Česko - Lotyšsko: Kouč Jalonen věří, že výkony hokejistů budou stoupat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jalonen po historické prohře: Až ve třetí třetině a prodloužení jsme hráli, jak bych chtěl

Kari Jalonen chce, aby šly výkony Čechů stále nahoru.
Kari Jalonen chce, aby šly výkony Čechů stále nahoru.Profimedia
Čeští hokejisté museli na MS v Rize skousnout historickou porážku s Lotyšskem (3:4p). Obhájci bronzu v pondělí proti domácímu výběru nepotvrdili předchozí výhry a utrpěli první ztrátu. Kouč Kari Jalonen (63) věří, že výkonnost jeho týmu bude podobně jako loni gradovat. Finského trenéra zaskočilo, že se Češi nedokázali pod tlakem Lotyšů dostat ke své hře, celkově Jalonen zápas ale vyhodnotil jako dobrý.

"Máme sedm bodů a měli bychom být spokojení. V takovémhle turnaji musí jít náš výkon nahoru, ať už prohrajeme nebo vyhrajeme. Musíme se zlepšovat. Máme nějaké zraněné, bylo nové složení lajn. Je to proces, abychom se snažili zlepšit v dalším zápase," řekl Jalonen. Po útočníkovi Filipu Chlapíkovi se musel obejít i bez centra první formace Filipa Chytila, který je mimo hru po zásahu hokejkou do obličeje z nedělního utkání s Kazachstánem. "Je to skvělý hráč. Dostal pukem a necítil se dobře. Uvidíme v dalších dnech, ale doufáme, že bude zpět."

Jeho tým sice vedl po první třetině nad Lotyšskem díky brance obránce Davida Němečka z 9. minuty 1:0, ale soupeř české hokejisty přestřílel v poměru 13:4. "První třetinu jsme nehráli dobře. Lotyšsko bylo mnohem lepší v první i druhé třetině. Až ve třetí třetině a v prodloužení jsme hráli, jak bych chtěl. Musíme si to zanalyzovat. Dostali jsme dva góly po prohrané buly, jeden po šanci. Lotyšsko bylo dnes lepší," uvedl Jalonen.

Brankářská jednička není

Po obratu Lotyšů z úvodu druhé třetiny Češi už jen dotahovali. "Nevím, proč jsme nebojovali a nehráli ve svém tempu. Reagovali jsme neustále pod tlakem. Celkově to byl dobrý zápas, dobrá atmosféra. Dokázali jsme se vrátit do zápasu, ukázali jsme charakter. Měli jsme šance v prodloužení, oni jednu a proměnili. Doufám, že bod pro nás bude důležitý, až dohrajeme poslední zápas," prohlásil.

Do branky se vrátil Šimon Hrubec z Curychu, který v pátek vychytal výhru nad Slovenskem 3:2. V neděli proti Kazachstánu při vítězství 5:1 se představil Marek Langhamer z Ilvesu Tampere. Posila z NHL Karel Vejmelka z Arizony, který loni odchytal převážnou část turnaje, se do brankoviště ještě nedostal. "To byl náš plán," komentoval Jalonen nasazení Hrubce.

Detail utkání Česko –⁠ Lotyšsko 3:4p

Odmítl rozebírat, proč Vejmelka nechytá. "Já nebudu nic vysvětlovat, tak jsme se rozhodli. Není v tom nic dalšího. Máme teď dva dny volna a uvidíme, kdo bude chytat příště. O nic nejde, že Šimon chytá. Je to normální plán. Rozhodli jsme, že bude chytat, tak chytal. Máme tři dobré gólmany. Nikdo není jednička. Tak to je," prohlásil Jalonen.

Tabulka skupiny B mistrovství světa
Tabulka skupiny B mistrovství světaLivesport