Rekordní triumf pro Jihoafrickou republiku. Ve finále MS porazila Nový Zéland 12:11 a slaví

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rekordní triumf pro Jihoafrickou republiku. Ve finále MS porazila Nový Zéland 12:11 a slaví
Aktualizováno
Jihoafrická republika vyhrála těsnou bitvu.
Jihoafrická republika vyhrála těsnou bitvu.Reuters
Ragbisté Jihoafrické republiky ve finále mistrovství světa v Saint-Denis porazili 12:11 Nový Zéland. "Springboks" obhájili triumf z roku 2019 a připsali si rekordní čtvrtý titul.

Nový Zéland – Jihoafrická republika 11:12

Jihoafričané ovládli první poločas 12:6, když se o všechny jejich body postaral z trestných kopů Handre Pollard. Za Nový Zéland se dvakrát ze stejné situace prosadil Richie Mo'unga.

O historický zápis se ve 27. minutě postaral kapitán Nového Zélandu Sam Cane, jenž se stal prvním vyloučeným hráčem ve finále. Původně sice dostal jen žlutou kartu, ta však byla po zásahu videorozhodčího změněna na červenou.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

"All Blacks" se po přestávce navzdory oslabení tlačili dopředu a dokázali zápas zdramatizovat. Po hodině hry položil jedinou pětku finále Beauden Barrett a snížil na rozdíl jediného bodu.

Nový Zéland poté dokonce mohl pomýšlet i na obrat, protože sedm minut před koncem dostal možnost zahrávat trestný kop. Barrettův bratr Jordie ale neproměnil a Jihoafričané už další drama nedovolili.

Finále bylo velmi těsné.
Finále bylo velmi těsné.AFP

"Springboks" navázali na triumfy z šampionátů z let 1995, 2007 a 2019. V pořadí nejúspěšnějších celků se osamostatnili před Novým Zélandem, který mistrovství světa ovládl v letech 1987, 2011, 2015.