Týden v NHL: V dětství mu Crosby dělal chůvu, teď proti legendě rozhodl. Edmonton s rekordem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Týden v NHL: V dětství mu Crosby dělal chůvu, teď proti legendě rozhodl. Edmonton s rekordem
Brendan Brisson rozhodl zápas proti Pittsburghu.
Brendan Brisson rozhodl zápas proti Pittsburghu.Profimedia
Hokejová NHL má za sebou další kompletní týden. Kdo během něj nasbíral nejvíc bodů, který gólman zazářil, co se objevilo na sociálních sítích a co zaujalo experta Livesport Zpráv a dlouholetého hráče zámořské soutěže Ladislava Šmída? To vše v pravidelné pondělní rubrice Týden v NHL. Nově také s atraktivní soutěží.

Výzva expertů: Velká tipovací soutěž

Je tu nová hra pro fanoušky NHL. Zapojte se do tipovací soutěže Výzva expertů Livesport Zpráv a časopisu xHOCKEY a každý týden budete moci předpovídat výsledky deseti vybraných zápasů či příležitostí. Přidejte se, tipujte a předveďte své znalosti o nejlepší hokejové soutěži světa. Ve hře je spousta skvělých cen pro fanoušky NHL. Více o soutěži zde.

Nejproduktivnější hráč

Rovnou čtyři hráči zaznamenali v týdnu osm bodů, šlo o Nathana MacKinnona, Joela Erikssona Eka, Kirilla Kaprizova a Austona Matthewse. Při pohledu do doprovodných statistik je na tom nejlépe hvězda Toronta, která k tomu má nejvíce střel na branku (19) i nejlepší hodnocení +/- (+ 5).

Američan, který pětkrát skóroval a třikrát nahrával zazářil hlavně proti Calgary, kterému dal hattrick a přidal nahrávku. Víc bodů by ale nejspíš vyměnil za další výhry, Maple Leafs ze čtyř bitev vyhráli jen dvě.

Brankář týdne

I tady byla konkurence velká, ale triumf získal Ukko-Pekka Luukkonen z Buffala. Naskočil do tří utkání, ale ačkoliv jedno prohrál, jeho čísla byla fantastická. Proti San Jose a Chicagu totiž udržel čistá konta a při porážce 1:3 s Tampou Bay inkasoval jen dvakrát. Celkem zastavil 60 střel a průměr obdržených branek na zápas stlačil na 0,67.

Čech týdne

David Rittich a Petr Mrázek zapsali dvě výhry, Adam Klapka si odbyl premiéru v NHL, Jan Rutta a Jakub Lauko dali první góly v sezoně, ale vítězem může být znovu jedině David Pastrňák. Ve třech utkáních skóroval pětkrát, k tomu přidal dvě nahrávky a pomohl ke třem výhrám Bruins.

Tři branky vstřelil Coloradu, zaznamenal 16. hattrick v základní části NHL a stal se nejlepším Čechem historie. Přeskočil Jaromíra Jágra. Proti Montrealu v sobotu dal gól číslo 30 v ročníku a tuto metu překročil posedmé v deseti ligových ročnících. V české tabulce historických střelců navíc přeskočil na čtvrtém místě Bobbyho Holíka, gólů má teď 331.

Highlight týdne

Tentokrát je ve znamení dvou legendárních brankářů. V pondělí Minnesota porazila New York Islanders 5:0 a její gólman Marc-Andre Fleury se díky výhře číslo 552 stal druhým nejúspěšnějším brankářem historie. Přeskočil Patricka Roye a už je před ním jen nedostižný Martin Brodeur, jenž slavil v 691 případech.

Jenže Roy se nenechal zahanbit a obratem se vrátil na mediální výslunní. V sobotu totiž vedení New York Islanders v čele s generálním manažerem Louem Lamoriellem oznámilo, že bývalá legenda Montrealu a Colorada bude novým šéfem střídačky mužstva po čerstvě odvolaném Laneu Lambertovi. Na střídačku se v NHL vrací po více než sedmi letech. "Fanoušci jsou pro nás extrémně důležití, chci, aby na naše zápasy chodili rádi a těšili se. Aby dresy klubu oblékali s pýchou," řekl pro NHL.com Roy.

Statistika týdne

Po rozpačitém startu do sezony Oilers konečně ukazují sílu a ani nutně nepotřebují nadlidské výkony od Connora McDavida (v bodování "až" devátý) a Leona Draisaitla (v bodování šestnáctý). Tradiční klub neskutečně válí, v sobotu porazil Calgary 3:1, zapsal třináctou výhru v řadě a vytvořil rekord kanadských týmů v NHL v počtu vítězství za sebou.

Porážky, to se u Oilers teď moc nenosí.
Porážky, to se u Oilers teď moc nenosí.Livesport

Ze sociálních sítí

Česko/slovenský fanklub Buffala Sabres není možná největší, ale je věrný a oddaný. A to už více než dvacet let. Tentokrát se jeho členové vydali fandit přímo do Buffala a výjezd si náležitě užili. Potkali se s bývalými hráči, byli v centru dění a oblíbili si je dokonce i fanoušci místního klubu. 

Fotografie týdne

Od mládí byl Sidney Crosby jeho idolem. Dokonce měl to štěstí, že mu jeden z nejlepších hokejistů historie dělal v dětství chůvu, a to proto, že jeho otec Pat byl Crosbyho agentem. Patřičně americký příběh pokračoval v sobotu, kdy nováček Brendan Brisson rozhodl svým prvním gólem v NHL bitvu Vegas proti Pittsburghu. S Crosbym na druhé straně.

"Než šel na draft, žil nějaký čas u nás doma. Stejně tak Malkin. Jenom naskočit proti nim na led je něco neuvěřitelného," řekl pro Las Vegas Sun dvaadvacetiletý Brisson.

Pohled Ladislava Šmída

"Poslední dobou se v NHL objevují rozhodnutí sudích, která mi úplně nedávají smysl. Od té doby, co nejsem v lize, se metr hodně změnil, všechny sebemenší zákroky hokejkou, stejně jako veškeré držení, se pískají. Liga chce vidět víc branek a ofenzivní hru a chce, aby největší hvězdy měly prostor. To je v pořádku, bohužel se hodně začaly pískat i srážky a tvrdší hity. Ale z mého pohledu zbytečně moc. Srážky rameno na rameno či některé dohrávané souboje bych nepískal, je to součást hokeje, a tak to vždycky bylo.

Popravdě nevím, proč se tenhle trend nasazuje, když některé zákroky sleduji, tak jde o čisté střety, ale rozhodčí dává dvě minuty. Někdy dokonce i suspendaci. Přijde mi, že NHL byla čistší, když si hráč dával pozor, aby ho někdo netrefil. Samozřejmě nemluvím o žádných blind-side srážkách, kdy hráče někdo sundá z místa, kde ho nemůže vidět, ale co je tvrdé a čisté by se nemělo posuzovat dvouminutovým vyloučením.

Naštěstí je tu vždycky play off, kde je metr mírnější, hra je trochu jiná a tvrdší. Za mě by to tak mělo být celou sezonu, tvrdost se jinak vytrácí a je to špatně."