Staněk si v F2 dojel pro senzační vítězství, i díky penalizaci soupeře kraloval sprintu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Staněk si v F2 dojel pro senzační vítězství, i díky penalizaci soupeře kraloval sprintu
Roman Staněk byl v Melbourne původně druhý, po penalizaci soupeře se stal vítězem.
Roman Staněk byl v Melbourne původně druhý, po penalizaci soupeře se stal vítězem.Profimedia
Český závodník Roman Staněk (20) vyhrál po penalizaci Francouze Isacka Hadjara (19) sprint formule 2 v Melbourne a získal v šampionátu, který je předstupněm pro elitní formuli 1, premiérové vítězství. Jezdec týmu Trident dojel v Austrálii po startu z pole position o 6,827 sekundy za Hadjarem, ten ale dostal po závodě desetivteřinový trest za dřívější způsobení kolize. Staněk vybojoval také prvních deset bodů do letošního pořadí seriálu.

Rodák z Valašského Meziříčí si vylepšil dosavadní maximum ve formuli 2, kterým bylo loňské páté místo ze sprintu v rakouském Spielbergu. První body v sezoně si připsal při pátém letošním startu a posunul se v průběžném pořadí šampionátu na 12. místo.

"Ano, první vítězství v F2. V závodě jsem byl druhý, ale penalizace jiného jezdce mi přinesla vítězství. Pořád ještě nemáme takové tempo, o které se snažíme, ale se svou jízdou jsem spokojený. Rozhodně se to vyplatilo. Už se těším na zítřek," napsal Staněk na Instagramu.

Staněk obsadil v páteční kvalifikaci desátou příčku a díky obrácenému pořadí pro elitní desítku se vyhoupl na startu do čela. První místo sice dlouho neudržel, dostal se před něj Hadjar, český závodník ale poté zvládl odrážet útoky dalších soupeřů.

Staňkovi také dvakrát pomohl výjezd safety caru. Pilot týmu Trident nejprve ustál útoky Inda Kuše Mainiho a v závěru odolal také Dennisi Haugerovi. Norského soupeře za sebou udržel o 0,349 sekundy.

Poté, co Hadjar dostal po závodě desetivteřinový trest za způsobení kolize po startu se Španělem Pepem Martím a Brazilcem Gabrielem Bortoletem, posunul se Staněk na první příčku. Hadjar klesl na šesté místo.

Program šampionátu formule 2 v Austrálii pokračuje v neděli hlavním závodem, do nějž Staněk odstartuje z 10. místa.

F2: Velká cena Austrálie