Anatomie obratu Krejčíkové: První a třetí set jako noc a den, na kurtu skoro nonstop

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Anatomie obratu Krejčíkové: První a třetí set jako noc a den, na kurtu skoro nonstop

Barbora Krejčíková přijímá gratulaci od Mirry Andrejevové
Barbora Krejčíková přijímá gratulaci od Mirry AndrejevovéProfimedia
Barbora Krejčíková (28) je znovu mezi osmi nejlepšími hráčkami na grandslamovém turnaji. Povedlo se jí to počtvrté v kariéře a podruhé na Australian Open. Duel s Mirrou Andrejevovou (16) rozhodla téměř dokonalým výkonem ve třetí sadě, v té první ale měla naprosto opačná čísla.

Při sedmi předchozích vystoupeních na majorech skončila Barbora Krejčíková nejdále v osmifinále, v pěti případech to bylo maximálně druhé kolo. Tentokrát se jí podařilo projít mezi osmičku nejlepších navzdory tomu, že třech ze čtyř utkání musela otáčet stav zápasu z 0:1 na konečných 2:1 na sety. 

Pokaždé hrála s nenasazenou hráčkou, nejvýše postavenou soupeřkou Krejčíkové byla doposud v Melbourne právě šestnáctiletá Ruska Andrejevová (WTA 48), která ale naprosto suverénně vyřadila ve druhém kole třeba Ons Jabeurovou.

Dlouho to vypadalo s českou tenistkou špatně, výkon v prvním setu byl tristní, o čemž svědčí poměr vítězných míčů a nevynucených chyb (4-21). Postupem času se ale hra Krejčíkové stabilizovala, přišlo vyrovnání a nakonec ve třetí sadě zase naopak dominantní výkon a úplný obrat čísel (17-3) v poměru winnerů a zkažených míčů. Ve druhém a třetím setu pak statistikové spočítali 14 vítězných míčů proti třem chybám ve výměnách, které přímo rozhodovaly o bodech.

Klíčová statistika zápasu.
Klíčová statistika zápasu.Livesport

"Opravdu jsem šťastná, že jsem ve čtvrtfinále, protože jsem si tu prošla těžkými zápasy. Těžko se mi to srovnává s posledním úspěchem v Melbourne, protože si na něj opravdu nepamatuji. Ale teď je nová sezona, je to nový turnaj a já se snažím hrát dál a bojuji o každý míč," citoval Krejčíkovou web organizace WTA.

Pokud se v prvních dvou setech trápila česká hráčka při podání a vyrobila pět dvojchyb, v posledním dějství byl naopak její servis jednou z rozhodujících zbraní. Na svém podání ztratila jen čtyři míče a nemusela čelit žádnému brejkbolu.

Zápasy každý den

Ve čtvrtfinále čeká Krejčíkovou prozatímní suverénka Aryna Sabalenková, se kterou má bilanci vzájemných zápasů 1:5 a také pět posledních prohraných setů. Běloruská obhájkyně titulu zatím v dosavadních čtyřech zápasech v Melbourne ztratila jen 11 gamů.

Na rozdíl od běloruské tenistky hraje Krejčíková také čtyřhru a tak je na kurtech téměř nepřetržitě. V pondělí, kdy bude mít Sabalenková den pauzy, nastoupí česká čtvrtfinalistka společně s Laurou Siegemundovou z Německa proti americko-ruské dvojici Emma Navarrová – Diana Šnajderová. V úterý pak dojde na zmíněný souboj se Sabalenkovou, Krejčíková bude na kurtech v ostrém utkání šestý den v kuse.

Andrejevová – Krejčíková 6:4, 3:6, 2:6