Hráč měsíce očima analytiků: Marcus Rashford. Bídnou sezonu vystřídala elitní čísla

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hráč měsíce očima analytiků: Marcus Rashford. Bídnou sezonu vystřídala elitní čísla

Marcus Rashford je hlavní postavou obrození Manchesteru United.
Marcus Rashford je hlavní postavou obrození Manchesteru United.@MarcusRashford
Jako další pravidelnou rubriku ve spolupráci s datovými experty z české společnosti 11Hacks budou Livesport Zprávy pravidelně vyhlašovat nejlepšího hráče uplynulého měsíce v top pěti evropských ligách z pohledu dat. Jako první padla volba na útočníka Manchesteru United Marcuse Rashforda (25), který po minulé nepovedené sezoně nyní patří mezi nejvýraznější postavy aktuálního ročníku anglické Premier League.

Od opětovného prosincového rozehrání soutěže se v ní Rashford trefil v každém utkání kromě jediného a svůj střelecký účet během té doby navýšil o 10 zápisů. V únoru přidal k pěti ligovým brankám také zásah ve finále Ligového poháru do sítě Newcastlu a gólem pomohl i k postupu přes Barcelonu v úvodním kole vyřazovací části Evropské ligy. Z hráčů v poli svěřil trenér Erik ten Hag během svého působení u týmu vyšší počet minut než Rashfordovi už pouze Brunovi Fernandesovi.

Úspěšná sezona rodáka z Manchesteru je v ostrém kontrastu s tou předchozí. Rashford tehdy vynechal úvodních sedm utkání kvůli operaci ramene a v těch zbylých dostal důvěru v základní sestavě pouze 13x. Nakonec na hřišti strávil 1343 minut a vstřelil čtyři branky.

Z pohledu dat bylo nízké vytížení pravděpodobně opodstatněné. Rashford se dostal průměrně pouze k 1,47 střely na zápas, což znamená, že v průběhu celého ročníku vypálil na branku pouze 22x. Z toho jen šestkrát z centrálního prostoru uvnitř vápna soupeře (tzv. danger zone), odkud je šance na skórování matematicky nejvyšší. 

Ke zbytku střel se dostal buď z velkého úhlu nebo mimo šestnáctku a podle modelu očekávaných branek se měl trefit pouze třikrát. V pokročilém datovém modelu, který hodnotí hráčův přínos ve finální třetině hřiště na základě toho, jak svým pohybem a přihrávkami zvyšuje šanci týmu na vstřelení branky, dosáhl Rashford na podprůměrný výsledek – 60 % ostatních křídel si v této metrice vedlo lépe.

Ofenzivní rada Marcuse Rashforda v aktuální sezoně.
Ofenzivní rada Marcuse Rashforda v aktuální sezoně.11Hacks / Livesport

To vše už je ale zapomenuto, neboť v aktuální sezoně Rashford produkuje skvělá čísla. Zatímco v té minulé nebyl jeho pohyb ve vápně ideální a do zakončení se dostával velmi obtížně, nyní je mezi křídly střelecky aktivnější už pouze jeho reprezentační kolega James Maddison, jenž se navíc velmi často pohybuje uprostřed hřiště a často tak pálí z prostoru mimo šestnáctku. 

V porovnání s minulým ročníkem Rashford střílí z výrazně lepších pozic – do nebezpečnějších šancí se aktuálně dostávají pouze Mohamed Salah, Raheem Sterling a Son Heung-Min. Zatímco však výše zmíněné trio zakončuje pod své možnosti, Rashford se svými šancemi nakládá výborně.

Son zatím proměnil jen osm procent svých střel, Salah 12 % a Sterling 15 %. Rashford je ale dokonce na 21 %, což je vzhledem k jeho střelecké aktivitě obrovská úspěšnost. Lepší mají v Premier League už pouze Phil Foden, Kaoru Mitoma a Yoane Wissa. Jenomže zatímco Rashford vyšle na branku tři pokusy za zápas, v jejich případě mluvíme průměrně o 1,5 až 1,8 střely. 

V únorových utkáních Premier League nasbíral Rashford 16 ran mezi tři tyče, tedy jen o šest méně než v celé uplynulé sezoně dohromady. A na zmíněných pět přesných zásahů potřeboval pouze 1,53 xG (0,38 na 90 minut). 

Mapa střel Marcuse Rashforda za únor 2023.
Mapa střel Marcuse Rashforda za únor 2023.11Hacks / Livesport

Tak velký nepoměr je způsoben také určitou dávkou štěstí a dlouhodobě je podobný přísun branek neudržitelný. Ovšem v Rashfordově případě zároveň značí i dobrou techniku při zakončení. K dispozici jsou totiž i historická data obsahující vzorek 16.539 odehraných minut (počínaje sezonou 15/16 až po tu současnou). A ta říkají, že z celkem 449 svých střel nasbíral 57 očekávaných branek a 73 těch reálných.

To znamená, že průměrný hráč Premier League by ze stejných střel zaznamenal o 16 branek méně. S jistotou tedy lze říct, že zakončení dlouhodobě patří mezi Rashfordovy silné stránky. A protože se nyní pravidelně dostává do velkého počtu nebezpečných pozic a výrazně omezil střelbu z dálky, je tato jeho schopnost ještě víc vidět.

Například z "danger zone" v únorových zápasech vystřelil průměrně dvakrát za zápas, což je výsledek, na který běžně dosahují ty nejlepší devítky na světě. Na stejných hodnotách se v Premier League běžně pohybují třeba typičtí zakončovatelé Harry Kane, Gabriel Jesus nebo Ivan Toney.