Španělští ragbisté přijdou o mistrovství světa, s odvoláním kvůli Van den Bergovi neuspěli

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Španělští ragbisté přijdou o mistrovství světa, s odvoláním kvůli Van den Bergovi neuspěli
Odvolací komise nyní její verdikt potvrdila
Odvolací komise nyní její verdikt potvrdilaProfimedia
Španělská ragbyová federace neuspěla s odvoláním proti trestu za neoprávněný start hráče a přijde o účast na mistrovství světa v roce 2023. Disciplinární komise mezinárodní federace World Rugby Španělsko v dubnu penalizovala odečtem bodů za nasazení hráče ve dvou zápasech mistrovství Evropy, které bylo zároveň kvalifikací na MS. Odvolací komise nyní její verdikt potvrdila.

Na šampionátu ve Francii tak bude příští rok místo Španělska hrát Rumunsko, které proti startu rodáka z JAR Gavina Van den Berga ve španělském dresu podalo protest. Na poslední kvalifikační turnaj, kde se bude v listopadu hrát o zbývající volné místo, postoupilo Portugalsko.

Španělsko původně obsadilo na ME druhé místo a slavilo historicky druhý potup na MS po premiéře v roce 1999. Kvůli neoprávněnému startu Van den Berga ve dvou zápasech ale dodatečně přišlo celkem o deset bodů a v konečném pořadí kleslo o dvě příčky.

Van den Berg startoval na ME díky zfalšovaným údajům o délce pobytu v zemi. Podle španělského svazu kopii pasu upravili bez vědomí hráče nebo svazu zástupci ragbyového klubu v Alcobendas tak, aby Van den Berg vyhověl požadavkům a mohl za Španělsko nastoupit.

Podla pravidel by musel Van den Berg žít ve Španělsku minimálně 36 měsíců a zároveň v zemi strávit alespoň deset měsíců z roku. Rumunští zástupci ale předložili fotografie, na nichž byl hráč v roce 2019 na svatbě v JAR v době, kdy už měl být podle údajů z pasu dva týdny ve Španělsku. Nesplnil tak potřebnou lhůtu pro desetiměsíční pobyt.