Týden v NHL: Eriksson Ek na ledě při dvanácti gólech, Ružička zaslouží druhou šanci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Týden v NHL: Eriksson Ek na ledě při dvanácti gólech, Ružička zaslouží druhou šanci
Eriksson Ek a Zuccarello sesbírali proti Canucks shodně dvanáct bodů.
Eriksson Ek a Zuccarello sesbírali proti Canucks shodně dvanáct bodů.Profimedia
Hokejová NHL má za sebou další kompletní týden. Kdo během něj nasbíral nejvíc bodů, který gólman zazářil, co se objevilo na sociálních sítích a co zaujalo experta Livesport Zpráv a dlouholetého hráče zámořské soutěže Ladislava Šmída? To vše v pravidelné pondělní rubrice Týden v NHL. Znovu také s atraktivní soutěží.

Výzva expertů: Velká tipovací soutěž

Je tu nová hra pro fanoušky NHL. Zapojte se do tipovací soutěže Výzva expertů Livesport Zpráv a časopisu xHOCKEY a každý týden budete moci předpovídat výsledky deseti vybraných zápasů či příležitostí. Přidejte se, tipujte a předveďte své znalosti o nejlepší hokejové soutěži světa. Ve hře je spousta skvělých cen pro fanoušky NHL. Více o soutěži zde.

Nejproduktivnější hráč

Udržet si ve čtyřech zápasech bodový průměr na čísle 3, to se jen tak někomu nepodaří. Ruský šikula Kirill Kaprizov z Minnesoty to ale zvládl, a to hlavně díky šesti bodům (3+3) ze zápasu proti Vancouveru. Tím vyrovnal klubový bodový rekord Mariána Gáboríka.

Následně přidal dva body proti Winnipegu, jeden proti Edmontonu a tři proti Seattlu a díky solidní bodové explozi si hlídá s 26 góly a 37 nahrávkami pozici nejproduktivnějšího hráče Wild.

Brankář týdne

Ačkoliv mu začal slušně konkurovat jeho zkušený parťák Jonathan Quick, není pochyb o tom, kdo je u New York Rangers brankářskou jedničkou. Igor Šesťorkin vyhrál všechny tři zápasy do kterých nastoupil, zastavil celkem 119 střel a procentuální úspěšnost vytáhl na 97,5%. Navíc zapsal i jednu gólovou asistenci.

Čech týdne

Hodně spokojení mohou být u Los Angeles s letním podpisem brankáře Davida Ritticha. S platem 875 tisíc dolarů za sezonu si Kings mohli dovolit poslat Čecha na startu sezony na farmu, ale od té doby, co se dostal v polovině prosince do prvního týmu, už do AHL nemusel.

Chytá výtečně a potvrdil to také tentokrát, kdy k výhře na nájezdy proti Anaheimu přidal ještě prohru s Nashvillem, ve které ale inkasoval pouze dvě branky. Celkem tedy zastavil 39 ze 43 střel a přidal solidní průměr 1,95 gólu na zápas.

Highlight týdne

Pondělní bitva mezi Minnesotou a Vancouverem byla gólovou pastvou pro oči, Wild v ní zvítězili 10:7 a k vidění bylo několik zajímavých příběhů. Domácí například poprvé v historii vstřelili v utkání deset gólů, čtyři vstřelené branky během 5 minut a 45 vteřin jsou čtvrtým nejlepším výkonem historie a šest bodů, které nasbírali Joel Eriksson Ek a Kirill Kaprizov je vyrovnání klubového rekordu.

"Když v jedné třetině vstřelíte sedm gólů, jako jsme to dokázali my, hned se pak cítíte lépe," řekl po zápase, ve kterém byly k vidění tři hattricky Kaprizov. Kromě něj a Erikssona Eka třikrát uspěl i hostující J.T. Miller. A třeba Eriksson Ek byl na ledě hned u dvanácti branek!

Statistika týdne

Toronto v posledních týdnech válí, ofenzivní síla kanadského klubu je extrémní a v počtu vstřelených branek je tým čtvrtý v celé NHL. A i když třeba někdy padne, vždy je to minimálně s jedním čestným úspěchem. V týdnu jako první tým po třiceti letech pokořilo hranici 200 zápasů v řadě s aspoň jedním vstřeleným gólem.

Hlavním pomocníkem je Auston Matthews, který zvládl vstřelit 50 branek v 54 zápasech, tak rychle to před ním žádný Američan v historii ještě nesvedl.

Ze sociálních sítí

Na tréninku Edmontonu se krátce objevil syn Coreyho Perryho Griffin. Ten svou šikovností a vzrůstem neunikl pozornosti vtipálků na sociálních sítích. "Chvíli jsem si myslel, že Oilers získali Johnnyho Gaudreaua," připomněl jeden z nich hvězdu Columbusu, která také zrovna moc nevyrostla...

Fotografie týdne

Minulý týden Jágr, tentokrát další legenda devadesátkového hokeje. Chicago ocenilo vyvěšením dresu bývalého kapitána a legendu Chrise Cheliose.

Sedmičku v Chicagu už nikdo nosit nebude.
Sedmičku v Chicagu už nikdo nosit nebude.AFP

Pohled Ladislava Šmída

"Zvláštním způsobem se prezentoval Adam Ružička z Arizony, který krátce vystavil na sociální sítě fotografii s bílým práškem a Coyotes s ním obratem rozvázali kontrakt. Určitě si poškodil kariéru, až čas ukáže, do jaké míry. Ale věřím, že člověk si zaslouží druhou šanci. Sám nebudu nikoho soudit ani moralizovat, také jsem v životě udělal plno chyb a myslím, že se dobře ví, čím jsem si prošel.

Pro oko běžného člověka je nejsnazší ho odsoudit, protože to, co udělal, do hokeje nepatří, ale většinou jsou za podobným chováním mnohem hlubší důvody. Z vlastní zkušenosti vím, že se tím zakrývá nějaký větší problém. Je třeba, aby si o pomoc řekl, jestli ji potřebuje a pak už to bude jen na něm. Pak se lépe poznává, co je správné a co je špatné. Snad i on zvolí podobnou cestu, NHL pomocný program pro hráče má..."