Biatlonisté jedou o poslední medaile, v hromadných startech i s pěti Čechy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Biatlonisté jedou o poslední medaile, v hromadných startech i s pěti Čechy

Biatlonisté jedou o poslední medaile.
Biatlonisté jedou o poslední medaile.Petr Slavík / Český biatlon
Zapomenout na všechny dosavadní výsledky, ještě jednou překonat únavu a hlavně hodit za hlavu všechna zklamání a rozčarování posledních dní. To je úkol pro nejlepších 60 biatlonistů světa před závěrečnými závody s hromadným startem. Do tohoto exkluzivního mistrovského závodu si vybojovalo startovní číslo pouze 30 nejlepších mužů a 30 nejlepších žen.

Mezi nimi je i pět českých biatlonistů – Markéta Davidová, Tereza Voborníková, Michal Krčmář, Tomáš Mikyska a Jakub Štvrtecký.

Závody s hromadným startem jsou na programu mistrovství světa od roku 1999 a už tradičně ho uzavírají. Právo startu v něm má nejlepších 15 závodníků z dosavadního průběhu sezony a 15 nejúspěšnějších z právě probíhajícího šampionátu.

Češi v nich za předchozích 23 let až dosud nikdy žádný titul nezískali. Velmi blízko k němu měl pouze stříbrný Ondřej Moravec v roce 2015. Na zimní olympiádě v závodech s hromadným startem v roce 2014 Ondřej Moravec vybojoval stříbro a Gabriela Soukalová bronz.

Ženy bez jasné favoritky, rozhodne střelba

Ženy běží závod na 12,5 km se čtyřmi střeleckými položkami. Nejprve jsou dvě vleže, následují dvě stojky. Největšími favoritkami budou ty, které se utkaly už na posledních úsecích svých štafet – Lisa Vittozziová, Denise Herrmann-Wicková, Hanna Oebergová, Julia Simonová a Marte Olsbu Roeiselandová.

K nim se přidá ještě Dorothea Wiererová, jedna ze strůjkyň italského štafetového triumfu. A také mistryně světa z roku 2019. Další medailovou adeptkou je vítězka jednoho ze dvou letošních závodů a obhájkyně titulu mistryně světa Rakušanka Lisa Theresa Hauserová.

Markéta Davidová všem favoritkám může konkurovat běžeckým výkonem, ten měla ve štafetách opět brilantní, ale její střelba je na tomto šampionátu méně spolehlivá než u ní bývalo zvykem. Ve štafetách musela po stojce dokonce na trestné kolo.

Právě střelba bude klíčem k úspěchu. Podobně jako ve sprintu po každé nesestřelené ráně následuje jedno trestné kolo. Počasí v Oberhofu může být nevyzpytatelné a závod ovlivnit, ale i tak na vítězství v závodě těžko může pomýšlet biatlonistka, která by absolvovala více než dva trestné okruhy, tedy 300 metrů navíc.

Naopak pokud bezchybně zastřílí jen lehce nadprůměrná běžkyně, může pomýšlet hodně vysoko. To by mohl být případ i Terezy Voborníkové, které únavu určitě pomůže překonat velmi dobrý pocit z výkonu ve štafetě. Ale podobných závodnic bude na startu víc. Je to závod jen pro vyvolené, pro ty aktuálně skutečně úplně nejlepší.

Světový pohár – průběžné hodnocení závodů s hromadným startem: 1. Julia Simonová (FRA), 2. Lisa Theresa Hauserová (AUT), 3. Anais Chevalier-Bouchetová (FRA).

ZOH 2022: 1. Justine Braisaz-Bouchetová (FRA), 2. Tirill Eckhoffová, 3. Marte Olsbu-Roeiseland (obě NOR).

MS 2021: 1. Lisa Theresa Hauserová (AUT), 2. Ingrid Tandrevoldová (NOR), 3. Eckhoffová (NOR).

Tip Livesportu: Lisa Vittozziová. Ve sprintu i vytrvalostním závodě udělala vždy jen po jedné střelecké chybě, ve štafetě pod velkým tlakem dokázala sestřelit všechny terče. Ze všech favoritek má nejlepší střeleckou formu.

Povolí Boe opět jen bitvu o stříbro?

Zapomenout na rozčarování ve štafetě i na všechny rekordy, to je hlavní úkol pro fenoména Johannese Thingnese Boea.

Do Oberhofu přijel s odvážným cílem vybojovat 7 zlatých medailí z jediného šampionátu. Byl by prvním v historii, kdo by něco takového dokázal. V čase předchozích velikánů to ani nebylo možné, tolik medailí se nerozdávalo. Třeba štafety dvojic se jezdí až poslední čtyři roky.

Johannes měl před sebou cíl vyhrát čtyři individuální a tři štafetové závody. Jestli se dopředu zdálo, že jedno vítězství má už dopředu v kapse, byla to mužská štafeta. Tři nejlepší biatlonisté sezony doplnění o vicemistra světa ve sprintu. Sestava snů. Právě ta ale ve větrném závodě vyhrát nedokázala. Sedm zlatých tedy už J. T. Boe zcela jistě nezíská. Šest jich ale ještě být může. Pokud vyhraje v závěrečném závodě na 15 km se čtyřmi střeleckými položkami.

V závodě s hromadným startem získal titul už v letech 2016 a 2020, v roce 2015 byl světovým šampionem jeho bratr Tarjei.

Obhajovat titul z předchozího mistrovství světa bude Sturla Holm Lagreid. I jeho střelecký výpadek ve štafetě připravil Nory o zlato. I on bude muset najít na střelnici zpátky svoji jistotu.

Štafetovým závodem si naopak výrazně zvedli náladu i sebevědomí Francouzi. Až dosud spíše rozpačitý šampionát ozdobili triumfální zlatou jízdou. Finišman Fillon Maillet se tak určitě přidal k favoritům závodu, kterému Češi přezdívají "masák" (mass start = hromadný start).

Opět bude platit, že medailisté si nebudou moct dovolit příliš mnoho střeleckých chyb. Snad až právě na Johannese. Ten by měl být schopen svým soupeřům na patnáctikilometrové trati nadělit v čistém běhu i něco přes minutu. Čistě teoreticky i tři trestná kola. Pokud sám nebude výrazně chybovat, zdá se být neporazitelným.

Za ním se ale bude odehrávat boj, který by měl být jedním z vrcholů šampionátu. Pro pět Norů, čtyři Francouze a silné Švédy jsou tři medaile málo. Ale vynikající střelba může vynést do nečekaných výšin i velká překvapení. Jedny z nejlepších výkonů dne předvedli ve štafetách třeba Fin Seppala nebo Lotyš Rastorgujevs.

V českých kombinézách poběží trojice Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a Tomáš Mikyska. Medailovými favority nebudou. Ale kdo by si na ně vsadil, že po třech úsecích povedou štafetový závod?

Světový pohár – průběžné hodnocení závodů s hromadným startem: 1. Johannes Thingnes Boe, 2. Surla Holm Lagreid, 3. Vetle Sjaasta Christiansen (všichni NOR).

ZOH 2022: 1. Johannes Thingnes Boe (NOR), 2. Martin Ponsiluoma (SWE), 3. Vetle Sjaasta Christiansen (NOR).

MS 2021: 1. Sturla Holm Lagreid, 2. Johannes Dale (NOR), 3. Quentin Fillon Maillet (FRA).

Tip Livesportu: Johannes Thingnes Boe završí šampionát šestou zlatou medailí, zbytek startovního pole pojede jen o střibro.