Pro Rulíka byl nečekaný konec Plekance překvapením. Oslovili jsme ho už v létě, říká kouč

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pro Rulíka byl nečekaný konec Plekance překvapením. Oslovili jsme ho už v létě, říká kouč

Tomáš Plekanec byl vzorným reprezentantem, nyní bude asistovat Radimovi Rulíkovi.
Tomáš Plekanec byl vzorným reprezentantem, nyní bude asistovat Radimovi Rulíkovi.Profimedia
Nečekaný konec aktivní kariéry útočníka Tomáše Plekance (41) uspíšil jeho zapojení do realizačního týmu hokejové reprezentace. Někdejší kapitán národního týmu, který startoval na 11 mistrovstvích světa, olympijských hrách i Světovém poháru, pověsil brusle na hřebík oficiálně v sobotu, ve středu jej Český svaz ledního hokeje představil jako nového asistenta Radima Rulíka (58).

"Může to vypadat zajímavě, že Tomáš minulý týden ukončil aktivní kariéru, ale my jsme ho oslovili už v létě, jestli by nám nepomohl směrem k mistrovství světa," řekl Rulík na středeční tiskové konferenci před turnajem Karjala. "Věděli jsme, že je hráč a situace je trošku složitější. Chtěli jsme, aby s námi byl jako konzultant před turnaji, když jsme v Česku, a přímo na turnaje by s námi necestoval," vysvětlil Rulík s tím, že tak byli i domluvení.

Když poté zkušený útočník oznámil konec kariéry, vše se změnilo. "S něčím takovým jsme nepočítali a byla to pro nás rána z čistého nebe. Věděl jsem, že z důvodu zranění nehraje, ale myslel jsem si, že se bude vracet do extraligového kolotoče. V momentě, kdy se rozhodl ukončit kariéru, tak jsme ho oslovili s tím, že bychom ho chtěli jako asistenta," řekl Rulík s tím, že jej následně hodně potěšilo, když Plekanec souhlasil.

Ve stopách Pavelce či Židlického

Zkušený střední útočník je dalším z řady bývalých vynikajících hráčů, kteří se zapojili do realizačních týmů u reprezentačních výběrů. U seniorské reprezentace již působí bývalý brankář Ondřej Pavelec a obránce Marek Židlický, u dvacítky například Robert Reichel nebo u osmnáctky Michal Neuvirth. Všichni mají za sebou úspěšné kariéry v NHL.

"Jsem rád, že je to další vynikající hráč a hlavně pracovitý člověk, který o hokeji přemýšlí. Studuje trenérskou licenci A, což znamená, že chce být v budoucnu trenérem. Navíc nám vypomáhal už u mládežnických týmů. Jsem rád, že nám rostou další trenérské osobnosti," řekl prezident hokejového svazu Alois Hadamczik.

Plekanec by se měl podílet na přípravě všech herních činností, včetně hry v oslabení a přesilových hrách. "Nejvíce jej ale budeme chtít využít na buly, protože to byl excelentní bulař a myslíme si, že centrům může hodně pomoct, aby zvýšili svoji procentuelní úspěšnost," řekl Rulík.

Rulík oznámil nominaci na Karjalu, ukázal na čtyři nováčky. Známá je i podoba dresů