Jako Růžička, Reichel či Brendl. Kulich ovládl produktivitu MS a dostal se do All Star týmu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jako Růžička, Reichel či Brendl. Kulich ovládl produktivitu MS a dostal se do All Star týmu

Aktualizováno
Kapitán české hokejové dvacítky Jiří Kulich vyhrál s 12 body produktivitu MS
Kapitán české hokejové dvacítky Jiří Kulich vyhrál s 12 body produktivitu MSProfimedia
Kapitán české hokejové dvacítky Jiří Kulich (19) vyhrál s 12 body za šest branek a stejný počet asistencí ze sedmi zápasů produktivitu mistrovství světa v Göteborgu a dostal se po zisku bronzu podruhé za sebou do All Star týmu turnaje. Loni po stříbrném úspěchu v Halifaxu byli spolu s ním v nejlepší šestici podle akreditovaných novinářů také brankář Tomáš Suchánek a obránce David Jiříček.

Devatenáctiletý Kulich, jenž působí druhou sezonu na farmě Buffala v Rochesteru a v tomto ročníku debutoval v NHL, vyhrál kanadské bodování juniorského MS jako čtvrtý český hokejista v historii. 

Jako prvnímu Čechovi se to podařilo v roce 1983 Vladimíru Růžičkovi v tehdejším Leningradu (nyní Petrohradu) s 20 body za 12 branek a osm asistencí v sedmi zápasech v dresu stříbrného Československa. 

O sedm let později vyhrál produktivitu také ještě v dobách Československa Robert Reichel, jenž přispěl ve Finsku k zisku bronzu 21 body (11+10). V roce 2001 v Moskvě oslavil Pavel Brendl vedle mistrovského titulu i prvenství v kanadském bodování, k němuž mu stačilo deset bodů za čtyři góly a šest asistencí.

Nejužitečnějším hráčem šampionátu byl vyhlášen švédský útočník Jonathan Lekkerimäki, který nechyběl ani v All Star týmu. Tam se dostali ze stříbrného domácího mužstva také gólman Hugo Hävelid a obránce Theo Lindstein.

Zbývající dvě místa zaujali z vítězného výběru USA bek Lane Hutson a forvard Cutter Gauthier. Nejlepšími hráči na svých postech byli podle direktoriátu turnaje Hugo Hävelid, Gauthier a obránce Švéd Axel Sandin-Pellikka.

Melovský nejlepší nahrávač

Na třetí místo v produktivitě se s 11 body zařadil jiný člen bronzového českého týmu Matyáš Melovský, který se s 10 asistencemi podělil s Gauthierem o pozici nejlepšího nahrávače. Nejlepšími střelci se stali se sedmi góly Američan Isaac Howard a Švéd Jonathan Lekkerimäki. O třetí pozici se podělil Kulich s Američanem Gavinem Brindleym.

Další český útočník Ondřej Becher, který v duelu o bronz s Finskem (8:5) zazářil hattrickem a dvěma asistencemi, se posunul s deseti body za tři trefy a sedm přihrávek na šesté místo. Na 20. pozici skončil Eduard Šalé se sedmi body za tři branky a čtyři asistence a hned za ním Tomáš Hamara s Dominikem Rymonem s bilancí 2+5. Hamara byl druhým nejproduktivnějším obráncem turnaje za Švédem Theem Lindsteinem, jenž zaznamenal osm bodů za dva góly a šest přihrávek.

Brankářské statistiky ovládl Američan Trey Augustine s průměrem 1,75 obdržené branky na zápas a s úspěšností zákroků 93,64 procenta. Dvakrát uhájil čisté konto jako jediný Švéd Hugo Hävelid.

Šmíd: Kulich může být rozdílovým hráčem v NHL