Legionáři: Černý popáté za 1+1, Mackovy asistence č. 7 a 8. Král a Hašek sestupují

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Legionáři: Černý popáté za 1+1, Mackovy asistence č. 7 a 8. Král a Hašek sestupují
Václav Černý jako první Čech v Eredivisie dosáhl na metu 13 ligových gólů za sezonu.
Václav Černý jako první Čech v Eredivisie dosáhl na metu 13 ligových gólů za sezonu.@fctwente
Sezona 2022/23 je ve většině fotbalových lig minulostí. Pro Alexe Krále (25) a Martina Haška (27) skončila zklamáním, protože Schalke po roce opouští Bundesligu a Wisla Plock po sedmi letech Ekstraklasu. Ve Švýcarsku uniklo Luganu o bod předkolo Ligy mistrů, na čemž nic nezměnila ani výhra podpořená dvěma asistencemi Romana Macka (26). Pro Lukáše Horníčka (20) byl poslední zápas ročníku prvním, v němž si za Bragu zachytal v nejvyšší portugalské soutěži. V té nizozemské zapsal Václav Černý (25) z Twente popáté na jaře bilanci 1+1.

Anglie

West Ham se s ligovou sezonou rozloučil tak, jak ji načal. Porážkou. V Leicesteru po hodině hry nabral dvoubrankovou ztrátu a v závěru už dokázal jen snížit na 1:2. Pro domácí to ale bylo Pyrrhovo vítězství, po triumfu Evertonu jim totiž nestačilo k záchraně v Premier League. Z českého dua tentokrát nastoupil pouze Vladimír Coufal (30), spoluhráčům poslal do vápna tři přesné centry, leč v gól nevyústil žádný. Od Livesportu si vysloužil čistou sedmičku, celkem v ročníku odehrál v lize 27 utkání a vyprodukoval v nich jednu asistenci. V minulé sezoně nasbíral čtyři, rok předtím sedm.

Konečná tabulka Premier League
Konečná tabulka Premier LeagueLivesport

Německo

Werder si účast v Bundeslize pro příští sezonu zajistil už před časem a nakonec skončil pouhé tři body nad "propastí". Celé jaro bylo v jeho podání mizerné, z 19 zápasů uhrál jen 15 bodů za čtyři vítězství a tři remízy. Jestli se Brémy mohly na něco spolehnout, byly to góly Niclase Fullkruga, jenž jich dal 16 a dělí se o korunu krále ligových střelců s Christopherem Nkunkuem z Lipska, a spolehlivé výkony Jiřího Pavlenky (31). Ten v posledním kole dlouho držel naděje Werderu na zisk bodu ze hřiště Unionu, v 81. minutě ale rozhodl Rani Khedira střelou o tyč o výhře Berlíňanů 1:0, která jim poprvé v historii zajistila Ligu mistrů.  

Vlažný vstup způsobený zvykáním si na novou, kvalitnější ligu, solidní jarní část, v níž v domácí soutěži a v evropských pohárech zaznamenal pět gólů a tři asistence, a rozpačitý poslední měsíc, kdy sbíral starty po minutách. Taková byla první sezona Adama Hložka (20) v Leverkusenu, někdejší sparťan ji zakončil 13 odehranými minutami utkání v Bochumi. Bayer prohrál 0:3, ani tak jej ale nemine předkolo Evropské konferenční ligy, za které může děkovat Wolfsburgu. Ten totiž doma nečekaně padl se sestupující Hertou –⁠ kdyby uhrál byť jen remízu, šel by do Evropy on.

Hložkovy sezonní statistiky
Hložkovy sezonní statistikyLivesport

Tomáš Koubek (30) nechyběl v bráně Augsburgu, který se s ročníkem rozloučil třetí porážkou za sebou, tentokrát v Mönchengladbachu 0:2. Hradecký odchovanec v prvním poločase zlikvidoval několik šancí, blýskl se hlavně při střele Floriana Neuhause v úvodu. Proti Borussii, která hrála druhou půli v početní převaze, si připsal pět zákroků a od Livesportu dostal známku 7,1 –⁠ přes sedmičku se dostal počtvrté v řadě. V sezoně odchytal 11 ligových utkání a jedno v domácím poháru, dostal v nich 27 gólů. Bavoři ligu udrželi jen díky tomu, že Suttgart v posledním kole nevyhrál, v opačném případě by šel do baráže.

Ta čeká právě VfB, který uhájil 16. příčku o dva body před Schalke a Horníci tak po roce opouštějí Bundesligu. Aby se v ní udrželi, potřebovali v posledním kole vyhrát na půdě Lipska. Byť šlo o složitý úkol, nebyl celek z Gelsenkirchenu, za který opět odehrál celé utkání Alex Král (25), daleko od úspěchu. Dokázal dotáhnout dvougólovou ztrátu a ještě necelých 10 minut před koncem držel remízu 2:2, jenže domácí v závěru dvakrát udeřili a výhrou 4:2 zpečetili druholigovou budoucnost Schalke. Je pravděpodobné, že s ní Král už nebude spojen. Nejen dle Bildu o něj usiluje Union Berlín.  

Nehráli: Patrik Schick (27), Leverkusen, Pavel Kadeřábek (31), Hoffenheim, Lukáš Ambros (18), Wolfsburg

Konečná tabulka Bundesligy
Konečná tabulka BundesligyLivesport

Itálie

Fiorentina v předposledním kole Serie A udolala doma AS Řím 2:1, k čemuž solidním výkonem pomohl i Antonín Barák (28). Ten dostal v lize potřetí za sebou šanci v základní sestavě a po měsíci odehrál celé utkání. V 17. minutě se prezentoval pohlednou individuální akcí, střelu mu ale zablokoval protihráč. Od Livesportu obdržel známku 7,1. Fialky mohou litovat bídného vstupu do sezony, v jarní fázi Serie A totiž figurují na sedmém místě, které by je poslalo do pohárů. Jenže skončí nejlépe osmí a evropské soutěže se jich v příštím ročníku týkat nebudou. Tedy pokud nevyhrají EKL, finále proti West Hamu je v Edenu na programu příští středu.

Barákovy sezonní statistiky
Barákovy sezonní statistikyLivesport

Nehráli: David Zima (22), FC Turín, Lukáš Vorlický (21), Atalanta, Daniel Samek (19), Lecce

Nizozemsko

Václav Černý dal v závěrečném utkání základní části Eredivisie pečeť na svou nejlepší sezonu kariéry. Proti Ajaxu, v němž fotbalově vyrostl, přihrál při domácím vítězství Twente 3:1 na vítězný gól a ten poslední sám vstřelil. V 51. minutě za stavu 1:1 posadil levačkou ze standardky centr přesně na hlavu Julia Pleguezuela, jenž se trefil k tyči. A čtvrt hodiny před koncem dal příbramský rodák svou dost možná nejpohlednější branku ročníku. Po vyhrané hlavičce spoluhráče postupoval do šestnáctky, kde sice při pokusu o kličku přišel o balon, jenže ten se k němu díky laxnosti obrany soupeře vrátil.

Český křídelník s ním vyběhl z vápna, otočil se a poslal ho pod břevno. Byl to jeho 13. ligový zásah v sezoně, v níž zaznamenal i 11 asistencí a stal se třetím nejproduktivnějším hráčem Eredivisie po Xavim Simonsovi z PSV (19+8) a Dušanu Tadičovi z Ajaxu (11+17). V pěti zápasech zapsal gól a asistenci, v jednom z nich přidal ještě jedno "áčko", pokaždé to bylo v jarní části. Livesport mu za nedělní představení, které ukončil střídáním v nastavení, udělil známku 8,3. Sedmičku dostal Michal Sadílek (23), jenž odehrál celé utkání a dostal žlutou kartu. Twente čeká play off o předkolo EKL, které načne v neděli v Heerenveenu.

Matěj Chaluš (25) má za sebou půlroční působení v Groningenu a těžko s ním může být spokojen. Celek ze severního Nizozemska si už před pár týdny "zajistil" sestup do druhé ligy a někdejší obránce Mladé Boleslavi či Liberce, jenž v Nizozemsku hostuje z Malmö, naskočil jen do poloviny ze 16 utkání a do statistik se zapsal pouze dvěma žlutými kartami. V závěrečném kole, ve kterém Groningen schytal doma debakl 0:5 od Sparty Rotterdam, šel do hry na posledních 27 minut. Za tu dobu přidali hosté další tři góly. Od Livesportu obdržel Chaluš čistou šestku. 

Nehrál: Tomáš Hájek (31), Vitesse

Portugalsko

Před třemi týdny Braga jasně naznačila, že s Lukášem Horníčkem do budoucna počítá, když s ním prodloužila smlouvu až do roku 2028. A v posledním utkání sezony mu dala podruhé v jeho kariéře ochutnat i ligový zápas. Ten první si brankář reprezentace do 20 let připsal přesně před rokem rovněž v závěrečném kole a odchytal jej celý, tentokrát šel do hry až na závěrečných 19 minut v domácím zápase proti Pacos Ferreira. Braga, která už měla jisté třetí místo a s ním i předkolo LM, tou dobou vedla 3:0 a další gól už nepadl. Horníček dosud kromě dvou ligových zápasů odehrál i dva pohárové, jeden v minulém a druhý v uplynulém ročníku.

Švýcarsko

Roman Macek si svůj nejproduktivnější zápas schoval na poslední kolo Superligy. V Curychu, kde muselo Lugano vyhrát, aby udrželo naději na účast v předkole Ligy mistrů, nastoupil v základní sestavě a dvěma gólovými přihrávkami pomohl k vítězství 3:2. První zaznamenal za stavu 0:0 v 18. minutě, třetí v nastavení, když utkání spělo k remíze 2:2. Zlínský rodák ve své dosud nejúspěšnější sezoně sice neskóroval, ale posbíral osm asistencí, což je druhý nevyšší počet v týmu a třetí v lize. Za pondělní výkon dostal známku 8,2. Lugano i přes výhru na kýženou druhou příčku nedosáhlo a půjde do předkola Evropské ligy.

O LM si zahraje Servette díky závěrečnému triumfu na hřišti Lucernu. Tomu už o nic nešlo, ze čtvrtého místa desetičlenné tabulky měl zajištěnou účast v bojích o skupinu Evropské konferenční ligy, a i s Martinem Frýdkem (31) v sestavě prohrál 0:1. Sparťanský odchovanec, ohodnocený známkou 7,3, absolvoval celý zápas. To platí pro všech 29 ligových duelů, které v ročníku absolvoval –⁠ s výjimkou srpnového klání se Sionem, ve kterém byl vyloučen. Karet posbíral levý krajní obránce tradičně dost, sedm žlutých a jednu červenou. Ale také byl nebývale produktivní, připsal si tři góly a pět asistencí.

Závěrečné pořadí v horní polovině Superligy
Závěrečné pořadí v horní polovině SuperligyLivesport

Polsko

Slask potřeboval k jistotě udržení Ekstraklasy vyhrát poslední zápas sezony na hřišti Legie, případně získat stejně bodů jako Plock, který se v tabulce nacházel o bod za ním. Vyšla druhá možnost. Vratislavští, za které odehrál 86 minut Petr Schwarz, se sice ve Varšavě brzy ujali vedení, ale domácí ještě do přestávky skóre otočili a ve druhém poločase zpečetili vítězství 3:1. Vzhledem k zaváhání přímého konkurenta v boji o záchranu si však Slask zahraje nejvyšší polskou soutěž i v příští sezoně. Tu uplynulou zakončil Schwarz s bilancí 3+2. Dlužno dodat, že na více než měsíc jej vyřadilo zranění.

Plock, na jehož soupisce scházel Martin Hašek, si rozhodující prohru 0:3 připsal na hřišti Cracovie. Pro domácí, za které jako již tradičně absolvoval plnou minutáž Jakub Jugas (31), to byla první výhra po čtyřech zápasech. Krakovští díky ní v tabulce sice poskočili na šesté místo, ovšem po podařeném podzimu jistě pomýšleli na vyšší patra tabulky. Na jaře však sbírali převážně remízy a porážky a sen o Evropě se jim postupně rozplynul. Jugas v sezoně odehrál 26 utkání a z pozice stopera v nich vyprodukoval gól a asistenci. Jeho sobotní výkon ocenil Livesport známkou 7,4.  

Michal Sáček (26) nemusí litovat, že začátkem února vyměnil Spartu za Jagiellonii. Po měsíci sžívání se s novým klubem a jinou soutěží se usadil v základní sestavě, na jaře odehrál 14 zápasů a zaznamenal v nich dvě asistence. To je přesně dvakrát víc, než měl za poslední rok a půl ve svém předchozím působišti. V posledním kole Ekstraklasy však musel vstřebat už pátou porážku, Jagiellonia padla na hřišti Lechu Poznaň 0:2. Sezonu zakončila na 14. místě, což je její nejhorší umístění za posledních 15 let. Sáček za sobotní výkon dostal známku 6,2, nejslabší za své působení v Polsku.    

Nehráli: Tomáš Petrášek (31), Raków, Tomáš Pekhart (34), Legia, Martin Hašek (27), Plock, David Jablonský (31), Cracovia, Tomáš Přikryl (30), Jagiellonia, Martin Doležal (33), Zaglebie, Marek Hanousek (31), Widzew

Konečná tabulka Ekstraklasy
Konečná tabulka EkstraklasyLivesport