Další krok ke druhému titulu v řadě. Rallye Akropolis si podmanil Rovanperä

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Další krok ke druhému titulu v řadě. Rallye Akropolis si podmanil Rovanperä

Kalle Rovanperä se přiblížil třetímu titulu mistra světa za sebou.
Kalle Rovanperä se přiblížil třetímu titulu mistra světa za sebou.@OfficialWRC
Řeckou Rallye Akropolis vyhrál Kalle Rovanperä (22) s toyotou a třetím vítězstvím v sezoně udělal další krok za druhým titulem mistra světa po sobě. Finský jezdec porazil o více než minutu a půl týmového kolegu Brita Elfyna Evanse (34), který na něj v průběžném pořadí seriálu ztrácí už 33 bodů. Do konce šampionátu se pojede ještě v Chile, Středoevropská rallye v Česku, Německu a Rakousku a závěrečná soutěž v Japonsku.

Rovanperämu pomohly k jasnému vítězství v Řecku problémy soupeřů v druhé etapě. V sobotu přišel o vedení nejprve obhájce prvenství Belgičan Thierry Neuville, který na náročných šotolinových tratích poškodil zavěšení předního pravého kola svého hyundaie. Následně dopadl stejně Francouz Sébastien Ogier, jenž poničil o kámen zavěšení zadního kola toyoty.

Do závěrečné třetí etapy vstupoval Rovanperä s náskokem více než dvou minut na Španěla Daniho Sorda z týmu Hyundai. Toho v neděli odsunul na třetí pozici Evans. Rovanperä ovládl závěrečnou power stage a díky tomu odskočil britskému jezdci v hodnocení mistrovství světa o dalších osm bodů.

"Je to samozřejmě velká úleva. Po těžkostech ve Finsku jsme potřebovali uspět," řekl webu šampionátu finský jezdec, který se loni stal nejmladším mistrem světa v historii. Domácí soutěž před měsícem nedokončil po nehodě v první etapě.

V Řecku si první nezdar v sezoně vynahradil. "Byl to dobrý výkon, startovali jsme jako první a první jsme dojeli. Jeli jsme chytře a na konci za to vzali," uvedl Rovanperä po vítězství v power stage, za které obdržel pět bonusových bodů.

Český jezdec Martin Prokop skončil s vozem Ford Fiesta Mk II kategorie rallye2 při jubilejním desátém startu na Rallye Akropolis patnáctý a obsadil osmé místo v kategorii WRC2. Na vítězného Nora Andrease Mikkelsena s fabií ztratil přes sedm minut. Závěrečnou 15. rychlostní zkoušku Prokop stejně jako většina posádek neabsolvoval poté, co na trati havaroval jeden z jezdců.

"Byl to bláznivý týden. Chvíli to vypadalo, že se závod zruší. Nakonec jsme ho odjeli, i když za zajímavých podmínek. Ale je to nová zkušenost," uvedl na facebooku Prokop po soutěži, jejíž konání ohrožovaly prudké deště. "Bylo to pro nás letos poslední rallyeové svezení. Teď už se budeme chystat na Dakar," dodal.

Výsledky Rallye Akropolis