VAR nám nefunguje, musíme udělat opatření, říká šéf rozhodčích Příhoda

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
VAR nám nefunguje, musíme udělat opatření, říká šéf rozhodčích Příhoda
VAR podle šéfa rozhodčích Příhody nefunguje, chce nad ním převzít plnou kontrolu.
VAR podle šéfa rozhodčích Příhody nefunguje, chce nad ním převzít plnou kontrolu.
Profimedia
Předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Radek Příhoda (48) uvedl, že videorozhodčí v první lize nefunguje a je potřeba přijmout opatření. Nad VAR by chtěl převzít plnou kontrolu. Prohlásil to v pořadu TIKI-TAKA na O2 TV Sport.

Na videorozhodčího se v posledních týdnech v české lize opakovaně snáší kritika. Naposledy po sobotním šlágru 15. kola mezi Plzní a Spartou, kdy nebyl vyloučen domácí útočník Tomáš Chorý, který udeřil hlavou sparťanského stopera Asgera Sörensena.

Bývalý sudí Příhoda šéfuje komisi rok a půl. "Musíme rozlišit dvě věci. Rozhodčí na hřišti, tam posun je. Vzali jsme spoustu mladých kluků. Tohle kolo řídilo šest sudích, kteří před rokem a půl ještě vůbec nepískali ligu. Druhá věc je VAR, který nám nefunguje, není tam pojistka. Musíme udělat opatření," řekl Příhoda.

Koordinátorem VAR je nyní Michal Beneš. Někdejší rozhodčí ale není členem Příhodovy komise. "Videorozhodčí nasazujeme a trestáme my, jejich školení jde ale za Michalem Benešem. Ani v hodnocení konkrétních situací se někdy s garantem VAR neshodneme," uvedl Příhoda.

VAR si chce vzít pod sebe. "V létě jsem poslal člověka do Madridu, kde se musí proškolit, dělá se to jednou ročně. On je schopný převzít VAR v Česku od pana Beneše. Musíme se na tom domluvit s FAČR (Fotbalovou asociací) a LFA (Ligovou fotbalovou asociací)," konstatoval Příhoda.

Navzdory kritice nehodlá nic vzdát. "Věděl jsem, že je to těžká mise. Přišli jsme o 30 rozhodčích, z nějakých důvodů - policie, etická komise... Jdeme do toho, nebojíme se toho," uvedl Příhoda.