Plavkyně Kubová ukončila v 32 letech kariéru a na čtvrté olympijské hry nepojede

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Plavkyně Kubová ukončila v 32 letech kariéru a na čtvrté olympijské hry nepojede
Kubová ukončila v 32 letech kariéru.
Kubová ukončila v 32 letech kariéru.Profimedia
Jedna z nejlepších českých plavkyň Simona Kubová ukončila v 32 letech závodní kariéru. Elitní znakařka startovala na olympijských hrách v Londýně, Riu de Janeiro i Tokiu, má medaile z mistrovství Evropy i světového šampionátu v krátkém bazénu. Informaci o ukončení kariéry Kubová potvrdila ČTK.

Se šesti prvenstvími rekordmanka domácí ankety Plavec roku měla závodit na únorovém mistrovství světa v Dauhá, ale tři týdny před začátkem si při pádu nešťastně zlomila žebro a poprvé od roku 2009 musela šampionát vynechat. Nakonec vzdala i snahu o účast na letních OH v Paříži.

"Já už končím asi pět let, to zranění to samozřejmě uspíšilo. Prostě jsem si řekla, že nastal ten správný čas," řekla ČTK Kubová.

Olympijským maximem chomutovské rodačky tak zůstane 10. místo na stovce z Londýna 2012. Na téže trati byla na MS 2013 šestá a o rok dříve získala evropský bronz. Stejný kov má i z MS v krátkém bazénu, z kontinentálních šampionátů si ještě pod dívčím jménem Baumrtová přivezla deset medailí včetně zlata na 50 m z roku 2013.

"Nejvíc si cením titulu mistryně Evropy, bronzu z mistrovství světa v krátkém bazénu a desátého místa z olympiády. Byly i momenty, že se něco nepovedlo, ale to je součástí sportu. Něco bych udělala líp, něco bohužel zdravotně nešlo, ale zpětně nelituju ničeho," uvedla Kubová.

Kubová plánovala konec kariéry už po odložených OH v Tokiu, ale novou motivaci jí dala profesionální liga ISL, v níž v roce 2021 slavila s týmem Energy Standard celkové vítězství. Tam také začala spolupracovat s kanadským koučem Tomem Rushtonem v jeho silné mezinárodní skupině.

Na loňském MS ve Fukuoce dvakrát postoupila do semifinále a na mistrovství republiky získala na padesátce 35. individuální titul. K olympijskému limitu se česká rekordmanka na všech třech znakařských tratích přiblížila na 18 setin.

"Trénuju děti v Kadani, teď budu nějakou dobu pracovat jako fyzioterapeut. Uvidíme, jestli se třeba upíchnu v účetnictví, na které se teď rekvalifikuju," dodala Kubová, která bude během her v Paříži kandidovat na místo v komisi sportovců Mezinárodního olympijského výboru.