Švédsko další výhrou potvrdilo prvenství ve skupině, Velká Británie s Polskem sestupují

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Švédsko další výhrou potvrdilo prvenství ve skupině, Velká Británie s Polskem sestupují

Švédové vyhráli i šestý zápas ve skupině.
Švédové vyhráli i šestý zápas ve skupině.Profimedia
Hokejisté Velké Británie prohráli na mistrovství světa v Praze s Norskem 2:5 a sestupují po roce zpátky do skupiny A divize I. Norové si naopak zajistili záchranu, k níž jim stačil jakýkoliv bodový zisk. Třemi body za gól a dvě asistence k tomu přispěl Michael Brandsegg-Nygard (18). Švédsko porazilo Francii 3:1 a i po šestém utkání udrželo stoprocentní bilanci.

Velká Británie – Norsko 2:5

Velkou Británii a poslední tým ze skupiny B v Ostravě za rok na šampionátu ve Švédsku a Dánsku nahradí Slovinsko a Maďarsko. Britové zůstali na turnaji i po šesti duelech bez bodu a před úterním závěrečným soubojem s Rakouskem ztrácejí na Norsko šest bodů.

Norové rychle rozhodli o osudu utkání a už v čase 12:25 vedli 3:0. Skóre otevřel v 5. minutě Markus Vikingstad, který před gólmanem Jacksonem Whistlem tečoval střelu Maxe Krogdahla od modré čáry. Za 132 sekund zachytil Patrick Thoresen chybnou rozehrávku Roberta Lachowitze a z pravého kruhu překonal britského gólmana střelou na vyrážečku. Potom přihrávku Noaha Steena nedokázal odvrátit Ben O'Connor, Bakke Olsen si našel ideální chvíli na zakončení a poslal puk do odkryté branky.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

Po 78 sekundách druhé části potrestali Norové vyloučení Joshe Batche z konce úvodní části a upravili už na 4:0. Souhru Matse Zuccarella a Thoresena zakončil z levého kruhu Brandsegg-Nygard. V 25. minutě Britové také v početní výhodě snížili. Přihrávku Roberta Dowda proměnil z pozice mezi kruhy Brett Perlini.

V čase 44:36 po dalším zaváhání Britů v defenzivě ještě Whistle vyrazil bekhendový pokus Brandsegga-Nygarda u levé tyče, ale na dorážku Bakkeho Olsena už nestačil. Za necelé tři minuty upravil výsledek Ollie Betteridge, který bekhendem překonal Henrika Haukelanda.

Tabulka skupiny B.
Tabulka skupiny B.Livesport

Švédsko – Francie 3:1

Favorizovaní Seveřané měli již před dnešním duelem jistotu postupu do vyzařovací části z prvního místa. Začali aktivně a brankáře Papillona prověřili Raymond, Lundeström nebo Burakovsky. Otevřít skóre se jim ale nepodařilo. Francouzi bez větších problémů přežili i první oslabení, v němž paradoxně vyslali i první střelu na gólmana Erssona.

Švédové v první části soupeře výrazně přestříleli (12:3), do druhé ale vstoupili vlažněji a Francouzi se postupně začali osmělovat i v útoku. Bezbrankový stav změnil ve 28. minutě Raymond, jenž prostřelil Papillona.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

Francie v předešlých dvou vzájemných zápasech na MS nedokázala vstřelit Švédsku gól, tentokrát se jí to podařilo. O 83 sekund později vyrovnal Bertrand, k němuž se odrazila zblokovaná střela Recha. Favorit následně přidal a Papillonovi rostl počet zákroků. Blíže brance byli ale Francouzi. Hned dvě velké šance měl Bertrand, Boudon v přesilovce trefil tyč.

Zpátky do vedení pomohla Švédsku přesilová hra. Vyloučení na turnaji debutujícího Colombana v závěru druhé třetiny využil ve 42. minutě Karlsson a připsal si čtvrtý gól na šampionátu. Vyrovnat se již Francii nepodařilo, v závěru navíc při power play inkasovala čtyři sekundy před koncem potřetí.

Finsko – Dánsko 3:1

Do první velké šance se dostali ve 2. minutě Dánové, ale Frederik Storm při úniku Emila Larmiho bekhendovým blafákem nepřekonal. Po vyloučeních Olivera Larsena a Nicka Olesena se Finsku naskytla na 41 sekund i přesilovka pěti proti třem, ale neuspěli. V 9. minutě neproměnil sólový nájezd bekhendovým zakončením Jesse Puljujärvi a z dorážky se neprosadil ani Patrik Puistola. Potom se dostal k vyraženému puku i Iiro Pakarinen, ale také Mathiase Seldrupa nepřekonal. Dánský gólman si poradil i s šancí Sakua Mäenalanena.

Ve druhé třetině se Finové ubránili při trestu Valtteriho Puustinena a v čase 28:36 se Dánové radovali z branky, jenže předčasně. Larmiho překonal Christian Wejse, finského gólmana však atakoval v brankovišti Patrick Russell. Sudí už podle rozhodnutí na ledě gól neuznali.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

Skóre neotevřel ani ve 35. minutě po přihrávce Hannese Björninena Mäenalanen a Dánové vzápětí odolali i při vyloučení Nicholase B. Jensena. Těsně před koncem druhé části sice skórovali Finové, ani tato branka neplatila. Mikael Granlund se dostal před Seldrupa, ale bekhendovým blafákem jej nepřekonal a zároveň ho atakoval ve chvíli dorážky Pakarinen.

Ve 43. minutě po přihrávce Felixe Scheela nepřekonal Larmiho bekhendovým blafákem Oscar Moelgaardm zamířil do boční konstrukce. V čase 43:26 udeřili Finové a po střele Jespera Mattily se prosadil z dorážky Hannes Björninen. Za 97 sekund favorit pojistil náskok. U pravého mantinelu vystihl rozehrávku Frederika Storma Rasmus Rissanen a trefil bližší horní roh branky.

Dánsku ještě v čase 58:16 vykřesal naději Alexander True, který při power play překonal Larmiho zblízka mezi betony. Při pokračující hře bez brankáře Dánů ale 53 sekund před koncem dovršil výsledek do prázdné branky Pekka Jormakka, který zachytil rozehrávku Markuse Laudirsena.

Kazachstán – Polsko 3:1

Začátek utkání byl z obou stran opatrný a brankáři Šutov a Murray prakticky nemuseli čelit žádným střeleckým pokusům. Bezbrankový stav se změnil v 10. minutě, kdy se v přesilové hře prosadil útočník Walega a vstřelil první polský přesilovkový gól na turnaji.

Kazaši ale dokázali o tři minuty později odpovědět, když Murray kapituloval z první vážnější akce. Prostřelil jej Michajlis. Při následném vyloučení Zygmunta ohrozil amerického rodáka v polské brance obránce Beketajev, Murray byl ale pozorný.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Enetpulse

I úvod druhé části se nesl ve znamení akcí bez zakončení, až v polovině zápasu nebezpečně střílel Panjukov. Šutova na druhé straně ohrozila tečovaná střela Kolusze. Poláci následně dvakrát za sebou dostali výhodu přesilové hry, podruhé překonat kazašského brankáře nedokázali. Svůj tým Šutov podržel i v závěru druhé části.

Poláci, vědomi si nutnosti vyhrát v základní hrací době, byli mírně aktivnější. Kazaši, kteří v předešlých dvou zápasech inkasovali celkem 18 branek, se ale soustředili na pozornou obranu a nepouštěli soupeře do šancí. V polovině třetí třetiny se navíc podařilo Kazachstánu uzavřít soupeře v pásmu a Orechov prostřelil Murraye.

O pět minut později navíc přidal z brejku třetí gól Starčenko. Poláci se pokoušeli duel zdramatizovat v přesilové hře povýšené odvoláním brankáře, Šutova ale nepřekonali.