Argentina pohledem dat: Národní tým zvyšuje herní vytížení dirigenta z Benfiky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Argentina pohledem dat: Národní tým zvyšuje herní vytížení dirigenta z Benfiky
Enzo Fernández v zápase proti Austrálii.
Enzo Fernández v zápase proti Austrálii.Profimedia
Záložník Enzo Fernández (21) možná ještě v národním týmu Argentiny neplní tak důležitou roli jako Gavi s Pedrim ve Španělsku nebo Jude Bellingham s Jamalem Musialou ve výběrech Anglie a Německa, také on se však řadí mezi mladíky, kteří před sebou nejspíš mají velmi úspěšnou kariéru. Hráč portugalské Benficy, jejíž dres oblékl po svém letním přestupu z tradičního domácího klubu River Plate, je konečně na očích také na katarském šampionátu.

Poté, co jako střídající hráč stvrdil gólem na 2:0 důležitou výhru proti Mexiku, dostal důvěru v základní sestavě v duelu s Polskem a byla z toho gólová asistence na trefu Juliana Álvareze. V osmifinále proti Austrálii odehrál poprvé na turnaji plných 90 minut a opět se trefil, i když tentokrát do své vlastní sítě. Velkou vědu z toho ale asi nikdo nedělal.

"Enzo Fernández je už nyní elitním záložníkem ve hře s míčem, a to jak svou technikou, tak i vnímáním hry. Přesně ví, kdy ji zrychlit, kdy naopak podržet míč, nebo kdy zvolit kreativní řešení. Má fantastickou kopací techniku, což vlastně podtrhuje i svou střelbou. Jak jsme se ostatně mohli přesvědčit během utkání s Mexikem," poskytuje vhled do Fernándézových schopností Jan Říha, hlavní skaut české analytické společnosti 11Hacks.

Za Benfiku nastupuje Fernández ve středové dvojici společně s Florentinem Luisem a bere na sebe roli dirigenta hry. Za jeden zápas rozdá v průměru 97 přihrávek, tedy jednoznačně nejvíc v celé portugalské lize.

Průměrné GPA na jednu zahranou přihrávku z daného území pomáhá zjistit, který typ hráčovy přihrávky je nejefektivnější.
Průměrné GPA na jednu zahranou přihrávku z daného území pomáhá zjistit, který typ hráčovy přihrávky je nejefektivnější.11Hacks / Livesport

Na základě pokročilých datových modelů mají jeho přihrávky největší přínos z pohledu toho, do jaké míry zvyšují šanci týmu na vstřelení branky. Nikdo jiný v Portugalsku nedává průnikovou přihrávku tak často jako Fernandéz. V nebezpečnosti náběhů už sice tolik nedominuje, ale stále patří mezi nejlepší hráče.

Přestože zahrávání standardních situací mají v Benfice v popisu práce především Joao Mário s Davidem Neresem, dostane se Fernández během zápasů průměrně k 4,5 pasům do vápna a má v nich nejvyšší úspěšnost v lize. V poslední třetině hřiště tvoří především průnikovými přihrávkami do středu vápna z centrálního prostoru před vápnem soupeře, diagonálními pasy z meziprostorů nebo prostrčením z meziprostoru do vápna.

Přehled utkání Nizozemsko – Argentina + audiokomentář

"Na typologicky tak technického hráče se navíc často snaží chodit do soubojů, zastavovat akce soupeře a vyhrávat míč zpátky. Ohromně všestranný hráč, který v moderním fotbale zvládne cokoliv," doplňuje Říha.

V Benfice se Fernández snaží aktivním vystoupením proti soupeři získat míč průměrně 4,5krát za zápas, tedy častěji než 95 % ostatních středních záložníků. Hodně aktivní byl v soubojích také ve své vlasti. Ačkoliv se letos v souvislosti s přestupy z Argentiny do Evropy mluvilo především o Fernándezově bývalém spoluhráči Julianu Álvarezovi, šikovný záložník Benficy má v klubovém fotbale na fungování svého týmu ještě větší dopad. A vypadá to, že rychle roste také jeho hodnota pro Argentinu.