Pět událostí TELH: Pardubický rekord, Švéd ve Spartě i dobytá vítkovická pevnost

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí TELH: Pardubický rekord, Švéd ve Spartě i dobytá vítkovická pevnost
Pět událostí TELH: Pardubický rekord, Švéd ve Spartě i dobytá vítkovická pevnost
Pět událostí TELH: Pardubický rekord, Švéd ve Spartě i dobytá vítkovická pevnost
Profimedia
Jedenáctý týden hokejové extraligy nabídl hned několik významných událostí. Nad všemi však vyčnívá nedělní rekord Pardubic, které vyhrály potřinácté v řadě a vyrovnali tak počin třineckých Ocelářů ze sezony 2014/2015. Mimo led se činila pražská Sparta, která po bok trenéra Miloslava Hořavy přivedla zkušeného Švéda Hanse Wallsona. Pozadu nezůstaly ani České Budějovice, které posílil bek s reprezentačními zkušenostmi Daniel Gazda. Co dalšího se v uplynulých dnech událo v české extralize?

Pardubice vyrovnaly extraligový rekord 

Hokejisté Pardubic v týdnu zvládli všechny tři zápasy a s 13 výhrami za sebou vyrovnali třineckou rekordní sérii ze sezony 2014/2015. "Hodně to pro nás znamená, musím klukům poděkovat," řekl po nedělním utkání s Brnem Marek Zadina, asistent trenéra Radima Rulíka.

Právě proti Kometě byli Pardubičtí k prohře nejblíže. Dynamo ještě minutu a půl před koncem ztrácelo 1:3, v posledních 61 sekundách ale vstřelilo dva góly a vynutilo si prodloužení. Dvěma góly - včetně toho na 3:3 - se blýskl Adam Musil, jenž se vrátil po čtyřzápasovém disciplinárním trestu. 

V samostatných nájezdech Pardubice dokonaly obrat čtyřmi góly z pěti pokusů. Postupně se prosadili Patrik Poulíček, Robert Kousal, Tomáš Zohorna a David Cienciala. V rozstřelu se blýskl také brankář Dominik Frodl, jenž zneškodnil dva nájezdy Brňanů a potvrdil svou dobrou formu. 

"Nebyl to z naší strany optimální výkon, dolehla na nás nějaká únava. Byl to ten duel, kdy nám puky odskakovaly a ztráceli jsme je. Brno hrálo dobře do obrany a nás dobývání stálo spoustu sil. Musím říct, že závěr se nám povedl skvěle, kluci věřili do poslední chvíle. Pokud dáme kontaktní gól, tak jsme schopni dát i další, což se potvrdilo," řekl Zadina a zmínil to, že Pardubice jsou schopné otáčet i zápasy, které se nevyvíjí v jejich prospěch.

V právě uplynulém týdnu museli Východočeši otáčet hned dvakrát. Kromě nedělního střetnutí s Kometou jim nevyšel ani start do souboje ve Vítkovicích, kde inkasovali hned po 40 sekundách. I v úterý se Pardubice do utkání vrátili a rozhodli ho rovněž v závěrečném rozstřelu. 

O překonání třineckého rekordu budou Pardubice usilovat v úterý, kdy na vlastním ledě přivítají liberecké Bílé Tygry.

Hořava si našel parťáka ve Švédsku

Česko-švédskou trenérskou cestu zvolilo vedení hokejové Sparty. Poté, co nevyšlo jednání s Václavem Varaďou, sáhl pražský klub po Miloslavu Hořavovi, kterého v týdnu doplnil šestapadesátiletý Švéd Hans Wallson. Toho čeká druhé zahraniční angažmá v trenérské kariéře. V letech 2016 a 2017 vedl švýcarský Curych.

Jméno si švédský stratég udělal na lavičce Skelleftey, kterou čtyřikrát za sebou dovedl do finále švédské SHL a oslavil s ní dva mistrovské tituly. "Je to nesmírně kvalitní a zkušený trenér. Navíc vítězný typ. Do finále se Skellefteou se probojoval i poté, co mu z týmu po úspěchu odešlo dvanáct hráčů do zahraničí," řekl sportovní ředitel pražského celku Petr Ton. 

Hořava se s Wallsonem potkal již při trenérské stáži ve Švédsku a ze vzájemné spolupráce byl nadšený. Poté, co jeho nabídku ke spolupráci odmítl tradiční parťák Josef Jandač oslovil jednašedesátiletý trenér právě švédského odborníka.  

"Ve Švédsku mě mile překvapilo, jak byl vůči mně otevřený. Všechno mi ukázal, nic neskrýval. Byl jsem ze spolupráce s ním unešený. I proto jsem se ho rozhodl oslovit nyní. Moc šancí jsem tomu ale nedával," líčil Hořava.  

Definitivní rozhodnutí padlo ve středu, kdy Wallson absolvoval první trénink se sparťanským A-týmem. "S oběma trenéry počítáme minimálně do konce sezony 2023/2024. Hans Wallson je nesmírně kvalitní a zkušený trenér. Navíc vítězný typ," řekl pro klubový web Ton. 

Wallson přiznává, že nad nabídkou úřadujícího českého vicemistra uvažoval delší dobu. Údajně mu pomohlo i to, že v minulosti trénoval Martina Ševce, který českou extraligu při svém působení ve Švédsku chválil. 

"Víte, jak to chodí. Když jste cizinec, musíte obstarat spoustu záležitostí. Člověk se prostě nemůže sebrat a hned přiletět. Naštěstí se nám povedlo vše zařídit a jsem moc rád, že tady můžu být. Sparta je jedním z největších klubů v Evropě a má obrovskou, bohatou historii. Je pro mě obrovskou poctou, že jsem tady dostal šanci," řekl švédský trenér, jenž v prvním zápase na lavičce pomohl Spartě k výhře 3:1 nad Libercem.

Vítkovice doma ztratily až v devátém zápase

Úterní šlágr mezi prvními Pardubicemi a druhými Vítkovicemi sliboval vyrovnanou partii. Východočeši do utkání vstupovali desetkrát v řadě neporaženi a domácí Ostravané hráli o prodloužení stoprocentní bilance na vlastním ledě. 

Souboj dvou nejlepších ligových ofenziv bavil. Diváci v Ostravar Aréně viděli osm gólů v základní hrací době a tři proměněné samostatné nájezdy v závěrečném rozstřelu. Hned pět branek padlo během úvodních 13 minut. "Z obou stran to byl dobrý hokej. Hodně gólů, přečíslení, lidem se to muselo líbit," řekl pardubický obránce Tomáš Dvořák

Právě Dvořák v duelu vstřelil dvě branky a strhnul ze sebe nálepku defenzivně laděného beka. Oba góly bývalý bek Sparty vtěstnal do 25 sekund a sám otočil skóre z 0:1 na 2:1 pro Dynamo. Poprvé se prosadil tvrdou ranou z vrcholku kruhu a druhý gól dal po netypickém úniku po levém křídle. Svou bodovou bilanci rozšířil na deset bodů a po 21 zápasech již vyrovnal svůj bodový zisk z minulého ročníku.

"Dva góly za jedno střídání jsem snad nikdy nedal. Myslím, že ani v mládeži ne," smál se po zápase sedmadvacetiletý obránce, který čtyřmi góly srovnal svůj extraligový osobní rekord. Na jeho překonání má k dispozici ještě celých 29 kol. 

Dynamo si hlavně zásluhou nečekaného střelce odvezlo z Vítkovic dva body za výhru 5:4 po samostatných nájezdech a zvýšilo svůj náskok v čele tabulky na sedm bodů. "Za stavu 4:2 ve druhé třetině jsme si to měli líp pohlídat. Lacině jsme inkasovali dva góly a soupeře dostali na koně. To by se nám nemělo stávat. I dva body ale rozhodně bereme, protože Vítkovice mají našlapaný tým. Jsme rádi, že jsme v tabulce zase trochu odskočili," hodnotil zápas Dvořák. 

Bek s reprezentačními zkušenostmi pomáhá Motoru

Povedený návrat do extraligy zažívá obránce Daniel Gazda. Zlínský odchovanec ve čtvrtek přišel na měsíční výpomoc do Českých Budějovic a ve dvou zápasech zaznamenal dva body za gól a asistenci.

Pětadvacetiletý bek s reprezentačními zkušenostmi zůstal i po sestupu ve Zlíně a na svůj návrat do extraligy čekal 21 kol. "Jsem rád, že mi klub umožnil zase si zkusit extraligu. Věřím, že mi to pomůže zvýšit výkonnost před druhou důležitou půlkou sezony a pomohu tak i Zlínu," řekl Gazda.

To že mu extraligové tempo není cizí, ukázal nový bek Motoru hned v pátečním zápase proti druhým Vítkovicím. Ve své premiéře v jihočeském dresu odehrál přes 22 minut a zaznamenal asistenci. Ještě lépe si vedl v neděli proti Liberci, jenž sestřelil vítězným gólem a pomohl tak Budějovicím k výhře 4:1. 

Gazda zatím potvrzuje slova trenéra Jaroslava Modrého, který byl s jeho příchodem velmi spokojený. "Je to kreativní obránce, který umí nakládat s pukem. Takový nám v sestavě při absenci Percyho schází," řekl po dotažení hostování.

Pětadvacetiletého beka na jihu Čech čeká ještě sedm duelů, ve kterých bude chtít dostat Motor do středu tabulky. "Nemám žádné konkrétní osobní cíle. Přišel jsem abych klukům pomohl dostat se na klidnější pozice. Jsem moc rád, že jsem zpět v extralize," líčil Gazda.

Buchtele poslal protihráče na střídačku 

Nejen z výhry 3:1 se po zápase s Libercem radoval Sparťan Jan Buchtele. Dvaatřicetiletému útočníkovi se povedl málo vídaný kousek. Libereckého beka Uvise Janise Balinskise srazil tak šikovně, že ho poslal přes hrazení na domácí střídačku a potěšil tak devět tisíc sparťanských fanoušků.

"Udělalo mi to radost! Je to výjimečná věc, která se nepovede každý zápas. Můžu si v kariéře konečně odškrtnout i tuhle kolonku," smál se Buchtele. "Doufám, že si mě teď někdo nevyhlídne. Zatím se mi to nestalo a asi by mě trápilo, kdybych se ocitl mezi soupeři hlavou dolů. Nespalo by se mi pak nejlíp," pokračoval zkušený útočník.