat ten, se kterým se počítá jako s jedničkou pro čtvrtfinále a play off."

Česká nominace na MS