Historická noc pro Atalantu. Věděli jsme, kde má Leverkusen mezery, prohlásil Gasperini

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Historická noc pro Atalantu. Věděli jsme, kde má Leverkusen mezery, prohlásil Gasperini

Trenér Gasperini získal první trofej v kariéře.
Trenér Gasperini získal první trofej v kariéře.Profimedia
Atalanta slaví první evropskou trofej v klubové historii. Ve finále Evropské ligy porazila Leverkusen 3:0 a ukončila jeho rekordní sérii bez prohry na 51 zápasech. Trenér Gian Piero Gasperini (66) v Dublinu zvedl nad hlavu první pohár v kariéře. “Vážím si toho, ale nemyslím si, že bych byl lepší trenér, než těsně před zápasem,” řekl zkušený trenér.  

Atalanta – Leverkusen 3:0

"Musím přiznat, že tohle vítězství je opravdu zasloužené. Porazili jsme Liverpool, Sporting a teď i Bayer. Když jsme vyřadili Liverpool, byli zrovna v čele Premier League. Sporting a Leverkusen ovládli své ligové soutěže. Je skoro neuvěřitelné, co se nám povedlo,” líčil Gasperini.

Italský kouč do Bergama přišel v létě roku 2016 a během jediné sezony dostal podprůměrný celek mezi italskou elitu. Před jeho příchodem Atalanta končila ve druhé desítce pořadí Serie A. V osmi sezonách pod zkušeným trenérem nikdy nebyla hůř než osmá a třikrát se probojovala až do Ligy mistrů.

V aktuálním ročníku museli na severu Itálie vzít zavděk Evropskou ligou, tažení které v ní předvedli se ale zapsalo do dějin klubu. "Je to opravdu velké zadostiučinění, kluci předvedli mimořádný výkon. Je to úžasný, nezapomenutelný večer,” uvedl Gasperini bezprostředně po zápase, v němž oslavil největší úspěch své trenérské kariéry.

Zkušený kouč  neměl z Leverkusenu zbytečný respekt a pro finále nasadil velice ofenzivní sestavu s Ademolou Lookmanem, Gianlucou Scamaccou a Charlesem De Ketelaerem. "Hrajeme tak docela často. Dnešní zápas navíc přímo vybízel k tomu, abych kluky nasadil v tomto složení. Bylo to finále, chtěli jsme proto vyhrát a chtěli jsme si pro výhru dojít útočným fotbalem,” prozradil.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuOpta by StstsPerform

"Nechtěli jsme do zápasu jít s tím, že budeme jen bránit. Víme, že Leverkusen je velice silný v ofenzivě, ale našli jsme u nich nějaké mezery vzadu,” dodal trenér, který si udělal jméno na lavičce Janova.

Atalanta si o historicky druhou trofej v klubové historii řekla během první půl hodiny, kdy se zásluhou Lookmana dostala do dvoubrankového vedení. Nigerijský křídelník po změně stran překonal Matěje Kováře v brance Leverkusenu i potřetí a stal se hlavním hrdinou finálové bitvy. “Skvělý začátek nám opravdu pomohl. Dostali jsme se se hry a soupeře jsme dokonale zaskočili. Nakonec to byl mimořádný večer,” řekl Gasperiny po zisku první trofeje v trenérské kariéře.