Protáhnou Oceláři svou sérii? Hegemon posledních sezon vyzve vítěze základní části

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Protáhnou Oceláři svou sérii? Hegemon posledních sezon vyzve vítěze základní části

Probije se Třinec opět do finále?
Probije se Třinec opět do finále?Profimedia
Startuje semifinále hokejové extraligy. Jako první se rozjede série mezi Pardubicemi a Třincem, v níž Dynamo usiluje o první postup do finále od roku 2012. Východočeši tehdy oslavili svůj doposud poslední titul. Oceláři do série vstupují jako trojnásobní obhájci Masarykova poháru, kteří vyhráli 11 sérií play off v řadě. Proti vítězovi základní části je ale nečeká nic jednoduchého. Svůj pohled na sérii pro Livesport Zprávy poskytl také bývalý extraligový útočník a hokejový expert České televize David Pospíšil.

Pardubice (1.) – Třinec (6.)

V sezoně: 4:0, 0:3, 3:2, 4:3p (nejvíce bodů A. Musil 3+0 – Marcinko 1+1).

V play off: 27 zápasů, 15 výher Pardubic, 12 výher Třince, skóre 96:72.

Psal se březen roku 2018 a čtvrtfinále mezi Třincem a Pardubicemi překvapivě došlo až do sedmého duelu. Favorizovaní Oceláři se proti finančně strádajícímu klubu z východu Čech výsledkově trápili a před vlastními fanoušky potřebovali vyhrát. Ještě v polovině zápasu bylo skóre 0:0, poté ale rozjel svou show David Cienciala (27) a sedmi asistencemi poslal Třinec dál. Oba celky se po pěti letech utkají znovu, kulisy souboje ale budou výrazně odlišné. Vítěze čeká finále a do série v roli favorita vstoupí pardubické Dynamo, jehož bodovým lídrem je po čtvrtfinálové sérii právě třinecký rodák Cienciala.

"Už je to dávno, letí to rychle. Speciální to pro mě ale určitě je. Asi už nikdy se mi nic podobného nepovede. Padalo mi tam ten den úplně všechno," vzpomíná na svůj rekordní zápas sedmadvacetiletý forvard. "V Třinci jsem vyrostl a mám tam rodinu. Série pro mě bude speciální," dodal hrdina Ocelářů z roku 2018.

Za těch pět let toho oba celky stihly opravu hodně. Slezský klub oslavil tři tituly a v play off čeká na přemožitele již 11 sérií. Pardubice se většinu času pohybovaly na druhé straně extraligového pelotonu a v ročníku 2018/2019 dokonce odvracely hrozící sestup v baráži. Po vstupu Petra Dědka do klubových struktur se ale Dynamo finančně stabilizovalo a dvakrát za sebou si zahrálo čtvrtfinále.

Pardubice před 100. sezonou v historii klubu výrazně posílily a před startem ročníku podepsaly trojici reprezentantů z ruského Čeljabinsku. Lukáš Sedlák, Tomáš Hyka a Roman Will se od svého příchodu zařadili mezi tahouny Dynama, v sérii s Třincem se ale zraky veřejnosti upínají k jiné předsezonní akvizici.

Řízný bek David Musil do Dynama přišel právě ze slezského klubu a hned v prvním play off v novém působišti narazí na své bývalé spoluhráče. Po pěti sezonách a třech titulech hledí ke střetu s Třincem s pokorou. "Vzpomínky ve mně jsou, ale je nová sezona, jsem v jiném týmu a chci zase uspět. Jasně, bude to speciální. Soupeře si ale nemůžeme vybírat a já se na sérii moc těším," řekl devětadvacetiletý obránce.

Třinec do play off poprvé od roku 2018 nevstoupil pod vedením Václava Varadi. Veleúspěšného kouče na střídačce nahradil Zdeněk Moták. Hráči se s novým trenérským týmem v průběhu základní části sžívali se střídavými úspěchy, v play off ale působí stejně dominantně jako v předchozích sezonách.

"Myslím, že hrají podobně jako v předchozích letech. Poctivě dozadu, dobře brání střední pásmo a počínají si zodpovědně. Mají teď za sebou vítěznou historii a my víme, že to bude náročná série. Pokud ale chceme uspět, nesmíme se na ně ohlížet," uvedl starší z bratrů Musilových.

Zadina: Na Třinec máme něco připraveného 

Třinecký kolos v play off třikrát za sebou nikdo nezastavil, Pardubice ale mají jeden velký trumf. Stejný směr jako Musil v létě před sezonou nabral také asistent Marek Zadina, jenž vedle Varadi působil celých pět sezon. O tom jak třinecký herní styl funguje má více než přesnou představu, vždyť je jeho spolutvůrcem.

"Ten systém jsme tam s Vencou (Varaďou) kluky učili pět let, mají to zažité. Nebude vůbec jednoduché se přes ně dostat. Za dobu našeho působení na to nikdo nenašel recept. Samozřejmě v hlavách něco máme, uvidíme jestli to bude fungovat," nastínil bývalý útočník, jenž i svou hráčskou kariéru spojil hlavně s Třincem a Pardubicemi.

Také Oceláři mají ve svém kádru několik hráčů, kteří s Pardubicemi spojili kus kariéry. Vedle skvěle chytajícího Ondřeje Kacetla, který na východě Čech odehrál 129 zápasů, je s Dynamem propojen hlavně Daniel Voženílek. Sedmadvacetiletý útočník se v Pardubicích narodil a v klubu hokejově vyrostl. Stabilním členem A týmu se ale nestal.

Před sezonou 2019/2020 se vydal do Českých Budějovic, se kterými Dynamo v minulém ročníku vyřadil ve čtvrtfinále play off. "Jako malý jsem chtěl vždy hrát za Pardubice, ale už uplynula nějaká doba a nějaký čas tam nehraju ani nežiju. Sérii neberu jinak než souboj se Spartou," uvedl.

Střet dvou dlouhodobě provázaných klubů slibuje zajímavý průběh, protkaný několika poutavými osobními příběhy. Série startuje v neděli v Pardubicích a finalista bude znám nejpozději v pátek 14. dubna, kdy je v plánu případný sedmý zápas.

Statistiky Davida Musila v sezoně:

Základní část: 48 zápasů, 9 bodů (3+6).

Play off: 4 zápasy, 1 bod (1+0).

Očima Davida Pospíšila

"Je před námi velmi vyrovnaná série. Poté, co hokejisté Třince předvedli se Spartou ve čtvrtfinále, podle mě jejich naděje na úspěch výrazně stouply. Po takovém nemastném, neslaném výkonu v předkole všechno podřídili výsledku a ukázali svou tvář z minulých let. Hráči si to na led nechodili užít, ale šli za každou cenu urvat výhru. Bylo jim jedno jak zápas vypadá, jediné, co je zajímalo, byl postup. Tomuhle se Pardubice budou muset vyrovnat. Faktorem, který může rozhodnout, může být únava. Třinec má v nohách o několik zápasů víc, i přes to si ale myslím, že může uspět. Vůbec bych se nedivil, kdyby série došla až do sedmého duelu. Jsem zvědavý jak zápasy zvládnou hráči, kteří dříve působili na druhém břehu. Hrát proti bývalým spoluhráčům a kamarádům totiž vůbec není jednoduché. Zvláště když jste s nimi prožili velmi úspěšnou část kariéry jako třeba David Musil. Je jasné, že hrany už se v základní části trochu obrousily, ale tohle je play off, úplně nová soutěž."