Pardubice se po 16 letech vracejí na Spenglerův pohár, začnou s obhájcem Ambri-Piottou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pardubice se po 16 letech vracejí na Spenglerův pohár, začnou s obhájcem Ambri-Piottou

Pardubice se vrací na tradiční turnaj po 16 letech.
Pardubice se vrací na tradiční turnaj po 16 letech.Profimedia
Po 16 letech se hokejisté Pardubic představí na tradičním Spenglerově poháru, který začne v úterý v Davosu. Do turnaje vstoupí první hrací den od 14:10 proti švýcarskému celku Ambri-Piotta, který obhajuje prvenství z loňska. Vítěz 95. ročníku bude znám jako obvykle na Silvestra.

Přehled utkání Ambri-Piotta – Pardubice (14:10)

Ambri-Piotta, která je aktuálně ve švýcarské lize sedmá, před rokem při své druhé účasti dosáhla na premiérový triumf. Ve finále porazila pražskou Spartu 3:2 po samostatných nájezdech. Byl u toho i útočník Michael Špaček, jenž v týmu zůstal jediným českým zástupcem. Forvard Filip Chlapík se v létě vrátil do Sparty.

"Hned první zápas narazíme na Pardubice a bude to určitě zajímavé. Je to můj mateřský klub, žiju tam, znám tam spoustu kluků... Těším se na to, bude to speciální. V lize se jim navíc daří a nedostávají moc gólů, takže bude i motivací navíc jim třeba nějaký dát a porazit je," řekl Špaček.

"V Davosu bude určitě zase hodně lidí, zápasy už jsou vyprodané, takže bude i dobrá atmosféra. A určitě přijedou i fanoušci z Pardubic, bude to super. Celý ten turnaj je svým způsobem jedinečný. Minule jsem si ho zkusil poprvé v kariéře a hned jsme vyhráli. Bylo to fajn. I když přiznávám, že hrát to přes vánoční svátky každý rok by bylo těžké," dodal Špaček.

V případě porážky v prvním utkání čeká Dynamo druhý duel hned ve středu od 15:10 a v případě vítězství až ve čtvrtek ve stejný čas proti finskému týmu KalPa Kuopio s útočníkem Matyášem Kantnerem.

Ve skupině Cattini se představí domácí Davos s kanonýrem Matějem Stránským, švédská Frölunda a kanadská reprezentace. Vítězové skupin postoupí přímo do semifinále a další celky čeká čtvrtfinále.

Pardubice se Spengler Cupu dosud zúčastnily dvakrát. V roce 1987 Tesla skončila na pátém místě, v roce 2007 se tehdejší Moeller umístil na čtvrté pozici. Jediným pamětníkem tehdejší účasti je ze současného týmu útočník Tomáš Zohorna.

České kluby na Spenglerově poháru naposledy chyběly v roce 2015 a také o rok dříve. Od té doby se dvakrát zúčastnil Hradec Králové a dvakrát Třinec. V letech 2020 a 2021 byl kvůli pandemii koronaviru turnaj zrušen a loni se na něm představila Sparta, která měla hrát i v neuskutečněných ročnících.

Program Spengler Cupu