Vettel má za sebou poslední závod kariéry: Věřím, že jsem lidi inspiroval

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vettel má za sebou poslední závod kariéry: Věřím, že jsem lidi inspiroval
Německý závodník napsal v F1 poslední kapitolu.
Německý závodník napsal v F1 poslední kapitolu.AFP
Německý závodník Sebastian Vettel (35) po nedělním závodě v Abú Dhabí potvrdil, že v F1 končí. Doprovázen mohutným aplauzem tisíců diváků přijel do cíle na bodovaném 10. místě a za přízeň jim poděkoval i "donuty," tedy kroužením monopostu kolem své osy za použití brzd.

Čtyřnásobný mistr světa z let 2010 až 2013 během sezony 2022 řekl, že je pro něj poslední v kariéře. I proto byl závěrečný závod ročníku v Abú Dhabí zejména o jeho rozloučení. S F1 se v SAE prozatím rozloučil i Australan Daniel Ricciardo, ale ten by se do královny motosportu rád vrátil.

Jelikož o vítězi sezony Maxi Verstappenovi i držiteli Poháru konstruktérů Red Bullu bylo již rozhodnuto, Vettelova derniéra a boj o druhé místo v celkovém pořadí byly nejvýraznější příběhy závodu. Za obhájcem mistrovského titulu se nakonec umístil Charles Leclerc z Ferrari, který v přímém souboji o druhé místo v závodě i celkovém pořadí zdolal Holanďanova týmového kolegu Mexičana Sergia Péreze.

Hlasující fanoušci však zvolili za jezdce dne právě Vettela, kterému tím vzdali úctu za úspěšnou kariéru. "Bylo úžasné vidět tolik diváků, kteří křičeli mé jméno a drželi různé transparenty a plakáty. Můžu říct, že poslední závod jsem si užil," řekl Vettel.

V barvách Aston Martinu odjel dvě sezony, které zakončil shodně 12. místy (43 a 37 bodů). Pro pilota, který čtyřikrát vybojoval titul mistra světa a třikrát skončil druhý, to byl výrazný ústup z pozic. Ten začal už jeho závěrečnou šestou sezonou v týmu Ferrari, ve které byl až třináctý.

"Vím, že závěrečné sezony nebyly tak úspěšné, ale hodně mě naučily, zejména o odpovědnosti, a věřím, že jsem inspiroval spoustu lidí. Život jde dál. Jsou i důležitější věci než závodění na okruzích," uvedl Vettel.

Do závodu vystartoval z 9. pozice, nakonec finišoval na poslední z bodovaných. "Neměl jsem dobrou strategii, propadával jsem se. V závěru jsem předjel některé jezdce a absolvoval jsem i pěkný souboj s Danielem Ricciardem. Sice jsem získal nějaké body, ale nepolepšili jsme si tím v Poháru konstruktérů," uvedl Němec, jehož stáj obsadila v soutěži týmů 7. místo se ziskem 55 bodů.

Vettel, který začal kariéru v F1 v roce 2007, ji ukončil po 299 závodech, na kterých vybojoval 53 vítězství a celkem 122 pódiových umístění, ke kterým přidal 57 zisků pole position.

Nejúspěšnější éru zažil v týmu Red Bull, v jehož barvách získal všechny čtyři tituly. V F1 se prezentoval nejen jako závodník, ale také jako aktivista v oblasti ekologie a lidských práv.