Karlssonová ovládla stíhací závod v Ruce, mezi muži opět triumfoval Klaebo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Karlssonová ovládla stíhací závod v Ruce, mezi muži opět triumfoval Klaebo
Aktualizováno
Karlssonová ovládla stíhací závod v Ruce a nadále vládne pořadí SP v běhu na lyžích.
Karlssonová ovládla stíhací závod v Ruce a nadále vládne pořadí SP v běhu na lyžích.Profimedia
Norský lyžař Johannes Hösflot Klaebo (26) zcela opanoval úvodní zastávku běžeckého Světového poháru v Ruce. Ve finském zimním středisku ani jednou nenašel přemožitele, dnes vítěznou sérii završil ve stíhacím závodu na 20 km a třetí výhrou si upevnil vedení v celkovém hodnocení seriálu. Nejlepší z českých reprezentantů Michal Novák (26) obsadil po diskvalifikaci jednoho ze soupeřů nakonec 15. místo. Ženám na stejné trati kralovala Švédka Frida Karlssonová (23), která se ujala vedení v průběžném pořadí SP.

Klaebo ve Finsku potvrdil svou dominanci

Klaebo ve Finsku ovládl páteční sprint i sobotní závod na deset kilometrů klasiky. Dnes se na "bruslařské" trati nechal brzy dojet a v balíku soupeřů si počkal na závěrečný finiš. V něm potvrdil své kvality drtivým nástupem v posledním stoupání před stadionem a několikametrový náskok už nepustil.

Druhý doběhl stejně jako v sobotu jeho krajan Paal Golberg s odstupem 0,7 sekundy. Třetí skončil po diskvalifikaci původně bronzového Švéda Calleho Halfvarssona za vyjetí z trati Ital Federico Pellegrino. Novák se po startu z 23. místa v průběhu závodu pohyboval ve druhé skupině bojující o 12. místo, nakonec obsadil se ztrátou 54,6 sekundy na vítěze 15. místo.

Kompletní výsledky SP v Ruce - muži

Mezi ženami byla nejlepší Karlssonová

Karlssonová nastoupila v posledním okruhu zhruba tři kilometry před koncem a nedala soupeřkám šanci. Do cíle si pro čtvrté vítězství v SP v kariéře doběhla s náskokem 33,3 sekundy před krajankou Anderssonovou a podtrhla úspěšný švédský víkend, který výhrou v úvodním pátečním sprintu zahájila Emma Ribomová.

Wengová vyhrála závěrečný souboj skupinky pronásledovatelek a za Karlssonovou zaostala o minutu a 11,6 sekundy. V celkovém pořadí má stejně jako Švédka 258 bodů, žlutý dres vedoucí závodnice ale oblékne Karlssonová, jež má na rozdíl od Wengové v této sezoně na kontě výhru.

Jediná česká reprezentantka Nováková do závodu odstartovala na 43. místě a na stejné pozici dorazila i do cíle. Na vítězku ztratila 9:45,6 minuty. Mezi muži zapsal stejné umístění Adam Fellner.

Kompletní výsledky SP v Ruce - ženy