Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fantasy Premier League: Salah a Haaland táhnou. Ale jde to i bez norského střelce

Ofenzivní hvězdy udávají tempo FPL.
Ofenzivní hvězdy udávají tempo FPL.Livesport / Profimedia
Ani jsme se nenadáli a máme za sebou třetinu soutěže. Zároveň vstupujeme do nejhektičtějšího období v roce, kdy fotbalisty a také FPL manažery čeká náročný program a zápas Premier League dokonce na Štědrý den. Komu se v posledních kolech nedařilo a kdo by měl naopak v nastoleném tempu pokračovat?

Livesport FPL

Na stupních vítězů Livesport FPL nalezneme poprvé během ročníku známé tváře. Tím prvním je aktuálně vedoucí tým poopoo peepee manažera Svetoslava Stefanova. Ten v našem minulém souhrnu bronzovou příčkou pořadí v čele uzavíral, dokázal se však propracovat až na špici tabulky, které vévodí s 856 body. 

Těží především z využité divoké karty před 8. kolem letošní sezony, v jeho týmu najdeme např. Trenta Alexandera-Arnolda, který jej potěšil gólem do sítě Manchesteru City, spoléhá na parťáky z West Hamu Bowena a Warda-Prowseho a pozor, v týmu naopak nemá Erlinga Haalanda. Tvrdil někdo, že bez něj nelze postavit úspěšný tým?

Pouhý jeden bod dělí od vedení tým Rohanská jízda, který vede manažer Vojta Špatenka. Tomu norský ostrostřelec v týmu nechybí a může se také spolehnout na přísun bodů z dalších řad. Obzvlášť povedené bylo 12. kolo, kdy Vojtu potěšili obránci Kostas Tsimikas a Victor Lindelöf, kteří oba shodně přispěli 15 body. Čich na defenzivní hráče potvrdil v posledním utkání nasazením Jamaala Lascellese, který se trefil do sítě londýnské Chelsea.

Pořadí na stupních vítězů pak s 837 body uzavírá Marek Hála a jeho tým Krpitos. Svými konstantními výkony se pomalu posouvá na přední příčky celkového pořadí a přestože těsně před reprezentační pauzou nechal Tsimikase s 15 body pouze na lavičce, může se spolehnout konstatně bodující členy základní sestavy.

Připomeňme si Jarroda Bowena, který před svým zraněním během reprezentační pauzy táhl Kladiváře k důležitým bodům, ve 13. kole jej pak plnohodnotně zastoupila dvojice Lascelles-Gordon. Pořadí na dalších místech je vzácně vyrovnané, podaří se těmto třem manažerům uhájit své pozice i přes Vánoce?

Komu se dařilo?

Nejlepším, ale rovněž také nejdražším brankářem, je liverpoolský Alisson Becker. Ten využil příhodného losu Reds a připsal si 31 bodů, k čemuž přispěla zejména tři čistá konta ze tří domácích zápasů.

Nutno zmínit, že Alisson posbíral během tohoto období šest bonusových bodů, což je na gólmana velmi dobrý počin. Otazníkem je nyní jeho zdravotní stav. Hned za ním se v tabulce nachází André Onana s 28 body. Kamerunský reprezentant postupně ustálil svoje výkony v brance Manchesteru United a zejména zásluhou tří čistých kont v posledních třech utkáních vyšplhal tabulkou až na druhé místo. Z hlediska očekávaných obdržených gólů pak zabránil víc než čtyřem dalším brankám ve své síti.

Nutno dodat, že čistých kont jsme ve zmiňované fázi sezony viděli velmi málo. Dvakrát se to podařilo Newcastlu a Brentfordu, z čehož těžili Nick Pope a Mark Flekken, kteří se drží za první dvojicí. Stejný počet můžeme zmínit i u Arsenalu, kde se však o vychytané nuly podělili David Raya a Aaron Ramsdale. Zbylým 15 týmům se povedlo dohrát zápas s čistým štítem maximálně jednou, některým z nich dokonce ani to ne. Na chvostu brankářů s pěticí odchytaných zápasů najdeme Roberta Sáncheze, který lovil míč ze sítě 13krát a připsal si pouhých osm bodů.

Obráncům vládl Dalot

Situace se promítla také do bodování obránců, kde se dařilo především krajním bekům s ofenzivním potenciálem. Zatímco v minulém souhrnu jsme vzpomínali Kierana Trippiera, který za čtyři zápasy zvládl skvělých 44 bodů, nyní v čele najdeme Portugalce Dioga Dalota, jenž stihl nahrát 36 bodů v pěti předchozích utkáních. Pomohla mu k tomu nejen zlepšená obrana Red Devils, ale rovněž gól a asistence.

Mezi obránce týmů z horní poloviny tabulky se dokázalo vklínit jméno, které mnohé zaskočí a svými dvěma brankami překvapilo i obránce Brightonu a Crystal Palace. Jedná se o obránce Evertonu Vitaliiho Mykolenka. Ten je s 31 body v závěsu za Dalotem a přestože Toffees udrželi pouze jedno čisté konto, dvojice gólů a jedna asistence pomohly Evertonu k cenným bodům. Obzvlášť s ohledem na 10bodový odpočet, se kterým se Karamelky musejí vypořádat. Spolu s Alexanderem-Arnoldem byl tento Ukrajinec rovněž střelecky nejaktivnější (10 pokusů).

Pokud se někomu nepodařilo přetavit svoji aktivitu do fantasy bodů, je to levý bek Aston Villy Lucas Digne. Ten vytvořil pro své spoluhráče 10 šancí, tedy nejvíc mezi obránci, připsal si však pouhých devět bodů. Villans se nepovedlo udržet žádné čisté konto a číslo 0 svítí i v kolonce gólů a asistencí tohoto Francouze.

Budeme-li hovořit o tzv. velkých šancích, jež statistici evidují, v čele najdeme pravého obránce Tottenhamu Hotspur Pedra Porra. Kdo sleduje zápasy Spurs, určitě ho toto jméno nepřekvapí, protože tento Španěl se velmi rád zapojuje do ofenzivních manévrů svého týmu. Stihl vytvořit čtyři velké příležitosti a po zranění Jamese Maddisona je navíc exekutorem některých standardních situací. Je třeba mít tohoto hráče v hledáčku.

Ofenzivním řadám jasně vládli ti, od kterých se to nejvíc očekává, což se ovšem odráží i v jejich ceně. Naplno se rozjel egyptský faraon Mohamed Salah, který opanoval pořadí záložníků se 47 body, především díky pěti gólům a jedné asistenci. Jeho formu okusili především v městském derby fotbalisté Evertonu (2:0) a před reprezentační pauzou připsal 16 bodů také v zápase s Brentfordem (3:0). Salah vládne rovněž statistikám v rámci počtu velkých šancí, do které se dostal celkově sedmkrát, těsně před Colem Palmerem a Bryanem Mbeumem.

Právě kamerunský reprezentant z Brentfordu je dalším, o kterém se musíme zmínit. Okupuje stříbrnou pozici se 36 body a nadále potvrzuje svoje výkony z úvodu sezony, v příznivé cenovce sedm milionů je téměř nepostradatelným pilířem FPL sestav. Tentokrát si stihl připsat dva góly a tři asistence, navíc nutno dodat, že za sebou má zápasy proti Chelsea, Liverpoolu či Arsenalu. K tomu vládl statistice střeleckých pokusů s počtem 19, což je o pět víc než další v pořadí – Phil Foden.

Ze Saky je nahrávač

Čestná zmínka na tomto místě však patří jinému záložníkovi Manchesteru City. Tím je belgický reprezentant Jérémy Doku. Ten si v zápase proti Bournemouthu připsal neskutečných 22 bodů za gól a čtyři asistence. Vzhledem k obvyklé rotaci Pepa Guardioly však zůstává nadále otázkou jeho minutáž a zda si zaslouží místo ve fantasy sestavách. Tomu ostatně zatím věří pouze osm procent manažerů.

Ve dvorního nahrávače se proměnil křídelník Arsenalu Bukayo Saka. Ten dokázal vytvořit spoluhráčům 13 šancí, což ho řadí na bronzovou příčku mezi záložníky. Dokázal z toho vytěžit celkem čtyři asistence. Velmi překvapivě si během této doby připsal pouhé čtyři střelecké pokusy, z toho pouze jeden mířil mezi tři tyče. Nejaktivnějším nahrávačem byl jiný Angličan v dresu dalšího londýnského klubu – James Ward Prowse – ten vytvořil celkem 15 příležitostí.

Pokud mezi záložníky vládnul pořadí Salah, mezi útočníky panoval Erling Haaland doslova o dvě třídy. Za svých šest branek a dvě asistence si připsal ještě o bod víc, tedy 48 bodů, což je téměř dvojnásobek toho, co se podařilo nahrát dalším útočníkům v pořadí. Norský kanonýr se zachoval jako Robin Hood, kdy bohatým bral a chudým dával, obrazně řečeno. Dokázal se bodově prosadit proti Brightonu, Manchesteru United, Chelsea i Liverpoolu, naopak v domácím zápase s Bournemouthem střídal kvůli zranění už po poločase a bez efektu.

Přesto stihl s bilancí očekávaného podílu na brankách 5,99 ovládnout nejdůležitější statistiky. To se povedlo pouze částečně uruguayskému útočníkovi Darwinu Núnězovi. Ten sice společně s Norem stojí v čele počtu střel na branku (11), všech pokusů měl dokonce nejvíc (22), prosadil se však pouze jednou do sítě Nottinghamu. K tomu alespoň přidal tři asistence a skončil tak na 22 bodech.

Mezi zmíněné střelce se dokázali vměstnat tři útočníci, shodně na 26 bodech. Jedná se o Nicolase Jacksona z Chelsea, kterému výrazně dopomohl hattrick proti oslabenému Tottenhamu, dále Dominic Solanke z Bournemouthu a tradiční kanonýr Aston Villy Ollie Watkins. Pondělní dohrávka 13. kola pak pomohla k bilanci 23 bodů Matheusi Cunhovi z Wolves. Vzestup Solankeho lze pozorovat i ve statistice střeleckých pokusů, kdy obsadil bronzovou pozici za Núňezem a Haalandem.

Kdo se naopak střelecky lehce zadrhl, je Julián Álvarez ze City. Jeho role v zápasech proti těžším soupeřům se změnila a přestože jedenkrát skóroval, opanoval zejména statistiku vytvořených šancí, kdy s 11 nedal ostatním útočníkům sebemenší nárok. Druhý Yoane Wissa jich vytvořil o pět méně. Bohužel z toho vzešla pouze jedna asistence a celkově 20 bodů.