Sparta ve šlágru kola porazila Třinec a zlomila sérii proher. Pardubice vyhrály podeváté v řadě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta ve šlágru kola porazila Třinec a zlomila sérii proher. Pardubice vyhrály podeváté v řadě

Aktualizováno
Sparta v souboji druhého s třetím týmem extraligové tabulky porazila  Třinec.
Sparta v souboji druhého s třetím týmem extraligové tabulky porazila Třinec.Profimedia
Hokejisté Sparty ve 41. kole Tipsport extraligy porazili Třinec 5:1 a poprvé po třech zápasech se radovali z výhry. Pražané zdolali Oceláře počtvrté v sezoně a na druhém místě na ně mají již jedenáctibodový náskok. V čele tabulky zůstávají Pardubice, které vyhrály nad Kladnem 3:1. Litvínov porazil Plzeň 5:3 a získal důležité body v boji o přímý postup do play off. Pátý Liberec po prohře 3:4 po samostatných nájezdech s Hradcem Králové ztrácí dva body. Šestá Kometa porazila Karlovými Vary 5:1 a je o další tři body dál. V defenzivně pojaté bitvě týmů ze spodku extraligové tabulky Mladá Boleslav zdolala Vítkovice 1:0 v prodloužení. V posledním hraném zápase Olomouc porazila České Budějovice 3:2 po samostatných nájezdech.

Sparta Praha – Třinec 5:1

Oceláři přijeli do metropole s dvěma výhrami v zádech a pěti výhrami z posledních šesti zápasů. V úvodu to bylo vidět. Hosté byli lepší a brankář Třince Mazanec si první symbolický zákrok připsal až v 5. minutě.

Úřadující mistr ale nedokázal otevřít skóre a Sparta se naopak prosadila z první vydařené akce. Hauser vyslal do brejku Tona a syn legendy Pražanů předvedl sebejisté zakončení. Jedenadvacetiletý útočník si tak ve třetím extraligovém startu připsal první gól.

Spartu vedení povzbudilo a do dalších slibných příležitostí se dostali Konečný, Horák a Kousal, Mazance ale překonat nedokázali. Oceláři mohli vyrovnat v přesilové hře, Kořenář byl ale pozorný. Ve 28. minutě připravil Horák překvapivou přihrávkou gólovou šanci pro Buchteleho, který se v zakončení nezaváhal.

Třinec následně přidal v útočné aktivitě, Pražané ale se ale soustředili na pozornou obranu. Navíc Kořenář chytal spolehlivě. Na začátku třetí třetiny Sparta nevyužila druhou přesilovku a následně trefil Mužík tyč. Zdramatizovat zápas mohli Hrehorčák s Vránou, Kořenář ale jejich šanci zlikvidoval.

Ve 49. minutě tak posunul domácí k výhře Chlapík, jenž vybruslil zpoza branky a prostřelil Mazance. Hosté ale nerezignovali a o dvě minuty později připravil Kořenáře o první možné čisté konto v sezoně Kundrátek. Drama se ale nekonalo. Při přesilovce skóroval Chlapík, při power play poté Forman. Zápas zakončila série šarvátek po skončení duelu.

Vítkovice – Mladá Boleslav 0:1p

Jediný gól vstřelený v prodloužení rozhodl o dnešním vítězství hokejistů Mladé Boleslavi 1:0 ve Vítkovicích. Duel v 62. minutě rozseknul ve prospěch Středočechů Malát svou čtvrtou trefou sezony. Pro Mladou Boleslav to byl první bodový zisk proti Ostravanům v sezoně.

Celý průběh utkání dokazoval, že na sebe narazily dvě nejméně produktivní extraligové ofenzivy. Gólových momentů bylo opravdu žalostně málo. Větší aktivita byla podle očekávání na straně domácích, kteří si vytvořili několik situací před boleslavskou brankou, ale gólové ambice měly jen dva momenty. Nejprve se před bránu protáhl Peterek, ale Růžička jeho bekhendové zakončení zblízka vyřešil. Šikovnou kličkou na střed se pak uvolnil i Krieger, ale i jeho ránu zápěstím brankář kryl.

Zápas neztrácel svůj opatrný charakter ani s přibývajícím časem. Šancí bylo naprosté minimum. Vítkovice si v druhé části přece vytvořily jednu vyloženou příležitost, v 38. minutě ale po Vondráčkově vybídnutí Percy trefil tyčku.

Středočeši se své chvilky mohli dočkat ve 46. minutě. Obránce Pyrochta vystihl přihrávku a od červené čáry jel sám na Klimeše, který ale proti jeho střele stačil srazit betony k sobě. Domácí se v posledních minutách normálního času snažili o tlak, ale obléhání Růžičkovy klece k ničemu nedospělo.

V prodloužení měli naopak více ze hry hosté. Lantoši promarnil sólový nájezd, ale v čase 61:08 se po pravém křídle a přihrávce exvítkovického Romana protáhnul Malát a na vzdálenější tyčku překonal Klimeše.

Plzeň – Litvínov 3:5

Hokejisté Litvínova zvítězili na ledě Plzně 5:3 a odčinili páteční domácí porážku s Pardubicemi. Vyrovnané utkání rozhodli Severočeši ve svůj prospěch dvěma góly během necelé půl minuty na začátku třetí třetiny. Dva góly Litvínova zaznamenal Hlava, dvě přihrávky si připsali Gut s Ondřejem Kašem. Plzeň prohrála počtvrté za sebou.

Domácí začali aktivněji a hráči Vervy byly od začátku pod tlakem. Únik Jansy zakončený nebezpečnou stelou zastavil v 8. minutě faulem Zeman a následné trestné střílení proměnil povedeným forhendovým blafákem Söderlund. Ve 12. minutě mohl z přečíslení zvýšit vedení Indiánů Pour, jenže zblízka neprostřelil gólmana Tomka a naopak o dvě minuty později z protiútoku vyrovnal na 1:1 kanonýr Koblasa po ideální přihrávce Guta.

Po přestávce se hra otevřela a na šanci Poura zareagoval Havelka, v dobré pozici ale minul. Povedenou plzeňskou pasáž uťal v polovině utkání faul Holešinského, který potrestal dorážkou Kudrna a dokonal obrat na 2:1 pro hosty.

Průběh zápasu
Průběh zápasuLivesport

Následně se neprosadil po samostatném průniku Urban a naopak na druhé straně Rekonenovu střelu doklepl do sítě na 2:2 Holešinský. Krátce před druhou sirénou se ještě blýskl individuální akcí talentovaný Benák, již překonaného Tomka ale zachránil zakončením mimo odkrytou branku.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupili domácí příliš otevřeně a navíc ve 44. minutě prošlo nahození Jakse až do sítě. O pouhých 21 sekund později už na 4:2 zvýšil vedení Vervy Hlava, který po elegantní kličce překonal Pavláta přesnou střelou.

Domácí se nevzdali a v 52. minutě vstřelil po průniku z levé strany kontaktní gól kapitán Schleiss. Obětavě bránící hosté ale přečkali i vyloučení Hlavy v 55. minutě a při plzeňské hře bez brankáře právě agilní Hlava uzavřel skóre na 5:3.

Olomouc – České Budějovice 3:2sn

Hokejisté Olomouce zdolali České Budějovice 3:2 po samostatných nájezdech a vyhráli doma popáté za sebou. Vítězný gól v rozstřelu dal Navrátil. Motor prohrál čtvrtý z posledních šesti duelů.

České Budějovice se dostaly do vedení už po 13 vteřinách hry, kdy Gulaš v přečíslení dvou proti jednomu přihrál Ordošovi, který neměl problém z první střely v zápase prostřelit přesouvajícího se brankáře Konráda.

Srovnat mohl vzápětí Kusko, jenže jeho střelu z pravého kruhu Hrachovina pokryl. Další šance byly k vidění zejména v přesilových hrách obou týmů, ale další branka z nich nepadla.

Olomouc jako by se pořádně nedokázala dostat do tempa a i ve druhé třetině byli nejbezpečnějším týmem hosté. Šance domácích na body držel brankář Konrád, který pokryl několik šancí první českobudějovické formace.

Přehled zápasu
Přehled zápasuLivesport

Olomouc v polovině zápasu srovnala a Hrachovinu z ideální pozice mezi kruhy prostřelil Klimek. Pouhé dvě vteřiny před koncem druhé třetiny však vrátil Motoru vedení Gulaš. Kapitán hostujícího týmu, který je zároveň i nejproduktivnějším českobudějovickým hráčem, se individuálně prosadil přes dva bránící hráče Olomouce a překonal i Konráda.

Na začátku třetího dějství mohl znovu srovnat Anděl, ale Hrachovina proti němu vytáhl dobrý zákrok betonem. Nejblíže vyrovnávací brance byl poté Navrátil, jehož střelu při přečíslení zastavila tyč hostující branky.

Na druhé straně sám před Konrádem minul Ordoš. Domácí si vytvořili několik nadějných situací v závěrečné hře bez brankáře a při jedné z nich dokonce dostali puk za záda brankáře Hrachoviny. Jenže Klimek zasáhl puk vysokou holí a branka tak po kontrole videa nebyla uznána. Olomouc přesto hru v šesti využila a 18 vteřin před koncem zápasu srovnal střelou z první Nahodil.

V prodloužení hrály České Budějovice hned dvě přesilové hry, ale rozhodující branku během nich hosté nevstřelili a zápas tak dospěl do samostatných nájezdů. V nich se hosté prosadili pouze jednou a Olomouc skórovala hned třikrát.

Kometa Brno – Karlovy Vary 5:1

Hokejisté Brna porazili Karlovy Vary 5:1 a na domácím ledě vyhráli pošesté v řadě. Po vyrovnané první třetině rozhodla Kometa o svém tříbodové zisku dvěma trefami ve druhém dějství. Brňané tak ve vyrovnaném středu tabulky na čtvrté místo, znamenající přímý postup do čtvrtfinále play off, ztrácejí pět bodů. Energie prohrála podruhé za sebou a v tabulce je stále desátá.

Hosté vstoupili do utkání velmi aktivně a už ve druhé minutě využili slabší koncentrace Brňanů k vedoucímu gólu. Kofroň dostal na hranici levého kruhu až moc prostoru a nedal šanci Kavanovi, který dnes dostal přednost před Furchem. Vzápětí mohl Rachůnek zvýšit vedení, ale mladý brněnský gólman mu šanci chytil.

Kometa se do útočného a nátlakového módu dostávalo pozvolna, v 9. minutě trefil Flek tyčku a od minutu později se prosadil navrátilec do sestavy Vincour.

Po vyrovnání se ofenzivní snahy vyrovnaly, hosté trefili dvakrát tyč po střelách Černocha a Redlicha, na druhé straně Cingel neproměnil sólo nájezd na Frodla.

Hned na začátku druhé třetiny využilo Brno přesilovou hru. Tradičně rychlou a nápaditou kombinaci zakončil tvrdou střelou Cingel a poslal svůj tým do vedení. Domácí získali kontrolu nad hrou, šance Kosa a Fleka ještě zůstaly neproměněny, až se prosadil ve 32. minutě Moses, který si po individuální akci položil Frodla a zavěsil pod břevno.

Energie potřebovala ve třetí třetině přidat na ofenzivě, ale místo toho otevřela okénka v obraně. Ve 43. minutě nechali Karlovarští příliš mnoho prostoru před Frodlem pro Kollára a ten toho využil ke čtvrté brance Komety.

Tříbrankový rozdíl byl při daném rozložení sil pro hosty už těžko řešitelný, Kometa k tomu přispěla aktivní obranou, hosty k ničemu nepustila a své zasloužené vítězství korunovala čtyři vteřiny před koncem z hole kapitána Zaťoviče.

Ve všech čtyřech vzájemných zápasech této sezony tak zvítězil domácí tým.

Pardubice – Kladno 3:1

Hokejisté Pardubic zdolali Kladno 3:1 a vyhráli podeváté za sebou. Poslední Rytíři prohráli jedenáctý zápas v řadě a na třináctou Mladou Boleslav ztrácí už sedm bodů. Východočeši vedou extraligu o osm bodů před Spartou. K deváté výhře Dynama v řadě přispěl útočník Paulovič gólem a dvěma přihrávkami.

V pardubické sestavě chyběli obránce Tomáš Dvořák nebo útočníci Lukáš Sedlák s Martinem Kautem, k prvnímu zápasu za extraligový tým Pardubic nastoupil Dominik Hrníčko z B-týmu Dynama.

V úvodní třetině se domácí museli bránit po vyloučení Radila na čtyři minuty. Rytíři početní výhodu nevyužili, stejně jako později Východočeši následující dvě přesilovky. Za Dynamo se trefil až v 18. minutě obránce Hájek, který zůstal sám mezi kruhy a po přihrávce Zohorny vstřelil první gól zápasu.

Hosté srovnali stav ve 24. minutě, kdy bleskově využili přesilovku. Stačilo 12 vteřin, aby střela obránce Ticháčka prošla za brankáře Kloučka. Jenže za necelou minutu si pardubičtí hokejisté vzali vedení zpět. Pardubickou akci vylepšil Paulovič přihrávkou na Radila, jenž už mířil za přesouvajícího se Bowa do odkryté kladenské branky.

V dalších situacích na kanadského brankáře v dresu Kladna najížděl opět Radil, ale další trefu nepřidal. Gólman Bow pak zasáhl akrobaticky lapačkou po střele Pánika. Středočeši v závěru druhé třetiny rozehráli přesilovku, jejíž značnou část si přenesli do třetího dějství.

Hosté se neprosadili, naopak Východočeši přidali ve 45. minutě třetí gól. Hráči druhé formace Dynama si role prohodili, tentokrát zakončil Paulovič. Trenéři Kladna odvolali čtyři minuty před koncem třetí třetiny brankáře. Velkou šanci měl před brankou Tralmaks, jenže Kloučkův zákrok nepovolil snížení. Stav 3:1 už se do konce nezměnil.

Liberec – Mountfield HK 3:4sn

Bílí Tygři vedli v 8. minutě už 3:0, ale ještě před koncem druhé třetiny bylo vyrovnáno. V základní hrací době už pak gól nepadl. Nájezdy rozhodl obránce Pavelka. Východočeši bodovali posedmé za sebou, ale teprve podruhé během této série vyhráli.

Domácí měli skvělý nástup a už po 49 sekundách šli do vedení. Najmanovu výbornou zpětnou přihrávku poslal za Laurikainenova záda Hawryluk. Sice bruslí, ale v souladu s pravidly, jak si vzápětí ověřili sudí u videa.

V osmé minutě zakončoval Šír, k dorážce se dostal Vlach a po skrumáži v hostujícím brankovišti byla přerušena hra. Následovalo opět zkoumání videa, tentokrát hodně dlouhé, po němž se domácí radovali, neboť Vlachovi se podařilo dostat puk za brankovou čáru. K videu se však museli rozhodčí vrátit po trenérské výzvě královéhradecké střídačky. Gól vzápětí potvrdili, hosté museli do čtyř.

V následné přesilovce dostal hodně prostoru Najman a Faško-Rudáš do odkryté branky zvýšil na 3:0. Jen chvilku poté přišel Blainův faul a domácí nebyli daleko od dalšího zásahu. Hříšník však svůj přestupek ve 14. minutě odčinil, když se prosadil parádním bekhendem a ukončil tak rychle trest Rychlovského. V 19. minutě byl na pět minut a do konce utkání vyloučen Filippi za faul na Okuliara. Melancon ještě do přestávky napálil horní tyčku. První třetina se protáhla na 63 minut hrubého času.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

V úvodu druhé části se hrálo chvilku ve čtyřech na obou stranách, jakmile byli hosté v pěti, měli k dispozici ještě tři minuty přesilovky z Filippiho trestu. Domácím hodně zatápěli, ale Krále překonat nedokázali. Ve 26. minutě měl velkou příležitost Lalancette, strážce libereckého brankoviště však předvedl další výborný zákrok a udržel na straně Bílých Tygrů dvoubrankové vedení.

Jenže pouze dočasně. V začínající 28. minutě vystihl Galvasovu rozehrávku napříč obranným pásmem Estephan, jeho pokus Král sice ještě zastavil, ale dorážející Eberle snížil na rozdíl jediného gólu. Laurikainen na druhé straně vychytal Najmana. Ve 35. minutě Liberečtí znovu chybovali. Budík se snažil poblíž vlastní branky o rozehrávku, jenže trefil hokejku napadajícího Zachara a od ní se kotouč odrazil mezi Královy betony. Obrat mohl dokonat Okuliar, Král byl proti.

Po 40 sekundách třetího dějství pykal za faul Faško-Rudáš, Východočeši však jeho prohřešek nepotrestali. Když už byli domácí v pěti, měl nabito na kruhu pro vhazování Rychlovský, Laurikainen však lapačkou vytěsnil kotouč do ochranné sítě. V 52. minutě se gestem fair play blýskl Flynn, když přiznal sudím, že spadl na led vlastní vinou a odvolal tak trest pro Blaina.

V 56. minutě měl rozhodnutí na holi Lalancette, svůj blafák ale do gólové koncovky nedotáhl. I proto skončil zápas v základní hrací době remízou, hosty tak čekal boj o druhý bod v nastavení již posedmé za sebou. A protože se nerozhodlo ani v prodloužení, vrcholil zápas v nájezdech. Za hosty uspěl Tamáši, Kelly Klíma vyrovnal, ale poslední slovo měl Pavelka.

Tabulka extraligy
Tabulka extraligyLivesport