V Kataru startuje motocyklové MS. Česko zastupuje opět jen Salač, Márquez se pokusí o návrat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
V Kataru startuje motocyklové MS. Česko zastupuje opět jen Salač, Márquez se pokusí o návrat
Marc Márquez se pokusí o návrat mezi nejlepší.
Marc Márquez se pokusí o návrat mezi nejlepší.Profimedia
V katarském Dauhá bude o víkendu zahájena nová sezona mistrovství světa silničních motocyklů. Stejně jako v minulých letech bude na startu jako jediný český jezdec Filip Salač (22), který pokračuje v kategorii Moto2. Nově ale bude hájit barvy elitního belgického týmu ELF Marc VDS Racing.

"Nechci na sebe vyvíjet tlak, každopádně ale pojedu za nejlepší tým v poli a určitě to budou nejdůležitější dva roky v mé kariéře, během kterých se budu muset ukázat," řekl Salač, který loni získal 110 bodů a obsadil celkově 11. místo. Maximem dvaadvacetiletého jezdce bylo druhé místo z Le Mans, sedmkrát se prosadil do první desítky, ve které chce letos jezdit stabilně.

Jediným jezdcem, který bude v letošním roce v MS obhajovat titul ve své třídě, je Ital Francesco Bagnaia v královské MotoGP. Jaume Masiá ze Španělska se po triumfu v Moto3 posunul do Moto2 a jeho krajan Pedro Acosta bude po zisku titulu v Moto2 závodit ve třídě MotoGP.

Takovou šanci už asi mít nebudu, říká Salač před startem MS

Sedmadvacetiletý Bagnaia bude útočit na třetí titul za sebou a podle většiny odborníků je jasným favoritem. Že je dobře připravený, to dokázal na závěrečných předsezonních testech v Kataru, kde překonal rekord okruhu. "Na sezonu jsme dobře připraveni," pochvaloval si tovární jezdec Ducati, který v minulých dnech podepsal novou smlouvu. V případě, že se mu bude dařit, měl by si podle zahraničních médií vydělat až 10 milionů eur ročně.

Loni byl hlavním soupeřem Bagnaii Španěl Jorge Martín, který dokázal vyhrát čtyři závody. Třikrát byl nejrychlejší nakonec třetí Marco Bezzecchi z Itálie. Bagnaia ovládl hlavní závod při sedmi Velkých cenách.

O návrat zpět mezi nejlepší se bude snažit osminásobný šampion Marc Márquez ze Španělska, který skončil loni až čtrnáctý a má za sebou nejhorší rok v MotoGP v kariéře. Po sezoně odešel od továrního týmu Hondy do soukromého Gresini Racing k mladšímu bratrovi Álexovi a nově bude jezdit s ducati. "Už se na motorce cítím pohodlněji. Více používám tělo a je vidět zlepšení," řekl Márquez po posledních testech. "Instinkty jsou stále nastaveny na jiný typ motocyklu, ale pracujeme na tom, abych změnil styl jízdy. Zlepšujeme se posunujeme se k limitu," pochvaloval si hvězdný Španěl.

Tréninky na VC Kataru

Sezona MS 2024 měla mít původně rekordní počet 22 závodů. Na konci ledna ale byla z ekonomických důvodů zrušena Velká cena Argentiny, která se měla konat k dubnu a nejistý je i osud Velké ceny Kazachstánu. Na novém okruhu v Almaty se mělo původně jet již loni, premiérová akce byla ale odložena.