Loučení hvězd: 10 významných sportovců, kteří v roce 2022 ukončili kariéry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Loučení hvězd: 10 významných sportovců, kteří v roce 2022 ukončili kariéry
Loučení hvězd: 10 významných sportovců, kteří v roce 2022 ukončili kariéry
Loučení hvězd: 10 významných sportovců, kteří v roce 2022 ukončili kariéry@LaverCup
Kariéra vrcholového sportovce je náročná, pestrá, intenzivní a… krátká. V roce 2022, ostatně jako v kterémkoliv jiném, oznámila konec závodní dráhy řada známých tváří. Ovšem při pohledu na 10 jmen, která přinášejí Livesport Zprávy, je patrné, že letos se loučili skuteční velikáni svých odvětví.

Ashleigh Bartyová

Její březnový odchod od tenisu byl velmi překvapivý, Bartyová skončila v 25 letech jen dva měsíce po triumfu na Australian Open. Tehdejší světová jednička z Austrálie rozhodnutí zdůvodnila dosažením všech cílů, které si vytyčila, a únavou ze života na okruhu WTA. Grand Slamy má tři, v roce 2019 vyhrála French Open a o dva roky později Wimbledonu, celkem posbírala 15 titulů.

Carlos Tévez

Argentinský útočník pověsil kopačky na hřebík v červnu. Bývalý útočník Juventusu i obou klubů z Manchesteru loni v červnu rozvázal smlouvu s mateřskou Bocou Juniors. I když měl Tévez podle svých slov nabídky z jiných domácích klubů i ze severoamerické ligy MLS, rozhodl se s fotbalem skončit, protože po loňském úmrtí otce nemá motivaci dál hrát. Za reprezentaci odehrál 76 zápasů a dal 13 gólů, má zlato z OH 2004.

Asafa Powell

Jamajský sprinter a někdejší nejrychlejší muž světa oficiálně oznámil konec na konci listopadu, na dráze už se ale neobjevoval více než rok. Powell sice nikdy nezískal individuální zlato na olympijských hrách ani na mistrovství světa, ale celkem 97krát zaběhl stovku pod 10 sekund, což se nikomu jinému nepodařilo. V červnu 2005 zaběhl světový rekord 9,77 sekundy a později ho vylepšil na 9,74. Ten platil až do května 2008, kdy ho překonal Usain Bolt.

Jo-Wilfried Tsonga

Finalista Australian Open 2008, vítěz 18 turnajů na okruhu ATP a někdejší pátý hráč světa se loučil na domácím Roland Garros čtyřsetovou porážkou s Norem Casperem Ruudem. Rodák z Le Mans zdůvodnil konec především zdravotními problémy, kvůli kterým v posledních letech příliš nehrál. Fanoušci na centrálním dvorci Philippe Chatriera Tsongovi na rozloučenou zazpívali francouzskou hymnu a tleskali vstoje.

Franck Ribéry

V letech 2007 až 2019 děsil soupeře v dresu Bayernu Mnichov, s nímž získal devět titulů a v sezoně 2012/2013 vyhrál Ligu mistrů. Na jaře sice prodloužil smlouvu v Salernitaně, kvůli vleklým problémům s kolenem už se ale nevrátí. Na trávníku si rozuměl zejména se svým nizozemským "dvojčetem" Arjenem Robbenem, který kariéru ukončil loni. S národním týmem byl Ribéry druhý na MS 2006.

Zdeno Chára

Slovenský hokejový obr skončil po 24 sezonách v NHL jako hráč klubu svého srdce Bostonu, a to díky jednodenní smlouvě, kterou podepsal v září. Poslední sezonu odehrál za New York Islanders, kde v roce 1997 v NHL začínal. V nejlepší hokejové lize světa odehrál 1680 zápasů v základní části, dalších 200 v play off. Se Slovenskem v letech 2000 a 2012 vyhrál mistrovství světa.

Barbora Špotáková

Posledním závodem světové rekordmanky (72,28 metru z roku 2008), dvojnásobné olympijské vítězky a co do počtu medailí nejúspěšnější oštěpařky všech dob bylo zářijové finále Diamantové ligy v Curychu, v němž skončila pátá. Někdejší vícebojařka Špotáková se jako oštěpařka poprvé představila na ME 2002 v Mnichově, kam se letos po 20 letech vrátila a v dramatickém finále vybojovala posledním pokusem bronz.

Roger Federer

Fenomenální Švýcar se oficiálně a s poctami rozloučil na Laver Cupu v Londýně. Navíc ve čtyřhře po boku svého velkého soupeře a kamaráda Rafaela Nadala. "Nikdy jsem si nemyslel, že budu tak úspěšný. Tenis jsem miloval, byla to skvělá cesta. Kdybych mohl, rád bych si to zopakoval,” vyprávěl emotivně držitel 20 Grand Slamů. V posledních letech jej limitovalo zranění kolene, naposledy odehrál soutěžní zápas loni ve Wimbledonu.

Sebastian Vettel

Německý jezdec po listopadovém závodě v Abú Zabí, kde dojel desátý, potvrdil, že ve formuli 1 končí. Mistr světa z let 2010 až 2013 jezdil v barvách Aston Martinu poslední dvě sezony, které zakončil shodně 12. místy (43 a 37 bodů). Pro závodníka, který čtyřikrát vyhrál titul mistra světa a třikrát skončil druhý, to byl výrazný ústup ze slávy. Začalo to už v jeho poslední šesté sezoně v týmu Ferrari, v níž se umístil až na třináctém místě.

Gerard Piqué

Jeden ze symbolů barcelonské loajality. Posledním zápasem Piquého kariéry bylo vítězné listopadové střetnutí s Almerií v La Lize. Po zápase obešel čestné kolečko a se spoluhráči na velkoplošné obrazovce sledoval své nejlepší momenty v Barce. S tou během 14 let získal mimo jiné osm titulů a třikrát vyhrál Ligu mistrů, za Španělsko si připsal 102 startů a triumfoval s ním na mistrovství Evropy i světa.