Espargaró si pro výhru ve VC Británie dojel v úplném závěru, Salač v Moto2 třináctý

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Espargaró si pro výhru ve VC Británie dojel v úplném závěru, Salač v Moto2 třináctý
Aktualizováno
Aleix Espargaró slaví svůj britský triumf.
Aleix Espargaró slaví svůj britský triumf.Profimedia
Velkou cenu Británie v královské třídě MotoGP vyhrál Španěl Aleix Espargaró (34), jenž v posledním kole předjel mistra světa Francesca Bagnaiu (26) z Itálie. Filip Salač (21) obsadil ve třídě Moto2 třinácté místo a poosmé letos bodoval. Pro první vítězství si dojel Španěl Fermín Aldeguer (18).

Jediný český účastník šampionátu Salač odstartoval jako dvanáctý, a i když si v závodě o jednu příčku pohoršil, na body dosáhl. Jednadvacetiletý jezdec vyrovnal své nejhorší umístění v sezoně z Německa, poslední Velkou cenu před šestitýdenní letní pauzou v Nizozemsku nedokončil.

První triumf v kariéře oslavil Španěl Fermín Aldeguer, jenž se zároveň poprvé dostal na stupně vítězů. O vedení v MS přišel dnes desátý Tony Arbolino z Itálie, kterého v čele vystřídal díky třetímu místu Španěl Pedro Acosta. Španělské stupně vítězů zkompletoval druhý Aron Canet. Salač, jenž udržel průběžné šesté místo, na osmnáctiletého Aldeguera ztratil téměř 17 sekund.

Espargaró získal druhý triumf

Čtyřiatřicetiletý Espargaró si z dvanáctého místa na startu dojel pro první výhru v sezoně díky úspěšnému předjížděcímu manévru několik zatáček před koncem. Španělský jezdec s aprilií triumfoval podruhé v téměř dvacetileté kariéře v mistrovství světa. Třetí byl Jihoafričan Brad Binder.

Bagnaiovi sice těsně utekla pátá výhra v sezoně, i tak zvýšil vedení v průběžném pořadí MS. Členovi továrního týmu Ducati nahrál výpadek dosud druhého krajana Marca Bezzecchiho, jenž po startu z pole position závod po pádu nedokončil. Kvůli technickým problémům se nedostal do cíle ani vítěz sobotního sprintu Álex Márquez ze Španělska.

Po devátém z dvaceti závodů sezony vede úřadující šampion Bagnaia o 41 bodů nově před Španělem Jorgem Martínem.

V Moto3 si navzdory startu z poslední 28. pozice dojel pro historický triumf David Alonso. Sedmnáctiletý jezdec se stal prvním kolumbijským vítězem motocyklové Grand Prix. Díky třetímu místu zvýšil vedení v šampionátu Španěl Daniel Holgado. Závod nejslabší třídy byl ještě vyrovnanější než obvykle, bodovaná patnáctka se v cíli vešla do 1,572 sekundy.

Výsledky VC Británie