Livesport hráč předkola play off: Brněnská zeď, produktivní Orsava i kanonýr Jeřábek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč předkola play off: Brněnská zeď, produktivní Orsava i kanonýr Jeřábek

Dominik Furch byl hlavním strůjcem brněnského úspěchu v předkole play off.
Dominik Furch byl hlavním strůjcem brněnského úspěchu v předkole play off.Profimedia
Hokejová extraliga míří do finiše. Z předkola play off vzešli soupeři pro elitní čtyřku a vše směřuje ke startu bojů o Pohár T. G. Masaryka. Hvězdou osmifinálových zápasů byl gólman Dominik Furch (32), jenž skvělými výkony dotáhl Kometu k postupu přes Mladou Boleslav. Ve výborné formě se předvedl také olomoucký Jakub Orsava (32), který ve vyřazovacích bojích vládne produktivitě. Upozornili na sebe také Jakub Jeřábek (31) z Třince a litvínovský Nicolas Hlava (28).

Dominik Furch (Brno)

Kometa se po roční odmlce probojovala mezi nejlepší ligovou osmičku. Sérii s Mladou Boleslaví prosvištěla ve čtyřech zápasech a potvrdila, že na konci základní části nabrala výbornou formu. Hlavní tváří brněnského celku byl brankář Dominik Furch, který sérii s Bruslaři naprosto opanoval.

Posuďte sami. Ve čtyřech zápasech inkasoval šest gólů a chytal s úspěšností atakující 96 procent. Dechberoucí čísla se promítla i do brankářských tabulek, kterým třiadvacetiletý gólman po předkolech vládne.

Momentem, kdy se série lámala, byl závěr druhého zápasu. Kometa hájila těsné vedení 2:1 a v poslední minutě se dostala pod tlak. Bruslaři si vytvořili dvě stoprocentní šance, do kterých se dostali Róbert Lantoši a Ondřej Roman, Furch ale obě famózními zákroky zlikvidoval a dovedl svůj tým k důležité výhře.

"Koncovka druhého utkání byla z pohledu vývoje série extrémně důležitá. Dominik nás v ní podržel," chválil brankáře v rozhovoru pro klubový web trenér Patrik Martinec.

Furchův vliv na výsledek série nepřímo potvrdil i trenér Bruslařů Jiří Kalous. "Střelecky se nám vůbec nedařilo. Bohužel jsme nedokázali vyzrát na jejich gólmana. Brno nám dalo lekci z produktivity, se kterou jsme se ale prali v celém ročníku," řekl po vyřazení.

Kometu ve čtvrtfinále čekají Vítkovice, se kterými v sezoně dvakrát prohrála. "Je to velký klub se skvělou fanouškovskou základnou. Bude to skvělá série, ve které bychom rádi bojovali o postup. Chceme jít co nejdál," dodal Martinec.

Další hvězdy předkola

Jakub Orsava (Olomouc)

Série s Karlovými Vary ukázala, jak důležitým hráčem je pro Olomouc Jakub Orsava. Šikovný útočník vynechal posledních deset zápasů základní části kvůli zápalu plic a Hanáci z nich vytěžili pouhých sedm bodů. V předkole se vrátil do sestavy Mory a ihned začal úřadovat. Střelecky se prosadil ve všech čtyřech střetnutích a s osmi body ovládl produktivitu osmifinálových sérií.

Orsava zářil především v závěrečných dvou duelech. Ve třetím utkání pomohl Olomouci k zisku postupového mečbolu gólem a asistencí a v rozhodujícím zápase zaznamenal dokonce tři body (2+1).

Dvaatřicetiletý forvard byl střelcem důležitých olomouckých branek. Ve třetím zápase na ledě Energie v čase 63:14 zakončil akci Jiřího Ondruška a vstřelil klíčový gól série. "Já ani nevím, jak se to seběhlo. Viděl jsem Ondruše, že to tahá po křídle. Čekal jsem, že mi to hodí dříve, ale pak to zatáhl za bránu a hodil to za sebe. Nevím, jak jsem se tam dostal, ale naštěstí mě tam nechali," popsal rodák ze Šumperka rozhodující moment třetího duelu.

Ve čtvrtém duelu nejdříve otevřel skóre a ve druhé třetině přidal druhou branku. Olomouc nakonec díky jeho příspěvku vyhrála 3:0 a popáté od svého návratu do extraligy postoupila mezi elitní osmičku. "Po zápalu plic se pořád necítím úplně fit. Udělám jeden bazén a jsem hotovej, ale emoce mi pomáhají dohnat kondiční deficit," uvedl olomoucký hrdina.

Orsavův přínos pro Moru ocenil i trenér hostů David Bruk. "Orsavova forma byla pro Olomouc naprosto klíčová, byl rozdílovým hráčem," řekl na adresu předsezonní posily z Hradce Králové karlovarský kouč.

Jakub Jeřábek (Třinec)

Zkušený třinecký bek našel střeleckou formu v pravý čas. Ve třech zápasech série s Litvínovem vstřelil dva góly, ke kterým přidal dvě asistence a po předkole je společně s brněnským Tomášem Kundrátkem nejproduktivnějším obráncem vyřazovacích bojů.

V součtu se závěrem základní části nastřílel Jeřábek čtyři góly v posledních pěti zápasech a výrazně tak vylepšil svou střeleckou reputaci. Bek, který v KHL v dresu průměrného Podolsku dokázal za sezonu nasázet i 10 branek, se v zakončení trápil. Asistence přicházely, ale v kolonce branek u jeho jména až do 51. kola svítila dvojka.

V předkole mu vyšel hlavně druhý zápas, ve kterém dvěma góly a asistencí výrazně pomohl Ocelářům k výhře 5:4 v prodloužení. "Když jsem dal gól v přesilovce, ani nevím, kolik bylo do konce, tak jsem si myslel že už bude vítězný. Pak jsme šli trošku dolů, Litvínov se vyrovnáním dostal na koně, tak jsem si říkal, že ho tam fláknu ještě v prodloužení. Jsem moc rád, že ta schovaná střela prošla. Byli jsme v závěru šťastnější," řekl účastník olympijských her v Pekingu.

Třinec útočí na čtvrtý titul v řadě. Jeřábek, který posledních šest let strávil v zahraničí, se s Oceláři zatím neradoval, ještě před odchodem do zámoří ale zvedl pohár v mateřské Plzni. Od té doby na klubovou trofej čeká. V NHL byl členem dvou organizací, které se radovaly ze Stanley Cupu, ani v sezoně 2017/2018 ve Washingtonu, ani o rok později v St. Louis ale neodehrál dostatečný počet zápasů.

Dočká se vytouženého úspěchu v Třinci?

Nicolas Hlava (Litvínov)

Nicolas Hlava je jediným hráčem z našeho výběru, který si nezahraje čtvrtfinále play off. Pro postup Litvínova ale dělal, co se dalo. Ve třech zápasech v sérii s Třincem zaznamenal pět bodů, jeho tým ale ani jednou nevyhrál a s vyřazovacími boji se rozloučil v nejkratším možném termínu.

Litvínov všechny tři duely prohrál velmi těsně. Dvakrát inkasoval až při závěrečném risku bez brankáře a v jednom případě dokonce dovedl zápas do prodloužení. "Věřím, že kdybychom jeden zápas urvali, série mohla vypadat maličko jinak. Je to prostě kdyby. Oni mají tým na play off, zkušené hráče, kteří dokážou rozhodnout. A ukázali nám to. Hráli jednoduše. Byli strašně trpěliví, zkušenější a lepší než my," řekl Hlava.

Osmadvacetiletý útočník se ve vyřazovacích bojích představil podruhé v kariéře a brzké vyřazení ho velmi mrzelo. Průběh série pak okomentoval velmi osobitým způsobem. "Nemyslím to vůbec zle, nechci, aby se někdo z Třince urazil, ale proti nám hráli takový klasický bu*erantský play off hokej. Vyhodili nám puk z pásma, postavili se a čekali. My si kotouč znovu nahodili a zase nám ho jednoduše vyndali. A pořád dokola. Bohužel jsme na to nenašli recept," řekl.