Derby rozhodl pro Liverpool Salah. City pomohla rošáda brankářů, šlágr vítěze nepoznal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Derby rozhodl pro Liverpool Salah. City pomohla rošáda brankářů, šlágr vítěze nepoznal

Aktualizováno
Mohamed Salah poslal Liverpool do vedení z penalty, v nastavení přidal druhý gól.
Mohamed Salah poslal Liverpool do vedení z penalty, v nastavení přidal druhý gól.AFP
Liverpool porazil v devátém kole Premier League Everton 2:0. Domácí se i přes převahu trápili v zakončení, vše jim však usnadnil Ashley Young, jenž byl před přestávkou vyloučen. Ve druhé půli přisoudil Reds devátou výhru z posledních 11 utkání s městským rivalem hraných na Anfieldu dvěma góly Mohamed Salah. Jedním z faktorů vítězství Manchesteru City nad Brightonem byl start Stefana Ortegy, který poprvé v ročníku nahradil mezi tyčemi Edersona. Německý brankář podržel svůj tým při úniku Kaora Mitomy. Raduje se i Newcastle, který doma zničil Crystal Palace. Šlágr mezi Chelsea a Arsenalem skončil remízou 2:2, Manchester United vyhrál v Sheffieldu.

Liverpool –⁠ Everton 2:0

Bilance vzájemných zápasů však hrála do karet domácím, kteří rivala porazili v šesti z posledních sedmi střetnutí hraných na Anfieldu. Tuto statistiku se snažili prodloužit a hned od úvodního hvizdu se usadili na obranné polovině soupeře. Jejich útočné výpady probíhaly zejména po levé straně, kde hrozil aktivní Luis Díaz podporovaný Konstantinosem Tsimikasem. První jmenovaný měl na kopačce i úvodní gól, ale jeho pokus na zadní tyč skvělým skluzem zablokoval zkušený Young.

Anglický obránce však svůj dobrý výkon degradoval ve 37. minutě, když těsně před pokutovým územím sestřelil unikajícího Díaze a po druhé žluté kartě byl po právu vyloučen. Po změně stran přiložil tým z města Beatles pod kotel a oslabeného soupeře doslova vařil. K odraženému míči se dostal Salah a skóre se neměnilo jen díky obětavému zákroku, který předvedl James Tarkowski. Červeným chyběl moment překvapení.

To nezměnil ani nově příchozí Darwin Núňez, jenž dal o sobě vědět tvrdou střelou doprostřed branky. Početní převahy dokázali nakonec domácí využít. Díaz napálil uvnitř šestnáctky ruku Michaela Keanea a rozhodčí ukázal na penaltový puntík. Z bílého bodu pak nekompromisně rozvlnil síť Salah. Pojistku přidal ještě v nastaveném čase opět Salah, který zužitkoval rychlý kontr svého týmu.

Manchester City –⁠ Brighton 2:1

Brighton čeká na výhru už téměř měsíc a dobře nezačal ani na Etihad Stadium. Jérémy Doku se totiž uvolnil od obránce a nahrál přesně na Juliána Álvareze, který sice netrefil míč ideálně, ten se ale k jeho štěstí přece jenom dostal do brány. v 19. minutě přidal druhou trefu Erling Haaland, jenž vyslal zpoza šestnáctky nechytatelnou skákavou střelu k tyči.

Domácí nadále nepouštěli příliš Brighton do hry a kontrolovali průběh zápasu, do konce první půle si ovšem další gólovou příležitost nevypracovali. Po změně stran mohl norský kanonýr přidat další trefu, jeho tvrdý pokus směřující na zadní tyč ovšem vyrazil brankář Jason Steele. Při následujícím protiútoku zapomněla obrana domácích na Kaora Mitomu, který se řítil sám na bránu, ale zajímavou šanci zneškodnil rychlým výběhem Ortega.

Další příležitost Racků už průběh utkání zdramatizovala. Po pouhých sedmi minutách na hřišti totiž Ansu Fati přízemní střelou skóroval poté, co se k němu balon se štěstím odrazil v pokutovém území. Hosté s blížícím se závěrečným hvizdem zvyšovali obrátky, vyrovnávací branku však už nevsítili. Ještě v nastaveném čase obdržel Manuel Akanji za zatažení Fatiho druhou žlutou kartu.

Newcastle –⁠ Crystal Palace 4:0

Skóre se měnilo už ve čtvrté minutě. Na pravé straně pokutového území se do míče z voleje opřel Jacob Murphy a nádherným lobem nachytal gólmana hostujícího celku. Straky zůstaly při chuti i nadále a o vstřelení druhé branky usilovaly především centrovanými balony z pravé strany. Jeden z nich dokázal ve 44. minutě přetavit v přesný zásah Anthony Gordon, který prudkou střelou nedal brankáři Orlů sebemenší šanci.

V nastavení první půle navíc po chybě v obraně Eagles pronikl do vápna Sean Longstaff a ranou k zadní tyči zvýšil náskok svého mužstva na tři branky. Po změně stran došlo k vyvážení hry a i svěřenci trenéra Hodgsona se rozstříleli. Většina jejich pokusů však postrádala potřebnou přesnost, a zdramatizování zápasu tak bylo i nadále na míle daleko. Místo snížení se následně diváci dočkali další branky z dílny pruhovaných.

Calluma Wilsona vyslal nádhernou přihrávkou z pravé strany do samostatného úniku Murphy. Zkušený anglický střelec si následně položil brankáře a s přehledem ho překonal. Krátce nato se na hřiště podíval střídající Sandro Tonali, u nějž se spekulovalo, že by mohl brzy dostat několikaměsíční trest za nelegální sázení. Za jeho přítomnosti už žádný gól nepadl.

Chelsea –⁠ Arsenal 2:2

Londýnské střetnutí se pro domácí vyvíjelo příznivě. William Saliba totiž zahrál v pokutovém území rukou, a tak domácí kopali penaltu. Nabízenou příležitost proměnil Cole Palmer, který poslal brankáře na opačnou stranu. Ve 30. minutě mohl mladý Angličan přidat druhou trefu. Skvěle si totiž převzal míč a zpoza šestnáctky vyslal přízemní projektil na zadní tyč, jenže těsně minul.

Před změnou stran se ještě uvolnil Malo Gusto, jeho pokus ovšem přeletěl bránu. Druhé dějství načal centr Mychajla Mudryka, který se v průběhu letu změnil v dloubáček, jenž k překvapení všech dopadl za bezmocného brankáře až do sítě. Špatné rozpoložení gólmana Arsenalu Davida Rayi se potvrdilo v 58. minutě, kdy špatnou rozehrávkou vyslal do šance Palmera, na poslední chvíli však ještě dokázal zasáhnout.

Krev do žil Kanonýrům vlil brankář domácích Robert Sánchez, jehož otřesná přihrávka skončila na kopačce Rice, který se nerozpakoval a z první trefil prázdnou bránu. V 84. minutě došlo ke srovnání. Bukayo Saka vyslal nádherný centr na zadní tyč, kde si za obranou vyběhl Leandro Trossard, jenž nekompromisně skóroval.

Bournemouth –⁠ Wolves 1:2

Bournemouth sahal po premiérovém vítězství v sezoně, nakonec je ale bez bodů. Jako první se na listinu střelců zapsal Dominic Solanke, který se gólem či asistencí podílel na pěti z celkových šesti zásahů The Cherries v této ligové sezoně. Krátce po změně stran však vyrovnal Matheus Cunha a v 54. minutě byl naprosto zbytečně vyloučen Lewis Cook. Vlci dlouhou početní výhodu v závěru využili zásluhou Saši Kalajdžiče.

Brentford –⁠ Burnley 3:0

K ukončení šestizápasové série bez vítězství nakročily Včely už v prvním poločase, kdy se na konci rychlé kombinace ocitl Yoane Wissa. The Clarets na soupeře nestačili ani po změně stran, o definitivě jejich další porážky tak rozhodl u první trefy asistující Bryan Mbeumo. Londýňané se tedy vítězstvím vzdálili hostům na rozdíl šesti bodů.

Nottingham –⁠ Luton 2:2

Nottingham neudržel na vlastním hřišti slibný náskok a s nováčkem jen remizoval. Převahu domácích z úvodního dějství zúročil po změně stran dvěma trefami Chris Wood, jenž se do základní sestavy dostal teprve podruhé v sezoně. Nováček soutěže se však nevzdal, a po rychlé kontaktní brance se nakonec v nastaveném čase radoval z bodového zisku, o který se postaral Elijah Adebayo.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Sheffield United –⁠ Manchester United 1:2

Příznivce Red Devils v průběhu dne zasáhla zpráva o úmrtí Sira Bobbyho Charltona, jenž nasázel v barvách klubu z Manchesteru v 758 duelech 249 gólů a na Old Trafford je po něm pojmenována i jedna z tribun. Ráz utkání na hřišti posledního celku soupeře výrazně určil hrdina skotské reprezentace Scott McTominay, jenž otevřel skóre. Hosté pak sice o vedení přišli, ve druhé půli se však stal jejich spasitelem Diogo Dalot.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport