Evans vyhrál Japonskou rallye a stal se vicemistrem světa, šampion Rovanperä dojel třetí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Evans vyhrál Japonskou rallye a stal se vicemistrem světa, šampion Rovanperä dojel třetí

Evans si dojel v Japonsku pro pozici vicemistra světa.
Evans si dojel v Japonsku pro pozici vicemistra světa.Profimedia
Britský pilot Elfyn Evans (34) vyhrál Japonskou rallye a stal se potřetí v kariéře vicemistrem světa. Šampion Kalle Rovanperä (23), který si už v předchozí Středoevropské rallye zajistil obhajobu titulu, zakončil sezonu třetím místem za Sébastienem Ogierem (39). Všichni medailisté reprezentovali tým Toyota, který s převahou ovládl v třetím roce za sebou hodnocení značek.

Velšan Evans skončil v konečné klasifikaci druhý i v letech 2020 a 2021, kdy seriálu vládl osminásobný mistr světa Ogier. V posledním závodě sezony uhájil pozici před Thierrym Neuvillem z týmu Hyundai, který po páteční havárii obsadil až třinácté místo a body si z Japonska odvezl jen za triumf v závěrečné speciálně hodnocené power stage.

"Nebylo to jednoduché v těch (deštivých) podmínkách, které jsme tu měli, i když jsme už měli po pátku velký náskok," řekl Evans, s nímž titul vicemistra vybojoval opět Angličan Scott Martin. Společně letos vyhráli už v Chorvatsku a Finsku, celkem má Evans na kontě osm vítězství a jen to první v Britské rallye 2017 slavil s Danielem Barrittem.

Neuville, který do Japonska přijel se sedmibodovou ztrátou na Evanse, v závěrečném dnu vyhrál čtyři ze šesti zkoušek. Za opatrně jedoucím Evansem v konečném účtování zaostal o bezmála půlhodinu a v MS o 27 bodů.

"Omlouvám se týmu za páteční chybu, ale tak to prostě je. Vyhlížíme teď další dobrou sezonu. V té letošní jsme měli osm pódiových umístění a řadu potíží, které nás stály nějaké body a vyřadilo nás to z boje o titul," konstatoval Neuville, vítěz Středoevropské a Italské rallye. Třetí místo v MS obsadil třetím rokem po sobě, je také pětinásobným vicemistrem světa, ale titulu se dosud nedočkal.

Zbylé dvě zkoušky finálového dne ovládl domácí jezdec Takamoto Katsuta, který byl za celý víkend s deseti dílčími triumfy nejúspěšnějším jezdcem, ale od pátku měl po nehodě rovněž velkou ztrátu.

WRC: Rallye Japonsko