Nizozemsko chystá na čtvrtfinále odvetu. Oplatí Argentině osm let starou bolest?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nizozemsko chystá na čtvrtfinále odvetu. Oplatí Argentině osm let starou bolest?

Nizozemsko chystá na čtvrtfinále odvetu. Oplatí Argentině osm let starou bolest?
Nizozemsko chystá na čtvrtfinále odvetu. Oplatí Argentině osm let starou bolest?Profimedia
Již pošesté na sebe v historii světových šampionátů narazí Nizozemsko a Argentina. Při posledním měření sil na vrcholné akci měli více štěstí Jihoameričané, které sázkové kanceláře favorizují i nyní. Oranjes však aktuálním turnajem –⁠ na rozdíl od Argentinců –⁠ procházejí hladce a rozhodně se do bojů o medaile taktéž chtějí podívat.

Obě země patřily v minulosti mezi stálice MS, a tak není divu, že jejich vzájemná střetnutí často stála za to. V roce 1974 se Nizozemci i díky triumfu nad Argentinou probojovali do finále, nakonec ale brali "jen" stříbrné medaile. Stejně dopadli také o čtyři roky později, kdy v Buenos Aires dokráčeli k celkovému vítězství právě domácí La Albiceleste.

Čtvrtfinálový souboj v roce 1998 okořenila úchvatná vítězná branka Dennise Bergkampa, o osm let později se zase obě mužstva ve skupinové fázi rozešla smírně po bezbrankové remíze. Z výčtu vzájemných bitev tak zbývá zmínit tu semifinálovou z roku 2014. Tehdy vyrovnaný duel dospěl až k penaltám, v nichž nervy méně cukaly Argentincům. Následně však La Albiceleste v zápase o první místo nestačili na Německo.

Argentina měla v základní skupině problémy

Hvězdný Lionel Messi se tedy titulu mistra světa nedočkal a čeká na něj dál. Svou zřejmě poslední šanci na ovládnutí mundialu má levonohý šikula právě v těchto dnech v Kataru. Messiho naděje stále žije, už několikrát ale schytala nepříjemnou ránu. Poprvé Argentinci pořádně znervózněli hned na začátku mistrovství, kdy překvapivě nestačili na Saúdskou Arábii.

Sestřih zápasu Argentina –⁠ Austrálie
Livesport CZ

Následně si výhrami nad Mexikem a nad Polskem zajistili postup mezi nejlepších 16 mančaftů turnaje a v osmifinále vyzvali podceňovanou Austrálii. Zde potvrdili roli favorita, nicméně kdyby Australan Garang Kuol v poslední minutě nastavení proměnil tutovku a vyrovnal, kdoví, jak by zápas nakonec skončil.

Na kdyby se ale nejen ve fotbale nehraje. Messi a spol. se prokousali do čtvrtfinále, kde vyzvou Nizozemce, kteří s postupem mezi nejlepších osm až takové potíže neměli. Před výkopem MS sice nepatřili mezi hlavní adepty na zisk zlatých medailí (ostatně na posledním šampionátu v Rusku scházeli), nicméně s jejich účastí minimálně v play off se rozhodně počítalo.

Pohodlný postup Oranjes

Do značné míry za to mohl schůdný los. Nizozemsko se ve skupinové fázi utkalo se Senegalem, Ekvádorem, s nímž ztratilo ztratilo za remízu 1:1, a Katarem, tedy s žádnými vyloženě hvězdnými výběry. Skupinu A tak Oranjes vcelku bez potíží ovládli, načež je v osmifinále čekal další přijatelný sok. Tým trenéra Louise van Gaala si i s USA poměrně hravě poradil a po výhře 3:1 se skoro týden mohl připravovat na čtvrtfinálovou vřavu.

Sestřih zápasu Nizozemsko – USA
Livesport CZ

Může se sice zdát, že Nizozemci dosud v Kataru nečelili těžkému protivníkovi. Na druhou stranu je třeba je pochválit za efektivitu, jakou se na probíhajícím mistrovství prezentují. Konto osmi vstřelených branek si jistě budou chtít rozšířit také proti mužstvu, kterému mají co vracet. "Máme s Argentinou nevyřízené účty za to, co se stalo před osmi lety," prohlásil Van Gaal, který na nizozemské lavičce seděl i ve zmíněném roce 2014.

Argentinský kouč Lionel Scaloni podobně ostrá slova nevolil, místo toho sáhl po chvále na adresu Van Gaala. "Je to legenda. Bude ctí zahrát si proti němu. Každý ví, čeho ve fotbale jako trenér dosáhl. Tohle jsou radosti, které vám fotbal umí přinést," pravil uznale lodivod La Albiceleste.

Přehled zápasu Nizozemsko –⁠ Argentina

Bude chybět Di María?

Argentinci řeší zdravotní stav křídelníka Ángela Di Maríi, který kvůli poranění nohy vynechal již osmifinále proti Austrálii. Další hráče by ale Scaloni měl mít k dispozici a vedle Messiho lze v sestavě modro-bílých čekat brankáře Emiliana Martíneze nebo záložníky Rodriga De Paula a Alexise Mac Allistera.

Nizozemce marodka netrápí, ve 20:00 by tak na trávník stadionu Lusail měli nakráčet i produktivní křídelní beci Denzel Dumfries s Daleyem Blindem či opory v útoku Cody Gakpo s Memphisem Depayem.

Pravděpodobné sestavy: 

Nizozemsko

Noppert – Timber, Van Dijk, Aké – Dumfries, De Roon, De Jong, Blind – Klaassen – Gakpo, Depay

Argentina

E. Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Acuña – De Paul, Fernández, Mac Allister – Di María (Gómez), Álvarez, Messi