Šwiateková zvládla těžký start, vyhrála duel grandslamových šampionek s Keninovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šwiateková zvládla těžký start, vyhrála duel grandslamových šampionek s Keninovou

Iga Šwiateková v 1. kole zvládla souboj grandslamových šampionek.
Iga Šwiateková v 1. kole zvládla souboj grandslamových šampionek.AFP
S drobnými komplikacemi zahájila své působení na Australian Open světová jednička Iga Šwiateková (22). Čtyřnásobná grandslamová vítězka v repríze finále French Open 2020 zdolala 7:6, 6:2 šampionku z roku 2020 Sofii Keninovou (25), když v prvním setu musela dvakrát dohánět manko brejku. Ve druhém kole Polka narazí na předloňskou finalistku Danielle Collinsovou (30), která v prvním kole rovněž vyřadila bývalou vítězku Angelique Kerberovou (35).

Šwiateková – Keninová 7:6, 6:2

Iga Šwiateková v úvodu sezony vyhrála všech pět singlových zápasů v United Cupu, po finálovém nezdaru v rozhodující smíšené čtyřhře po boku Huberta Hurkacze proti Němcům ale končila soutěž smíšených družstev v slzách. 

Nyní už se ale soustředí znovu na individuální kariéru a hned na prvním turnaji sezony zaútočí na zisk pátého grandslamového titulu a prvního z Australian Open. Los k majitelce trofejí z Roland Garros (2020, 2022, 2023) a US Open (2022) příliš milosrdný nebyl a od úvodních kol musí prokazovat své kvality.

Na úvod Šwiateková čelila šampionce z roku 2020 Sofii Keninové a po úvodních komplikacích ji po hodině a 52 minutách hry přetlačila. V prvním setu doháněla dvakrát manko brejku a uspěla až ve tie-breaku poměrem 7:2. Ve druhé sadě už byla na podání stoprocentní a zvítězila 7:6, 6:2.

Statistiky zápasu Iga Šwiateková – Sofia Keninová
Statistiky zápasu Iga Šwiateková – Sofia KeninováLivesport

"Jsem za výhru moc ráda. První kolo je vždycky těžké, obzvlášť na prvním grandslamu sezony. Těžko jsem hledala rytmus. Sofia už tenhle turnaj dokázala vyhrát, za což zaslouží obrovský respekt. Ale já chci hrát vždy jen svou hru, je jedno, kdo proti mě stojí. Los může být zrádný, ale musím být připravena na všechno," řekla Šwiateková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Světová jednička a vítězka loňského Turnaje mistryň soupeřku přestřílela na vítězné údery 30:18 a udělala výrazně méně nevynucených chyb (21:34). 

Šwiateková si připsala 17. soutěžní vítězství za sebou, poslední porážku utrpěla na konci září v Pekingu s Veronikou Kuděrmetovovou. V Melbourne obhajuje loňskou osmifinálovou účast, nejdále se dostala před dvěma lety do semifinále.

A právě se svou předloňskou přemožitelkou Danielle Collinsovou se střetne ve druhém kole, z pěti vzájemných duelů s ní prohrála pouze v Melbourne. Třicetiletá Američanka v úvodním kole porazila 6:2, 3:6, 6:1 německou šampionku z roku 2016 Angelique Kerberovou (35), jež odehrála první grandslamový zápas po mateřské pauze.

Výsledky Australian Open ve dvouhře žen