Verstappen byl znovu bezkonkurenční. Pódium v Maďarsku doplnili Norris a Pérez

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen byl znovu bezkonkurenční. Pódium v Maďarsku doplnili Norris a Pérez

Aktualizováno
Max Verstappen vyhrál podeváté v sezoně.
Max Verstappen vyhrál podeváté v sezoně.Profimedia
Max Verstappen (25) na Hungaroringu ovládl devátý závod v sezoně. Pilot Red Bullu se ve Velké ceně Maďarska dostal do čela bezprostředně po startu a cílem projel o 70 kol později s náskokem více než 33 sekund na Landa Norrise (23) z McLarenu. Na třetí příčku se z devátého startovního roštu postupně vyškrábal Verstappenův stájový kolega Sergio Pérez (33).

Verstappen si pro 44. triumf v kariéře dojel díky povedenému startu, při němž se dostal před vítěze sobotní kvalifikace Lewise Hamiltona z Mercedesu. Nizozemec zajistil týmu Red Bull rekordní dvanáctý triumf v řadě. Mistrovská stáj tím překonala dosavadní maximum týmu McLaren z roku 1988.

"Je neuvěřitelné, čím si v posledních letech procházíme. Snad tu formu udržíme co nejdéle," řekl Verstappen. "Už jen pracovat s tímhle týmem je skvělé. Samozřejmě je dobré se i za některými věcmi jako včera ohlédnout a snažit se být stále lepší. Takovéto dny jsou ale perfektní," dodal vítěz. 

"Druhá příčka byla blízko, ale bohužel jsem se dostal do provozu aut o kolo zpět a trať byla mimo stopu hodně špinavá. V posledních kolech jsem ztratil pár sekund, a než jsem se do toho dostal, bylo už pozdě. Celkově jsme ale měli dobrou strategii a získali povedený výsledek," uvedl Pérez.

Verstappen také získal prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě a zvýšil náskok v MS na propastných 110 bodů před Pérezem. Rodák z Hasseltu obhájil v Maďarsku loňský triumf, na Hungaroringu vyhrál podruhé v kariéře.

Samotný závod příliš vzruchu nenabídl. Jeden z klíčových momentů přišel hned v úvodu. Hamilton neměl dobrý start a propadl se z prvního na čtvrté místo. Vedle Verstappena se před britského jezdce Mercedesu dostali i piloti McLarenu Oscar PiastriNorris. Po nehodě v první zatáčce skončili oba jezdci týmu Alpine Pierre Gasly a Esteban Ocon.

"Konečně jsme měli dobrý start. Mám z toho radost, protože jsme na tom pracovali. Poté jsem věděl, že vnitřek trati je můj. Šel jsem pozdě na brzdy, ale naštěstí vše dobře dopadlo a jel jsem si pak svůj závod. Auto bylo dnes velmi rychlé," líčil Verstappen.

Od desátého kola začali jezdci měnit pneumatiky. Po zastávce v boxech neudržel pozici Piastri, který se propadl za Norrise. Naopak bezproblémový pit stop měl lídr Verstappen.

Dopředu se postupně probojovával Pérez. Ve 47. kole zaútočil Mexičan ve virtuálním souboji o třetí místo na Piastriho a po tvrdém souboji jej udolal. Komisaři zkoumali, zda Pérez nevytlačil soupeře mimo trať, nakonec ale žádný trest neudělili. Piastri poté neudržel ani čtvrtou příčku před Hamiltonem.

Trofej Maxe Verstappena nepřežila střet s Landem Norrisem.
Trofej Maxe Verstappena nepřežila střet s Landem Norrisem.@F1

V závěrečných kolech se chvíli dotahoval Pérez na druhého Norrise a následně i Hamilton na Péreze, k další změně v pořadí už ale nedošlo. Norris zopakoval druhé místo z minulého závodu v Silverstonu a potvrdil vzestup McLarenu.

"Byl to těžký závod. Zvláště když mě Checo na konci doháněl. Nakonec ale neměl dost rychlosti, takže jsem spokojený. V tuhle chvíli jsou na nás kluci (z Red Bullu) moc rychlí. Jsme ale rádi za náš progres a že jsme opět bojovali o pódium. Náš čas přijde v další části sezony," dodal Norris.

Australan Daniel Ricciardo, který se vrátil do závodů F1 v kokpitu vozu Alpha Tauri, dojel třináctý.

Šampionát bude pokračovat příští týden Velkou cenou Belgie.

Výsledky Velké ceny Maďarska