VC Singapuru F1: Verstappen má první šanci obhájit titul, Alonso překoná Räikkönena

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

VC Singapuru F1: Verstappen má první šanci obhájit titul, Alonso překoná Räikkönena

Max Verstappen vyhlíží obhajobu titulu, dočká se už v Singapuru?
Max Verstappen vyhlíží obhajobu titulu, dočká se už v Singapuru?Profimedia
Max Verstappen (24) může ve Velké ceně Singapuru formule 1 získat druhý mistrovský titul v kariéře. Úřadující světový šampion z Red Bullu vede pořadí MS o 116 bodů před Charlesem Leclercem (24) z Ferrari a o 125 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem (32). Noční závod na městském okruhu v Marina Bay se vrací po tříleté covidové pauze.

Verstappen vyhrál letos 11 z 16 závodů a posunul osobní maximum v počtu triumfů v jedné sezoně. Pokud chce Nizozemec využít první pokus k obhajobě titulu, musí v Singapuru vyhrát, získat o 22 bodů více než Leclerc a o 13 bodů více než Pérez.

V případě triumfu (bez nejrychlejšího kola) by mu k jistotě stačilo, kdyby Pérez dojel nejlépe čtvrtý bez nejrychlejšího kola a Leclerc devátý. Pokud by Verstappen získal i prémiový bod za nejrychlejší kolo, nestačilo by Leclercovi ani osmé místo. Ve hře o titul zůstávají matematicky ještě George Russell z Mercedesu a Carlos Sainz z Ferrari. Jejich šance je ale jen teoretická.

Pokud by rodák z Hasseltu nyní neuspěl, dostane další šanci příští týden ve Velké ceně Japonska. Tou dobou bude ve hře maximálně 138 bodů.

"O titulu moc nepřemýšlím. Chci hlavně absolvovat úspěšný víkend a brát to závod od závodu. Není kam spěchat," citovala agentura Reuters Verstappena, který ještě nikdy v Singapuru nevyhrál. Nejlépe byl před čtyřmi lety druhý. "Je to náročný okruh. Zdejší vysoká vlhkost je nepříjemná a kvůli úzkým zatáčkám je těžké zajet perfektní kolo," dodal.

Lídr průběžného pořadí zaútočí na šesté vítězství za sebou, před Singapurem triumfoval v Itálii, Nizozemsku, Belgii, Maďarsku a Francii. Red Bull vyhrál v Marina Bay naposledy před devíti lety. Při posledním podniku v roce 2019 zde slavilo konkurenční Ferrari. Italský tým tehdy získal díky vítěznému Sebastianu Vettelovi a druhému Leclercovi double.

Velký mezník čeká Fernanda Alonsa z Alpine. Španěl absolvuje 350. start ve formuli 1 a osamostatní se v čele historického žebříčku před Finem Kimim Räikkönenem (349). Do závodů se vrací Alex Albon z Williamsu. Thajec vynechal minulý závod v Itálii kvůli operaci slepého střeva. V kokpitu jej nahradil Nizozemec Nyck de Vries, který získal dva body za deváté místo.

Velká cena Singapuru se koná poté, co vedení závodu uzavřelo s promotérem F1 sedmiletou smlouvu do roku 2028. Před třemi lety navštívilo podnik 268 tisíc lidí, letos by mohlo být vyprodáno.

Závodní víkend v Marina Bay začne v pátek dvěma tréninky. Po sobotním třetím se pojede od 15:00 našeho času kvalifikace. Nedělní závod se uskuteční pod umělým osvětlením od 14:00.