Kometa zůstává bez bodu. Sparta rozstřílela Kladno a Třinec zvládl dramatické derby

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kometa zůstává bez bodu. Sparta rozstřílela Kladno a Třinec zvládl dramatické derby

Aktualizováno
Moravané stále čekají na první bod..
Moravané stále čekají na první bod..Profimedia
Tečku za druhým extraligovým týdnem napsalo šest zápasů nedělního programu. Brněnského duelu už se v roli trenéra "nedožil" Patrik Martinec, který po bídném vstupu do sezony rezignoval. Zatímco Kometa první body nezískala ani pod novým koučem, Sparta rozstřílela kladenské Rytíře a udržela se v čele tabulky o skóre před Pardubicemi, které si v domácím prostředí poradily s Olomoucí. Na dalších stadionech Vítkovice v moravskoslezském derby nestačily na Třinec a Litvínov si v dalším regionálním střetnutí poradil s Libercem. Nádech rivalství měl i duel v Českých Budějovicích, kam zavítal královéhradecký Mountfield, jenž domácím podlehl 1:2 v prodloužení.

Litvínov – Liberec 4:1

Za domácí nejdříve dvakrát zahrozil Andrej Kudrna a v čase 4:15 už se dočkali vedení. David Kaše zpoza branky našel u levé tyč osamoceného bratra Ondřeje, který oslavil svůj návrat do sestavy po jednozápasové pauze způsobené nemocí hned gólem. V 9. minutě slavili Severočeši podruhé a Daniela Krále překonal střelou nad vyrážečku z levého kruhu britský kanonýr Liam Kirk.

Na druhé straně se v ojedinělé příležitosti ocitl Martin Faško-Rudáš, ale další šance měla Verva. Liberecký gólman kryl Kudrnův pokus i Denisu Zemanovi šanci, po které jej přistrčený litvínovský bek srazil na zem. Šel za to pykat a za 40 sekund jej následoval na trestnou lavici Patrik Demel, ale Bílí Tygři se v dlouhé přesilovce pěti proti třem neprosadili.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

V 18. minutě měli hosté nejdříve velkou příležitost v oslabení při Bulířově trestu. Vlach našel před brankou volného Adama Najmana, ale útočník, který se po zranění zařadil poprvé v sezoně do sestavy, ztroskotal na Mateji Tomkovi. Domácí nakonec početní výhodu využili a kombinaci Marka Baránka a Petra Koblasy zakončil z pravého kruhu Jindřich Abdul, jenž oslavil svou čtvrtou trefu v sezoně.

Kvůli Vlachově faulu pokračovali domácí v početní výhodě i na přelomu první a druhé části, ale Liberec se ubránil. V čase 22:25 se navíc dočkal snížení. V přečíslení našel Tomáš Filippi mezi kruhy Diega Péreze a osmnáctiletý rodák z Barcelony se ve čtvrtém startu v extralize dočkal premiérové branky.

Odpovědět mohl Demel. Při Abdulově vyloučení si Tomek poradil s Birnerovou střelou a po Najmanově trestu ve hře čtyř proti čtyřem jej nepřekonal ani Oscar Flynn. Další možnost měl už v oslabení Jakub Rychlovský. V 32. minutě se dostal do úniku Nicolas Hlava, ale forhendovým blafákem na Krále nevyzrál.

Při Jurčíkově pobytu na trestné lavici se domácí ubránili a sami udeřili v přesilovce proti třem po souběžné vyloučení Filippiho a Iana McCoshena. Souhru Kirka, Janise Jakse a Davida Kašeho završil šest sekund před druhou pauzou ranou z levého kruhu Koblasa.

Hned na startu závěrečného dějství byl Litvínov blízko dalšího gólů, ale po Kirkově přihrávce minul odkrytou branku Lukáš Válek. Liberec se snažil zkorigoval stav, ale Filippi, Bulíř ani Flynn se gólu nedočkali. V 45. minutě fauloval Michal Ivan unikajícího Hlavu, ale domácí forvard nařízené trestné střílení neproměnil. Bekhendový blafák Král pokryl.

Bílí Tygři při snaze o snížení dvakrát trefili tyč. Nejdříve to byl v 53. minutě ve vlastním oslabení McCoshen a potom i o dvě minuty později při Jurčíkově trestu T.J. Melancon. Litvínov odolal i 57 sekund oslaben o dva hráče po Havelkově faulu.

Kladno – Sparta Praha 1:7

Sparta se už po 53 vteřinách dostala šťastně do vedení, když střelu Michala Kempného zvedl jeden z bránících hráčů a puk přeplachtil zkoprnělého brankáře Adama Brízgalu. Kladno se dlouho nemohlo dostat do tempa a  brzy inkasovalo podruhé. Jan Buchtele překonal gólmana Rytířů dorážkou vlastní teče.

Až ke konci první třetiny se Středočeši vzchopili, a to hlavně zásluhou aktivního Michaela Frolíka. Ani jedna z jeho střel se však neujala. Dílčího vítězství domácí dosáhli v bitce, kanadský obránce Jake Dotchin boxerským úderem složil sparťana Jakuba Krejčíka.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Druhou část Rytíři zahájili náporem, v němž opět soupeřova brankáře nejčastěji zaměstnával Frolík. Paradoxně v době největšího tlaku domácích Sparta udeřila, kapitán Michal Řepík se od mantinelu prosmýkl před branku a puk hodil nad Brízgalovu lapačku.Vedoucí celek extraligy vzápětí vtěsnal dvě branky do 141 vteřin: Buchtele úspěšně dorážel v oslabení, Ondřej Najman se prosadil po rychlém protiútoku a brankáře Brízgalu střídal kolega Landon Bow.

Hosté neměli dost ani ve třetí třetině, v jejím úvodu Irving využil přesilovku a dal svůj první gól za pražský tým. Výhodu o jednoho muže vzápětí využil i domácí Jiří Ticháček, který tím zmírnil vysokou porážku. Navzdory jasnému stavu se na ledě neustále jiskřilo, rozhodčí museli řešit několik dalších šarvátek a bitek. V závěru ještě triumf Sparty zpečetil Roman Horák.

 

Mladá Boleslav – Kometa Brno 6:3

Jihomoravany v neděli vedl Jaroslav Modrý, který se z pozice asistenta posunul na post hlavního trenéra po sobotním Martincově odstoupení. Do branky postavil poprvé v sezoně Štěpána Lukeše, v sestavě chyběl zkušený centr Tomáš Marcinko.

Úvod zápasu byl oboustranně opatrný a soustředil se především na boj o střední pásmo. První šance přišla až v přesilové hře, kterou domácí využili po devíti vteřinách, kdy se po kombinaci prosadil střelou z mezikruží Matti Järvinen.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Kometa ale odpověděla bleskově a už po 35 vteřinách bylo vyrovnáno, po přihrávce Jakuba Fleka se trefil Daniel Gazda. Brno mohlo ještě do konce prvního dějství strhnout vedení na svoji stranu, ale Martin Kohout se ve slibné pozici neprosadil.

Síla Bruslařů dnes spočívala v přesilových hrách. Při vyloučení Radka Kučeříka využil druhou početní výhodu Tomáš Fořt, když ideálně tečoval nahození od modré čáry.

Brno tentokráte nedokázalo ihned odpovědět, v jedné z mála šancí hostí se ocitl Lukáš Cingel´, ale Filip Novotný byl na svém místě. Stejně jako při střele svého loňského spoluhráče Alexe Lintuniemiho.

Během narůstajícího náporu Komety se ale puk v obranném pásmu Bruslařů odrazil do středu hřiště k Timu Söderlundovi, který sólo nájezd na Lukeše bezpečně proměnil.

Hosté i přes dvoubrankové manko zápas nezabalili. Častou střelbou se pokoušeli o korekci nepříznivého stavu, blízko gólu byl Martin Kohout, ovšem defenzíva Boleslavi vše uhlídala.

Zkraje třetí třetiny měla Kometa výhodu dvojnásobné přesilovky v trvání dvou minut, ale téměř se nedostala do koncovky a šanci na korekci stavu trestuhodně promarnila.

Vzápětí Brno poznalo, jak se hraje v početní výhodě, za pouhých 14 vteřin zasunul Robert Lantoši puk za Lukešova záda počtvrté. Brzy poté se prosadil podruhé v přesilovce Fořt. Domácí výrazně polevili, dovolil dát Kometě dvě branky v krátkém rozmezí, ale Söderlund do prázdné branky trefil vítěznou pojistku.

Bruslařům se tak hned na první pokus povedla odveta za jarní vyřazení v předkole play v uplynulém ročníku ligy.

České Budějovice – Mountfield HK 2:1p

Oboustranně svižný začátek nabídl hodně bruslení, ale žádné šance. Domácím se nevydařila ani přesilovka. Postupně však Jihočeši získávali převahu. Pěknou střelou z mezikruží se prezentoval Filip Přikryl, otevřít skóre se pokoušel Lukáš Vopelka po objetí branky zezadu.

Střelami z levého i pravého kruhu tradičně hrozil Milan Gulaš. Obrovskou příležitost měl Adam Kubík, jenž získal kotouč po chybě hostů, ale trefil pouze tyčku. Budějovickou obranu naopak vystrašil Petr Kalina, jehož střelu po ledě od modré čáry šťastně vyrazil Dominik Hrachovina levým betonem.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Budějovičtí nevyužili ani další dvě početní výhody, naopak Hrachovinu ohrozil ve vlastním oslabení Jordann Perret. Nebezpečný byl také pokus obránce Tomáše Pavelky ve 26. minutě. Přečíslení dva na jednoho o dvě minuty později nezakončil Patrik Miškář.

Z domácího týmu se marně snažili prosadit bojovníci Jan Ordoš a Lukáš Vopelka. Potom Hradec lacino získal dvě přesilovky v krátkém sledu, ale skóre se neměnilo. Bránící čtyřky pracovaly výborně. Gólový účet otevřeli Jihočeši ve 37. minutě. Obránce Mikuláš Hovorka zachytil dlouhou rozehrávku Mountfieldu a s pomocí teče Branta Harrise našel na útočné modré čáře Gulaše, jehož střelu švihem z levého kruhu vyrazil Patrik Bartošák před sebe a domácí kapitán skóroval z dorážky.

Na startu třetí třetiny nevyšel Motoru ani čtvrtý přesilovkový pokus. V dalším průběhu měl po chybě soupeře dobře našlápnuto Přikryl, jenže příliš váhal se střelou. Při trestu Harrise zabránil Pavel Pýcha obětavým pádem téměř jistému gólu. S přibývajícím časem narůstal tlak Hradce, ale Hrachovina odolával. Necelé dvě minuty před sirénou zkusili hosté power play. Po vyhrané buly po pravici budějovického brankáře protlačili hosté kotouč za čáru a na řadu přišlo prodloužení.

Nastavený čas trval jen 61 sekund. Domácí Ordoš pro závadu na brusli ztěžka opouštěl hrací plochu a hosté zkusili hrát bez brankáře s hráčem navíc. Kotouč ale získal Kubík a z obranného pásma trefil opuštěnou branku.

Třinec – Vítkovice 4:3p

Až do prvního vyloučení v 18. minutě se hrál sice svižný hokej, ale bez výraznějších šancí. Obě obrany pracovaly spolehlivě a nepouštěly soupeře do přečíslení ani k dorážkám. Vítkovice si v úvodní přesilové hře vypracovaly dva větší závary a při pokusech Petera Muellera, Marka Kaluse i Petera Kriegera skončil puk jen těsně mimo tři tyče. Udeřilo ale na druhé straně. Patrik Hrehorčák se s návratem na led z trestné lavice dostal do úniku a trefil se mezi betony Lukáše Klimeše.

Ještě před první sirénou zahrozila elitní formace Ostravanů, kteří byli v prostřední části nebezpečnějším týmem. Střela Muellera v přesilové hře prošla Marku Mazancovi mezi betony, ale puk se zakutálel mimo branku. Třinecký gólman zkrotil i pokus Petra Chlána z mezikruží, ale ve 37. minutě už kapituloval.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Raskobovu střílenou přihrávku usměrnil Krieger za záda Mazance. Vzápětí se do sóla probíjel hostující Dominik Lakatoš, ukázkovým zákrokem jej ale zpacifikoval Adam Smith.

V úvodu třetí třetiny zachytil Daniel Kurovský v útočném pásmu chybnou rozehrávku hostů, Klimeše však nepřelstil bekhendovou kličkou. Následně domácí útočník Andrej Nestrašil netrefil v přesilové hře odkrytou branku.

Další oslabení už ostravský klub neustál. Martin Růžička, který před utkáním převzal cenu za překonání historického klubového rekordu v počtu asistencí (360), se prosadil střelou z pravého kruhu.

Ostravané posbírali v úvodních dvou třetinách jen jeden trest, ale ve třetí třetině čtyři. Z další početní převahy zvýšil po vydařené souhře Petr Vrána. Hosté se nevzdali. Při hře šest na čtyři snížil z mezikruží 32 sekund před koncem Stuart Percy. V dalším risku bez brankáře vyrovnal Lakatoš zpoza pravého kruhu v čase 59:59. Oceláři ale o výhru nepřišli, v prodloužení jim zařídil druhý bod Libor Hudáček.

Pardubice – Olomouc 3:1

V úvodní třetině byli Pardubičtí střelecky aktivnější, k čemuž jim pomohly i dvě přesilovky, během nichž drželi soupeře v jeho obranném pásmu. Druhou početní výhodu Východočeši rozehráli ve 13. minutě a po 11 vteřinách ji využili. Po ukázkové kombinaci vstřelil první gól zápasu Patrik Poulíček.

Za dalších devadesát vteřin se příznivci Dynama radovali znovu. Při akci prvního útoku Pardubic našel Tomáš Hyka před brankou zcela volného Lukáše Sedláka, který překonal brankáře Jakuba Sedláčka. Hosté dokázali snížit v závěru úvodního dějství, když Nahodil ihned po buly oslovil Dalibora Řezníčka, jenž propálil Romana Willa.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Hanáci rozehráli svou první přesilovku v polovině druhé třetiny, ale možnosti k vyrovnání nevyužili. S příležitostmi Pardubic si zase poradil Sedláček, a proto druhá třetina žádnou branku nenabídla.

V bojovném utkání se hosté stále drželi na dostřel. Pardubice odskočily na dvoubrankový rozdíl až v 52. minutě, kdy z prostoru kruhu mířil přesně Hyka. Hráči Olomouce pak měli k dispozici přesilovku, usadili se v útočném pásmu, ale Pardubice se dokázaly ubránit.

V 57. minutě následoval únik pardubického Tomáše Vondráčka, který byl nedovoleně zastaven a rozhodčí nařídili trestné střílení. Na Sedláčka se rozjel Matej Paulovič, jenže olomoucký brankář jeho kličku vystihl. Hosté ještě hráli v šesti bez brankáře, ale ani Lukáš Nahodil Willa zblízka nepřekonal.

Tabulka extraligy