Trenérský tandem hokejové Sparty je kompletní, Hořavu doplnil úspěšný Švéd Wallson

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Trenérský tandem hokejové Sparty je kompletní, Hořavu doplnil úspěšný Švéd Wallson
Trenérský tandem hokejové Sparty je kompletní, Hořavu doplnil úspěšný Švéd Wallson
Trenérský tandem hokejové Sparty je kompletní, Hořavu doplnil úspěšný Švéd WallsonHC Sparta Praha
Hokejisty extraligové Sparty povede s Miloslavem Hořavou (61) švédský kouč Hans Wallson (56), který dovedl Skellefteu ke dvěma mistrovským titulům. Nový trenér se k týmu připojil ve středu a stejně jako Hořava by na střídačce Pražanů měl působit minimálně do konce příští sezony.

"Hans Wallson je nesmírně kvalitní a zkušený trenér. Navíc vítězný typ. Do finále se Skellefteou se probojoval i poté, co mu z týmu po úspěchu odešlo dvanáct hráčů do zahraničí. To není náhoda," uvedl sportovní ředitel Petr Ton na klubovém webu.

Wallson, jenž se měl podle původních plánů ke Spartě připojit v pondělí, do Prahy přiletěl v noci na středu. Skellefteu vedl v letech 2013 až 2016 a vždy s týmem postoupil do finále play off. Trénoval i Curych ve švýcarské nejvyšší soutěži a naposledy působil v týmu Björklöven ve druhé švédské lize.

"Bylo by skvělé, kdyby Hans dokázal do naší hry implementovat prvky právě ze Švédska. Vždyť právě švédské týmy patří mezi nejlepší týmy v Evropě, stejně tak švédská reprezentace," přál si Ton.

Trojnásobného trenéra roku ve Švédsku si jako svého nejbližšího spolupracovníka vybral sám Hořava. První volbou byl přitom Josef Jandač, se kterým vedl Spartu i v minulé sezoně. Bývalý reprezentační kouč ale nabídku vrátit se po krátké přestávce do pražského klubu odmítl.

Posledních 10 zápasů Sparty ke 21. listopadu
Posledních 10 zápasů Sparty ke 21. listopaduFlashscore

"Miloš Hořava byl u všech úspěchů Sparty v posledních třech sezonách. Vyhrál základní část, dosáhli jsme s ním na bronz i stříbro. Pokračujeme ve fungující koncepci s týmem, který je složený s vidinou dosáhnout na úspěch," uvedl Ton.

Wallsona nabídka Hořavy a Sparty potěšila. Fakt, že se jeho příchod protahoval, spojil s tím, že je ze zahraničí. "Víte, jak to chodí. Když jste cizinec, musí se obstarat spousta záležitostí. Člověk se prostě nemůže sebrat a hned přiletět. Naštěstí se nám povedlo vše zařídit a jsem moc rád, že tady můžu být. Sparta je jedním z největších klubů v Evropě a má obrovskou, bohatou historii. Je pro mě obrovskou poctou, že jsem tady dostal šanci," uvedl Wallson, který bude mít na starosti při zápasech útočníky.

Informace o českém hokeji podle svých slov má. "Se Skellefteou a Curychem jsme v rámci Ligy mistrů hráli proti spoustě českých týmů, takže nějaký obrázek mám. Znám Martina Ševce a ten vždycky mluvil o místním hokeji a životě v Čechách dobře. Je to dobrý kluk, dokonce jsme spolu vyhráli zlato," řekl švédský kouč pro klubový web.

Sparta změnila složení realizačního týmu krátce před nedávnou reprezentační přestávkou, kdy byli odvoláni Pavel Patera s asistentem Patrikem Martincem. Proti Pardubicím i po pauze proti Třinci vedli tým Ton, manažer Jaroslav Hlinka a trenér dorostu František Ptáček.

Hořava zažil obnovenou premiéru na střídačce Sparty v pátek v Karlových Varech, kde Pražané vyhráli 5:1 a ukončili sérii šesti porážek. Společně s Wallsonem povedou Spartu poprvé v pátek proti Liberci.