Jágr zpět v Pittsburghu: Česká kolonie, hraní s Mariem a další slavné momenty

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Jágrovy pittsburské momenty. Slavný gól kolem Kučery, hraní s Mariem i česká kolonie
Jágr se v Pittsburghu rychle zabydlel.
Jágr se v Pittsburghu rychle zabydlel.NHL I via Getty Images
V NHL odehrál během 24 sezon celkem 1733 zápasů a oblékal barvy devíti klubů. Většina fanoušků má přesto jméno Jaromír Jágr (52) spojené s jedním jediným, s týmem Pittsburgh Penguins, kde kariéru začínal, kde vyhrál dva Stanley Cupy a kde celý svět mohl poprvé obdivovat kousky českého mága s hustou kudrnatou hřívou. Ačkoliv se jeho vztah s pensylvánským klubem v budoucnu lehce narušil, teď se zdá být znovu vše v naprostém pořádku. A Jágr se v neděli dočká zasloužené pocty, jeho dres s číslem 68 navždy vystoupá pod strop PPG Paints Areny v Pittsburghu.

Draft z pátého místa

S odstupem času se to zdá komické, že pětice hokejistů Jágra zvládla v roce 1990 předběhnout. Ne nadarmo se draftu říká loterie, hvězda se dá vytáhnout i z posledních kol (Henrik Lundqvist nebo Pavel Dacjuk by mohli mluvit) stejně tak se dá "vylosovat" slabý jedinec i mezi těmi nejlepšími. Před kladenským esem kluby volily i tak celkem silná jména, Owen Nolan, Petr Nedvěd, Keith Primeau a Mike Ricci odehráli v lize téměř sedmdesát sezon a v klubech byli vždy oporami. Jágr je přesto trumfnul.

A svou pozici jim tak trochu odevzdal. Přál si totiž patřit týmu, ve kterém zářil jeho idol Mario Lemieux, a tak vedení Quebecu, Vancouveru, Detroitu a Philadelphie sdělil, že se do NHL v nejbližších letech nechystá. A nechal se zvolit z pátého místa Pittsburghem. "Když jsme se ho ptali, jestli se do Ameriky vydá, jen nám řekl, že když ho draftujeme, dorazí klidně zítra," vzpomínal tehdejší generální manažer Craig Patrick.

Jágr, s vyslovením jehož jména měl na pódiu právě Patrick trochu problémy, pak zapózoval v pittsburském dresu s číslem 90, poděkoval a o pár měsíců později začal psát svůj velký příběh, který se zastavil až na druhém místě v historickém bodování. Za samotným Waynem Gretzkym.

Nejslavnější gól

Celkem 766 jich dal v základní části a dalších 78 v play off. Nic snadného na výběr, že? Z mnoha a mnoha krásných zásahů ale vyčnívá ten z úvodního finále Stanley Cupu v roce 1992. Pens obhajovali slavnou trofej, kterou tak Jágr získal hned ve svém prvním roce v NHL a soupeřem byli Chicago Blackhawks. Mimo jiné s talentovaným gólmanem Dominikem Haškem v záloze.

Ale byl to Ed Belfour, který primárně střežil klec Hawks když Jágr vykoupal celou obranu (včetně budoucího naganského parťáka Františka Kučery) a pomohl k důležitému obratu. Chicago totiž v zápase vedlo 3:0 a 4:1, ale tenhle fantastický zásah znamenal v 56. minutě vyrovnání na 4:4 a Lemieux pak – pouhých 13 sekund před koncem základní hrací doby – rozhodl. A Pens následně vyhráli sérii v poměru 4:0. na zápasy.

Hraní s Mariem

V roce 1985 Maria Lemieuxe viděl na mistrovství světa v Praze a vysnil si, že s tímhle Kanaďanem bude jednou hrát. Když Jágr do Pittsburghu o pět let později nastupoval, byl už Lemieux superhvězdou a ačkoliv v historickém bodování NHL je až na osmém místě, většina hokejových expertů jasně říká, že právě Lemieux byl jediným mužem, který dokázal Gretzkyho prohánět. Kdyby jen byl zdravý... Bodový průměr odpovídá, Wayne Gretzky sbíral 1,92 bodu na zápas, Lemieux 1,88.

Jágr a Lemieux byli nerozlučnou dvojicí.
Jágr a Lemieux byli nerozlučnou dvojicí.NHLI via Getty Images

S Jágrem okamžitě vytvořili úderné duo. Kromě dvou Stanley Cupů oba sbírali kopec bodů, mezi lety 1992-2001 vyhráli devětkrát z deseti případů kanadské bodování NHL právě tihle dva! Oba byli několik let kapitáni mužstva, když Lemieux kvůli boji s rakovinou v roce 1997 poprvé ukončil kariéru, Jágr nahrál na jeho poslední gól. Když se v roce 2000 znovu do ligy vracel, český útočník nahrál pro změnu na jeho první zásah...

"Okamžitě byl mým idolem a chtěl jsem s ním hrát. To se mi nakonec splnilo. A chtěl jsem být přesně jako on," řekl Jágr pro NHL.com.

Česká kolonie

Výhra na olympijských hrách v Naganu v roce 1998 byla milníkem pro český hokej, hokejisté ze země čerstvých šampionů byli v zámoří rázem extrémně v kurzu. Třeba v sezoně 2000/01 jich minimálně do jednoho zápasu zasáhlo 71! Asi nepřekvapuje, že hned jedenáct z nich (nepočítáme trenéra Ivana Hlinku) obléklo barvy Pittsburghu.

Jágrův slavný zásah do sítě Flyers.
nhl.com

Jágr, Martin Straka, Robert Lang, Jan Hrdina, Josef Beránek, Jiří Šlégr, Milan Kraft, Roman Šimíček, Michal Rozsíval, František Kučera a Josef Melichar mimochodem v celém ročníku posbírali dohromady 409 bodů a vytvořili kolonii, ke které se už žádná z těch českých nikdy nepřiblížila. A při vší úctě v nejbližší době ani nepřiblíží.

Klubové zajímavosti

V Pittsburghu strávil Jágr jedenáct velmi produktivních sezon, stal se nejlepším hráčem NHL a ligovou tváří. Dosud drží více než dvacet různých klubových rekordů. Zajímavá jsou ale také jiná fakta, pojďme se na některá podívat.

- mezi lety 1997-2001 vyhrával kanadské bodování jen on, více než čtyřikrát v řadě dokázal tuto statistiku ovládnout jen Wayne Gretzky (7)

- jeho 62 gólů a 149 bodů ze sezony 1995/96 je jeho nejlepším výkonem, kanadské bodování ale tehdy nevyhrál, Lemieux ho předstihl o 12 bodů (ačkoliv odehrál o 12 zápasů méně)

- celkem Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče vyhrál pětkrát, tedy víckrát než Sidney Crosby a Jevgenij Malkin dohromady

- mezi dospělými hraje od roku 1988, Crosby se narodil jen o rok dříve

- mezi roky 1990-2001, kdy hrál za Pittsburgh, byl nejproduktivnějším hráčem NHL a sesbíral 1079 bodů, druhý Sakic pak 1014

Jágrův gól do sítě Bostonu.
nhl.com