Evans ovládl Finskou rallye, upevnil si tak druhé místo v seriálu mistrovství světa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Evans ovládl Finskou rallye, upevnil si tak druhé místo v seriálu mistrovství světa

Aktualizováno
Elfyn Evans během Finské rallye.
Elfyn Evans během Finské rallye.Profimedia
Brit Elfyn Evans (34) vyhrál podruhé v kariéře Finskou rallye a při neúspěchu domácího lídra mistrovství světa Kalleho Rovanperäho se přihlásil do boje o titul. Pilot týmu Toyota zopakoval v severské soutěži předloňský triumf, vybojoval sedmé prvenství v kariéře a díky maximálnímu zisku 30 bodů si upevnil druhé místo v pořadí šampionátu. Za jedničkou Toyoty Rovanperäm zaostává čtyři závody před koncem sezony o 25, finský pilot ze soutěže odstoupil už v pátek.

"Pokud jde o šampionát, tak to není špatné a stahujeme ztrátu," pochvaloval si Evans na webu soutěže. "Byl to velmi dobrý víkend. Samozřejmě (tým) mrzí, že přišel hned na startu rallye o Kalleho, ale pak byla fantazie řídit tohle auto a jsme spokojení," dodal vítěz.

Evans na tratích se základnou v Jyväskylä vyhrál v posledním soutěžním dnu tři ze čtyř zkoušek včetně závěrečné power stage. Průběžné první místo uhájil před belgickým rivalem z Hyundaie Thierrym Neuvillem s náskokem 39,1 sekundy. Belgičan vyrovnal ve Finsku po deseti letech své tamní maximum.

Vyrovnanější souboj o třetí místo pro sebe rozhodl Japonec Takamoto Kacuta, který jako jediný ve dvanácti víkendových testech dokázal narušit nadvládu týmového kolegy Evanse a připsal si v nich dvě dílčí prvenství. Domácí Teemu Suninen se v hyundai musel spokojit se čtvrtým místem s necelou pětisekundovou ztrátou.

Suverénní lídr MS a obhájce titulu Rovanperä vypadl z boje o první triumf na domácí rallye po nehodě v úvodní etapě a do závodu už se nevrátil. Kvůli poruše vozu odstoupil už v pátek i trojnásobný vítěz soutěže a obhájce prvenství Estonec Ott Tänak.

Jediný český jezdec na startu Filip Kohn obsadil za volantem fiesty 25. místo.

Výsledky Finské rallye