Tsitsipas může potřetí dobýt Monte Carlo, Ruud zaútočí na první triumf mimo nejmenší akce

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tsitsipas může potřetí dobýt Monte Carlo, Ruud zaútočí na první triumf mimo nejmenší akce
Tsitsipas v minulosti na Masters v Monte Carlu už dvakrát triumfoval.
Tsitsipas v minulosti na Masters v Monte Carlu už dvakrát triumfoval.Profimedia
V rámci nedělního programu Rolex Monte-Carlo Masters poznáme vítěze letošního ročníku první antukové tisícovky sezony. Šampion z let 2021-22 Stefanos Tsitsipas (25) může na monacké cihle kralovat už potřetí v kariéře, Casper Ruud (25) podnikne další útok na svůj premiérový triumf na turnajích větších než ATP 250.

Ruud – Tsitsipas | 15:00

Casper Ruud se v žebříčku v minulosti vyšplhal až na post světové dvojky, nicméně byl nesčetněkrát kritizován za to, že se nedokáže pravidelně prosazovat na těch největších akcích a proti nejlepším hráčům světa. V semifinále proti Novakovi Djokovičovi byl tak nejspíše pod velkým tlakem, protože Srb zatím letos marně hledá svou nejlepší formu a pro 25letého Nora se jednalo o jedinečnou šanci poprvé porazit někoho z Big Three. To se mu nakonec povedlo, když využil selhání soupeře v koncovce utkání (6:4, 1:6, 6:4).

Rodák z Osla musel po postupu cítit velkou úlevu, protože v předchozích pěti soubojích s Djokovičem neuhrál ani jeden set. Stále však nemá vyhráno, protože teď ho čeká velmi důležité finále a další útok na premiérový triumf na akcích větších než ATP 250.

Trojnásobný grandslamový finalista posbíral všech svých 10 titulů na nejmenších podnicích ATP 250, devět z nich na oblíbených antukových dvorcích. Na Masters v Monte Carlu má obrovskou možnost čekání na první velkou trofej ukončit, protože ve finále nenarazí na jednu z aktuálně největších hrozeb na okruhu.

Finalista posledních dvou ročníků antukového French Open má za sebou čtyři finálové duely napříč turnaji Masters a grandslamy. V každém z nich potkal obávaného protivníka, který měl vynikající formu, konkrétně Carlose Alcaraze na Masters v Miami 2022, Rafaela Nadala na French Open 2022, Alcaraze na US Open 2022 a Djokoviče na French Open 2023.

Po nepovedené loňské sezoně si v té aktuální vede výborně, přesto zakončil každý turnaj zklamáním. V letošním roce si zahrál už dvě finále a recept nenašel na Jordana Thompsona v Los Cabos ani Alexe de Minaura v Acapulcu. Navíc před týdnem během obhajoby titulu v Estorilu zaregistroval nečekanou semifinálovou porážku s velkým outsiderem Pedrem Martínezem. Ve finále má celkově poloviční úspěšnost 10:10.

Vizitka Caspera Ruuda.
Vizitka Caspera Ruuda.Livesport

Ruud – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Acapulco, Los Cabos (finále)

Největší úspěchy na antuce: Monte Carlo (finále)

Bilance: 24:6

Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2

Bilance na antuce: 6:1

Bilance proti hráčům TOP 20: 6:2 (kariérní 37:41)

Bilance ve finále Masters: 0:0 (kariérní 0:1)

Bilance ve finále: 0:2 (kariérní 10:10)

Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Ruud – Rolex Monte-Carlo Masters

Kariérní bilance: 10:4

Nejlepší výsledek: finále (2024)

Loňský výsledek: osmifinále

Bilance ve finále: 0:0

Generálka: Estoril (semifinále)

Cesta turnajem: volný los, Tabilo (6:2, 6:4), (10) Hurkacz (6:4, 6:2), (14) Humbert (6:3, 4:6, 6:1), (1) Djokovič (6:4, 1:6, 6:4)

Stefanos Tsitsipas přerušil dlouhou sérii nezdarů proti největším adeptům na titul, která ho stála pořádnou porci sebevědomí a také místo v elitní desítce žebříčku. Pětadvacetiletý Řek překvapil na Masters v Monte Carlu semifinálovým vítězstvím 6:4, 3:6, 6:4 nad nejlepším hráčem dosavadního průběhu sezony Jannikem Sinnerem. V letošním roce je teprve jeho druhým přemožitelem, ačkoli Ital odehrál už 27 zápasů.

Bývalý třetí muž pořadí měl však velké štěstí, protože za stavu 1:3 v rozhodující sadě vyrobil na brejkbol soupeře dvojchybu, ovšem lajnový rozhodčí ani hlavní sudí druhý servis v autu neviděli. I díky tomu si připsal svůj první skalp TOP 3 od srpna 2022, kdy v semifinále na Masters v Cincinnati porazil Daniila Medveděva.

Před startem turnaje prohrál sedm z posledních osmi soubojů s kolegy z TOP 20 hodnocení. Není však překvapením, že se znovu rozjel právě v Monte Carlu, kde po cestě do finále zaregistroval dva skalpy TOP 5 a zajistil si návrat do elitní desítky žebříčku. V tomto dějišti totiž získal obě své trofeje z podniků Masters (2021-22), a navíc má na této akci druhou nejlepší procentuální úspěšnost, lepší je pouze 11násobný šampion Rafael Nadal.

Kvůli příchodu talentů Carlose Alcaraze, Holgera Runeho a Sinnera a v kombinaci s potížemi v soubojích s Novakem Djokovičem či Medveděvem nepatří v posledních pár letech k největším adeptům na ty nejcennější trofeje. Už třetím triumfem v Monte Carlu by si ovšem v tomto ohledu polepšil a mohl by se odrazit k tradičně skvělému antukovému jaru.

V neděli nastoupí rodák z Atén ke svému sedmému finále na turnajích Masters a prvnímu od Cincinnati 2022. V bojích o titul z prestižních tisícovek má negativní bilanci 2:4. Dobrou bilancí nedisponuje ani napříč všemi akcemi na nejvyšším okruhu, dosud prohrál 17 z 27 finále.

Vizitka Stefanose Tsitsipase.
Vizitka Stefanose Tsitsipase.Livesport

Tsitsipas – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Monte Carlo (finále)

Největší úspěchy na antuce: první turnaj

Bilance: 16:6

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Bilance na antuce: 5:0

Bilance proti hráčům TOP 10: 2:2 (kariérní 34:50)

Bilance ve finále Masters: 0:0 (kariérní 2:4)

Bilance ve finále: 0:0 (kariérní 10:17)

Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

Tsitsipas – Rolex Monte-Carlo Masters

Kariérní bilance: 19:3

Nejlepší výsledek: triumf (2021-22)

Loňský výsledek: čtvrtfinále

Bilance ve finále: 2:0

Generálka: žádná

Cesta turnajem: Djere (6:3, 3:2 skreč), Etcheverry (6:1, 6:0), (5) Zverev (7:5, 7:6), (15) Chačanov (6:4, 6:2), (2) Sinner (6:4, 3:6, 6:4)

Vzájemná bilance

Tsitsipas vede 3:2, nepočítaje exhibice je srovnáno 2:2. Oba finalisté se v semifinále postarali o pořádné překvapení a mají jedinečnou šanci dosáhnout na jeden z nejcennějších titulů na okruhu. Šance na vítězství jsou velmi vyrovnané, mírně navrch by mohl mít Tsitsipas, který už v tomto dějišti dvakrát triumfoval.

Nedělní program

COURT RAINIER III (od 12:00 SELČ)

1. Melo/Zverev (Braz./Něm.) - Gillé/Vliegen (Belg.)

2. Ruud (8-Nor.) - Tsitsipas (12-Řec.) / nejdříve v 15:00 SELČ

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Monte Carlu