Týden v NHL: Mrázek jako Hašek, Pastrňákova florbalová paráda a Oilers podle Šmída

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Týden v NHL: Mrázek jako Hašek, Pastrňákova florbalová paráda a Oilers podle Šmída

Petr Mrázek poslední dobou na Pittsburgh umí.
Petr Mrázek poslední dobou na Pittsburgh umí.Profimedia
Hokejová NHL se znovu rozjela, má za sebou první takřka kompletní týden. Kdo během něj nasbíral nejvíc bodů, který gólman zazářil, co se objevilo na sociálních sítích a co zaujalo experta Livesport Zpráv a dlouholetého hráče zámořské soutěže Ladislava Šmída? To vše v nové pondělní rubrice Týden v NHL.

Nejproduktivnější hráč

Čtveřice hráčů získala během prvního týdne šest bodů. Jake Guentzel a Jevgenij Malkin z Pittsburghu k tomuto počinu potřebovali tři zápasy, Elias Pettersson z Vancouveru a Auston Matthews z Toronta jen dva. Při vší úctě ke švédskému šikulovi to byl lídr Leafs, který byl vidět víc. Všech šest bodů byly totiž góly, Američan dal hattrick nejdříve proti Montrealu (6:5p) a následně i proti Minnesotě (7:4). Stal se pátým hráčem historie NHL, který takto sezonu dokázal odstartovat a teprve druhým od ročníku 1917/18.

Brankář týdne

Adin Hill z Vegas a Jordan Binnington ze St.Louis sice dostali ve dvou zápasech pouze dvě branky a našlo by se víc gólmanů, kteří zářili, ale ocenění tentokrát získá Mackenzie Blackwood ze San Jose. Šestadvacetiletý Kanaďan sice odchytal jen jedno utkání v sobotu proti Coloradu (1:2sn) a navíc ani nevyhrál, jeho výkon byl ale fenomenální. Pochytal totiž 51 střel, tolik jich žádný brankář při svém debutu v novém klubu od ročníku 1955/56 lapit nezvládl.

Čech týdne

David Pastrňák odstartoval prostě perfektně. Pod výhry nad Chicagem (3:1) a Nashvillem (3:2) se podepsal třemi góly a nahrávkou, jako jeden ze dvou Čechů zaznamenal vítězný gól, s 10 střeleckými pokusy byl nejlepší. V sobotu zaujal specifickým zásahem z trestného střílení. "Florbal je v Evropě dost populární sport, slíbil jsem kamarádovi, že tohle zkusím," popisoval svůj zásah, kterým zaskočil Juuseho Sarose v bráně Predators. "Líbilo se mi to, přesně do růžku," chválil po zápase také trenér Jim Montgomery. Pastrňák je mimochodem teprve čtvrtým hráčem v historii Bruins, který vstřelil v kariéře minimálně dva góly z trestného střílení. Lídrem této statistiky je současný kapitán Brad Marchand se šesti zásahy.

Highlight týdne

Velkolepě pojali ve Vegas vyvěšování banneru pro vítěze Stanley Cupu pod strop T-Mobile Areny. Nezapřelo se během něj, že město ze státu Nevada je známé snad všem milovníkům hazardu na světě. 

Statistika týdne

Slavné pittsburské trio Sidney CrosbyKris LetangJevgenij Malkin překonalo jeden z rekordů hlavních severoamerických sportů. Trojnásobní vítězové Stanley Cupu totiž pohromadě načali neuvěřitelnou osmnáctou sezonu v řadě a přeskočili trojici baseballistů Yankees Jorge Posada – Mariano Rivera – Derek Jeter.

Ze sociálních sítí

Mrázek? Možná raději pan Hašek. Vtipně okomentoval výtečný výkon českého brankáře Petra Mrázka proti Pittsburghu žurnalista Mark Lazerus. Současný gólman Blackhawks v poslední době na Pens umí. Když proti nim nastoupil naposledy (11. dubna), pochytal 38 střel a pomohl k překvapivé výhře 5:2 a uzavřel tehdy Pittsburghu cestu do play off. Tentokrát pomohl k vítězství 4:2 a přidal ještě zákrok navíc. V obou případech byl zvolen druhou hvězdou zápasu.

Fotografie týdne

Během úvodního hracího dne se proti sobě postavili Sidney Crosby a Connor Bedard. Tedy jeden z nejlepších hráčů historie a muž, který by ho mohl v budoucnu nahradit. Kapitán Pittsburghu v utkání vstřelil branku, aktuální jednička draftu přidala nahrávku. Blackhawks vyhráli 4:2.

Bedard s Crosbym na startu soutěže.
Bedard s Crosbym na startu soutěže.Profimedia

Pohled Ladislava Šmída

"Edmonton, který jsem před sezonou tipoval na Stanley Cup, prohrál první dva zápasy sezony a oba s Vancouverem. O úvodní porážce 1:8 se snad ani nechci bavit. Nechci být příliš kritický, ovšem každý viděl, že to vypadalo, jako kdyby se kluci ještě zapomněli někde v létě. Nebylo tam srdce, bojovnost, nic. Ve druhém zápase, který Oilers prohráli 3:4, už to bylo lepší. Edmonton měl víc šancí, ale nenašel cestu k výhře. Vancouver se držel zuby nehty a byl za to odměněn. Snad se Oilers oklepou, tým je složený výborně a rozhodně mu pomůže návrat zraněného beka Mattiase Ekholma. To klub nakopne, je třeba být důraznější kolem vlastní branky. Po dvou zápasech není nicméně důvod panikařit."