Lappi má na dosah druhé vítězství kariéry, na závěr Švédské rallye bude hájit minutový náskok

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lappi má na dosah druhé vítězství kariéry, na závěr Švédské rallye bude hájit minutový náskok

Zvládne Lappi poslední den?
Zvládne Lappi poslední den?Profimedia
Finský pilot Esapekka Lappi (33) je na nejlepší cestě vyhrát Švédskou rallye. Před nedělní závěrečnou etapou vede jezdec týmu Hyundai s více než minutovým náskokem před Francouzem Adrienem Fourmauxem (28) z Fordu, třetí Brit Elfyn Evans (35) jako nejlepší reprezentant Toyoty ztrácí už téměř minutu a půl. Lappi má na dosah druhé vítězství v kariéře, to první slavil před sedmi lety v domácí Finské rallye ještě v barvách Toyoty.

V čele pořadí se Lappi udržel, přestože v druhé etapě nebyl v žádném z devíti testů nejrychlejší. Nahrála mu havárie dosavadního hlavního soupeře Takamota Kacuty z Toyoty. Nejúspěšnějším jezdcem dne byl Lappiho týmový kolega a vítěz úvodní Rallye Monte Carlo Thierry Neuville. Belgičan vyhrál závěrečné tři testy, během dne poskočil z druhé desítky pořadí až na čtvrté místo, na něm ale i kvůli čtyřicetisekundové penalizaci má minutovou ztrátu na vicemistra světa Evanse.

V neděli soutěž na ledu a sněhu vyvrcholí třemi rychlostními zkouškami. Lappi už má na základě nového systému hodnocení jistotu 18 bodů a dalších maximálně 12 ještě může získat. Po pátečních haváriích se do rallye vrátili mistr světa Kalle Rovanperä i obhájce prvenství Ott Tänak a každý vyhrál po jednom testu, naději na dobrý výsledek ale po penalizacích nemají. V pátek havaroval i český pilot Jan Černý a druhou etapu nedokončil kvůli závadě na převodovce svého fordu.

Výsledky Švédské rallye