Lyžařka Beranová znovu postoupila do finále sprintu SP a zopakovala šesté místo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lyžařka Beranová znovu postoupila do finále sprintu SP a zopakovala šesté místo

Lyžařka Beranová znovu postoupila do finále sprintu SP a zopakovala šesté místo
Lyžařka Beranová znovu postoupila do finále sprintu SP a zopakovala šesté místoProfimedia
Běžkyně na lyžích Tereza Beranová (24) podruhé v kariéře postoupila do finále sprintu Světového poháru. Znovu uspěla v závodě klasickou technikou. Při Tour de Ski ve Val di Fiemme skončila stejně jako na začátku prosince v Beitostölenu šestá a vyrovnala si tak maximum v elitním seriálu. Nejlepší Čech Michal Novák (26) vypadl v semifinále a obsadil 11. příčku. I pátou etapu Tour de Ski vyhrál Nor Johannes Hösflot Klaebo (26), mezi ženami triumfovala jeho krajanka Lotta Udnes Wengová (26).

Beranová své úsilí při Tour de Ski směřovala k tomu, aby vydržela do dnešního závodu. To se jí vyplatilo. Ve čtvrtfinále i v semifinále najížděla z prvního místa do cílové rovinky a pak v soupaži těsně uhájila postupovou druhou příčku. Poprvé uspěla ve fotofiniši o sedm, podruhé o pět setin sekundy. Ve finále se držela s nejlepšími, ale v závěru nestačila a propadla se na 6. příčku.

Závod ovládly Norky. Za Lottou Udnes Wengovou finišovala její sestra Tiril Udnes Wengová, třetí skončila Mathilde Myhrvoldová. V čele průběžného pořadí se i po dnešní šestnácté příčce udržela Švédka Frida Karlssonová, jež vede o 41 sekund před Tiril Udnes Wengovou.

Z českých reprezentantek se do vyřazovacích jízd dostala ještě Kateřina Janatová, ve své méně oblíbené technice vypadla ve čtvrtfinále a obsadila 24. příčku. Kateřina Razýmová skončila po 39. místě v kvalifikaci, ale udržela pozici nejlepší Češky v seriálu. Posunula se o dvě příčky vzhůru na 22. místo.

Kompletní výsledky – ženy

Novák stejně jako Beranová těsně postoupil ze čtvrtfinále. V semifinále však tentokrát neuspěl, dojel šestý daleko od postupových pozic. Nenavázal tak na čtvrté místo z prvního sprintu této Tour ve Val Müstairu, který se ale jel volnou technikou. V průběžném pořadí Tour de Ski si polepšil o pět míst na 13. příčku, dělí ho necelá půlminuta od sedmého místa.

Finále jasně ovládl favorizovaný Klaebo, jenž ještě na letošní Tour de Ski nepoznal přemožitele. jenž ještě na letošní Tour de Ski nepoznal přemožitele. Před závěrečnými dvěma etapami vede o 58 sekund před Švédem Calle Halfvarssonem, který byl v dnešním sprintu druhý. O dalších deset sekund zpět je průběžně třetí Ital Federico Pellegrino.

Kompletní výsledky – muži

Tour de Ski bude pokračovat v sobotu závody na 15 kilometrů klasicky s hromadným startem, v neděli vyvrcholí výjezdem na sjezdovku Alpe Cermis.