Týden v extralize: Netradiční dárek od fanoušků, rozhodčí proti fair play a Radil v laufu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Týden v extralize: Netradiční dárek od fanoušků, rozhodčí proti fair play a Radil v laufu

Lukáš Radil (vlevo) vládne extraligovým statistikám.
Lukáš Radil (vlevo) vládne extraligovým statistikám.Profimedia
Hokejová extraliga má za sebou první čtvrtinu, na bilancování je však ještě brzy. V čele se i přes nedělní zaváhání drží Pardubice. Těsně za Dynamem číhá Litvínov, který v neděli nevyužil možnost posunout se na první místo a v Olomouci přišel o rekordní sérii. Na Hané se na závěr strhla hromadná šarvátka, po které rozhodčí nedovolili hráčům, aby si podali ruce. V týdnu na sebe upozornili také olomoučtí fanoušci. V následujících řádcích pravidelné hokejové rubriky Livesport Zpráv se dozvíte jaký dárek od nich dostal navrátilec Jan Káňa či kolik branek chybí Lukáši Radilovi ke splnění předsezonního cíle.

Návraty na Hanou

První čtvrtina soutěže Olomouci příliš nevyšla. Ve třinácti zápasech Mora nasbírala 15 bodů a je jedenáctá. Z posledních deseti duelů svěřenci Jana Tomajka vyhráli pouze dva a černou sérii čtyř proher za sebou ukončili překvapivě proti rozjetému Litvínovu

Ke čtvrté výhře v ročníku Olomouci pomohl i navrátilec Jan Káňa. Zkušený útočník se zpět na Hanou vrátil po nevydařeném angažmá ve Vítkovicích, kde odehrál pouze sedm zápasů a nebodoval.

"Bohužel i to k hokeji patří. Honzovi to u nás úplně nesedlo. Jeho herní vytížení nebylo takové, jaké bychom si my i on představovali. Do toho přišla i nemoc, která jej vyřadila ze hry a po příchodu Patrika Zdráhala už nebylo pro něj místo v prvních dvou útocích," vysvětlil brzký konec sportovní ředitel ostravského celku Roman Šimíček.

Ve dvou zápasech po návratu do Olomouce zaznamenal Káňa dva body a naskočil tam, kde v minulé sezoně skončil. Hned ve své premiéře proti Mladé Boleslavi využil přesilovku a protrhl olomoucké trápení v početních výhodách. 

Za svou branku si Káňa vysloužil netradiční dárek. Fanoušci Mory se složili na 100 piv pro prvního úspěšného střelce v klasické početní výhodě 5 na 4. "Sám to asi nevypiju, to bych nikomu neprospěl. Počkám na reprezentační přestávku, kdy bude týmová večeře," smál se spokojený navrátilec. 

Do Olomouce se po krátké pauze vrátil také Karel Plášek, který si nevybojoval pevné místo v zámoří. "Minulou sezonu jsem si v Olomouci užil a těším se, až se znovu zapojím do zápasu. Utkání proti Litvínovu jsem sledoval na tribuně a musím říct, že podpora fanoušků byla fantastická. I to je jeden z důvodů, proč jsem neváhal s návratem," řekl útočník, který od svého draftu v roce 2019 odehrál za Atlantikem osm zápasů v nižší AHL.

Zápas bez podání rukou

Litvínov se v závěru utkání v Olomouci hnal za vyrovnáním na 2:2. Z tlaku ale nic nevytěžil a nevylepšil tak rekordní sérii jedenácti výher v řadě. Domácí proti favorizovaným Severočechům protrhli šňůru čtyř nezdarů. S radostí si ale museli počkat. 

Slovinský útočník Rok Macuh se závěrečným klaksonem tvrdě dohrál litvínovského Jindřicha Abdula a Chemici tvrdý hit nenechali bez odezvy. U mantinelu se strhla hromadná šarvátka do které se zapojila téměř desítka hráčů. 

Když už se zdálo, že je po všem, jeden z litvínovských hokejistů si neodpustil gesto směrem k domácím fanouškům a začalo se nanovo. Rozhodčím se nakonec podařilo rozdělit i nejaktivnější dvojičky a hráče poslali do kabin bez podání ruky. 

"V životě jsem to nezažil. Docela mě to překvapilo. Když se to uklidnilo, mohli nás nechat si plácnout, ale je to na nich," komentoval nestandardní rozhodnutí litvínovský Ondřej Jurčík.

V do té doby slušně hraném zápase rozhodčí na závěr rozdali 26 trestných minut. Pětiminutové tresty si z hromadné bitky odnesli domácí Adam Rutar a Jan Káňa a litvínovští Denis Zeman a Ondřej Kaše. 

Konec vlády brankářů

"Fanoušci ode mě mohou očekávat góly a to, že budu ofenzivní. Není mi ale cizí ani bránění, blokování střel a hraní do těla," hlásil Devan Sideroff po příchodu na Kladno. Své defenzivní povinnosti si šestadvacetiletý Kanaďan plnil od začátku sezony, na góly ale čekal až do 11. kola. 

Po dvou brankách proti Litvínovu v pátek rozhodl duel s Českými Budějovicemi a zdá se, že konečně naplno rozbalil svou ofenzivní show. Útočník, který pravidelně bodoval v Rakousku, na Slovensku nebo ve druhé švédské lize, v prodloužení proměnil trestné střílení a vystřelil Kladnu bod navíc. 

Svým povedeným forhendovým blafákem navíc Sideroff ukončil zajímavou brankářskou nadvládu. Gólmani zlikvidovali 13 ve hře nařízených nájezdů za sebou a táhli druhou nejdelší sérii v samostatné české extralize. Delší trápení střelci zažili pouze v ročníku 2012/13, kdy na gól čekali 14 trestných střílení. 

"Věřil jsem si," líčil Sideroff poté, co přerušil pro útočníky nelichotivou sérii. "Ve své kariéře jsem jel již hodně nájezdů a dlouhodobě na nich mám úspěšnost 60 procent. Dostal jsem chvilku na rozmyšlenou, opadla ze mě nervozita a vše zafungovalo, tak jak mělo," uvedl kanadský útočník po druhé domácí výhře v sezoně.

Hráči týdne

Lukáš Radil (Pardubice)

Když se klubový web Dynama před startem sezony ptal na kolik gólů si hráči věří, Radil se nechal inspirovat minulým ročníkem. "Pokud mi budou kluci dobře nahrávat, věřil bych si na loňských 14 gólů," řekl v září. 

Nyní je druhá půlka října a pardubický forvard už má téměř splněno. V úvodní čtvrtině sezony nasázel 11 branek a vládne ligovým střelcům. Ve dvou zápasech uplynulého týdne se prosadil dvakrát, přidal čtyři asistence a vyhoupl se i do čela produktivity. 

O kvalitách útočníka s více než sedmdesáti reprezentačními starty před sezonou pochyboval málokdo. Devatenáct bodů v úvodních 13 zápasech ale překonalo i ty nejdivočejší představy. "Jsem rád, že mi to lepí, ale chci hlavně pomoct týmu. To je nejdůležitější," uvedl Radil po prohře s Českými Budějovicemi, které nezabránily ani jeho dva kanadské body.

V pátek proti Třinci se pardubický odchovanec zapsal do statistik hned čtyřikrát. Od svého loňského návratu z KHL navíc odehrál už šestý zápas, ve kterém se dostal přes dva body a díky dvěma čtyřbodovým večerům v aktuální sezoně drží skvělý průměr téměř bodu a půl na zápas.

Adrián Holešinský (Plzeň)

Herní a výsledková krize? V Plzni už nějakou dobu zapomenutá věc. Škodovka po pádu na dno extraligové tabulky zabrala a vyhrála tři zápasy za sebou. Plzeňští útočníci se navíc rozpoměli, jak se dávají góly, čímž vyřešili tu nejzáludnější hádanku, se kterou se v úvodu ročníku na západě Čech potýkali. Hlavní podíl na zlepšené produktivitě má Adrián Holešinský, který v zápasech proti Liberci a Hradci Králové vstřelil tři góly a přidal dvě asistence. 

Slovenský útočník v minulé sezoně vtrhl na extraligovou scénu ve velkém stylu. V prvních třech zápasech po přestupu z Nitry zaznamenal pět bodů za dva góly a tři asistence a základní část zakončil s 27 zápisy jako šestý nejproduktivnější hráč svého týmu. V přepočtu bodů získaných na jeden zápas byl v západočeském celku dokonce nejlepší. 

Svou pozici ofenzivního lídra naplno prokázal i v uplynulém týdnu. Nejprve v pátek gólem a asistencí řídil výhru 3:2 nad Mountfieldem a v neděli se podepsal pod všechny branky Plzně při obratu v Liberci. 

Plzeň pod Ještědem prohrávala 0:2, Holešinský ale dvěma góly a asistencí dotlačil zápas do prodloužení a v závěrečném rozstřelu pomohl k výhře i proměněným nájezdem. "V první třetině jsme asi byli ještě v autobuse. O přestávce přišlo v kabině pár pikantních slov, po kterých jsme se probudili a začali hrát tak, jak chceme," líčil slovenský forvard po zdařilém obratu. 

Holešinský v úvodní čtvrtině soutěže nasbíral 11 bodů za pět branek a šest nahrávek a je nejproduktivnějším hráčem Plzně.

Steve Moses (Brno)

Kometa v červenci představila posilu se zajímavým životopisem. Steve Moses v sezoně 2014/15 v dresu Jokeritu Helsinky nasázel 41 branek a stal stal nejlepším střelcem KHL. Životní sezonu zakončil bronzem ze světového šampionátu v Praze a vydal se zkusit štěstí domů. Za mořem se ale neprosadil a po 14 zápasech na farmě v AHL se vypravil zpět do Evropy, kde si kromě Ruska vyzkoušel i finskou nebo švýcarskou nejvyšší soutěž.

Úvod angažmá pod Špilberkem americkému světoběžníkovi stejně jako celé Kometě nevyšel. V prvních pěti duelech vyšel bodově naprázdno, se zlepšenými týmovými výkony se však začal prosazovat i on. "Vždycky, když jdete do nového týmu a nové soutěže, je potřeba si zvyknout. Mně to zvykání trvalo déle, než jsem doufal, ale snad už je vše v pořádku," vysvětlil.

Mosesovým prozatímním extraligovým vrcholem byl páteční zápas proti Liberci, v němž dal hattrick. Prosadil se i v neděli proti Třinci a se sedmi trefami je nejlepším střelcem brněnského celku. 

"Nebudu lhát, hattrick pomohl mému sebevědomí. Důležité však je pochopit, že i když dáte třicet gólů za sezonu, tak nebudete skórovat pravidelně každý druhý zápas. Máte období, kdy se daří, a období, kdy ne,"uvedl zkušený forvard, jenž v první čtvrtině soutěže nastřílel o dvě branky víc než druhý nejlepší střelec Komety Daniel Gazda.