Česko – Norsko 2:0. Čtvrtfinále zajištěno, pálili Kubalík a Flek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Norsko – Česko 0:2. Národní tým si zajistil účast ve čtvrtfinále, pálili Kubalík a Flek

Druhou branku Česka přidal Jakub Flek.
Druhou branku Česka přidal Jakub Flek.@narodnitym
Dalším, v pořadí pátým soupeřem národního týmu na MS byli Lední medvědi. Norsko, které na probíhajícím světovém šampionátu zatím vstřelilo nejméně branek (5) ze všech týmů, pamatovalo jediné vítězství nad Českem. A další na probíhajícím turnaji nepřidalo, když v Rize v zápase plném vyloučení prohrálo 0:2. Vítěznou branku souboru trenéra Kariho Jalonena vstřelil nejproduktivnější hráč turnaje Dominik Kubalík (7+4), na kterého navázal Jakub Flek. Češi si díky vítězství s předstihem zajistili účast ve čtvrtfinále.

Norsko – Česko 0:2

Národní tým, jak už je na probíhajícím světovém šampionátu zvykem, nezačal vůbec dobře a na úvod souboje s Norskem působil vlažně. První výraznější příležitost však svěřenci trenéra Jalonena zužitkovali, když zásluhou nejproduktivnějšího muže turnaje Dominika Kubalíka, jenž vstřelil už sedmý gól na aktuálním MS, využili ve 13. minutě zápasu přesilovku pět na tři.

Lední medvědi byli i v dalším průběhu úvodní dvacetiminutovky aktivnější, což potvrzuje jejich střelecká převaha – 15:9. Nebylo jim to však nic platné, neboť Jakub Flek těžil z přihrávky Michala Kempného, ujel norské obraně, vstříc Henriku Haukelandovi nazaváhal a zvýšil české vedení na rozdíl dvou branek.

Průběžné statistiky po první třetině.
Průběžné statistiky po první třetině.Livesport

Ani do druhé třetiny nevstoupil český tým pohlednou hrou a aktivní soupeř poprvé výrazněji zahrozil – Vejmelka se vytáhl proti střele Michaela Hagy, která nakonec orazítkovala tyč. Chvíli na to dostali Seveřané po faulu Jana Košťálka k dispozici první přesilovku. V ní však potvrdili pověst jednoho z nejslabších týmů v této disciplíně v turnaji, když českého brankáře ani jednou neprověřili.

Bezprostředně po návratu Košťálka do hry se však proti pravidlům provinil Daniel Voženílek, jehož zákrok u hrazení dokonce řešili rozhodčí u videa. Třinecký útočník byl po přezkoumání záznamu k nepochopení českého týmu "odměněn" větším trestem a poroučel se do útrob Areny Riga.

V pětimutové početní výhodě měli paradoxně největší šanci Češi – Vladimír Sobotka s Jiřím Smejkalem jeli sami na Haukelanda, ten však střelu druhého jmenovaného zlikvidoval. Hned několik norských střel defenziva národního týmu zlikvidovala a stav zápasu se neměnil.

Češi se však ve druhé dvacetiminutovce ocitli na trestné lavici i potřetí, tentokrát po (ne)faulu novice v sestavě Radana Lence. A když Norové nezužitkovali ani tuhle možnost, nabídl jim David Němeček vyhozeným kotoučem přes plexiskla další. Lední medvědi ale recept na českou obětavost během 11 minut v přesile nenašli a co víc, Vejmelku i díky sedmi zablokovaným střelám ani neohrozili. 

Závěrečná třetina pokračovala v nastoleném trendu, tentokrát se však na trestnou lavici poroučel Nor Ludvig Hoff. A Češi dostali, kvůli krvavému šrámu v Košťálkově obličeji, hned čtyři minuty v přesile. Ani svěřenci trenéra Jalonena však nepředvedli nic velkého a stav se neměnil. Recept na rychle se přesouvajícího Haukelanda pak nenašly speciální formace národního týmu ani v dalších dvou přesilových hřách.

Nic dalšího se v zápase nestalo a Češi si tak s předstihem zajistili účast ve čtvrtfinále.

Statistiky zápasu Norsko – Česko.
Statistiky zápasu Norsko – Česko.Livesport

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi