V Suzuce kraloval opět Red Bull. Verstappen proměnil pole position v triumf, druhý dojel Pérez

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
V Suzuce kraloval opět Red Bull. Verstappen proměnil pole position v triumf, druhý dojel Pérez
Max Verstappen byl v Suzuce nejrychlejší.
Max Verstappen byl v Suzuce nejrychlejší.Profimedia
Nizozemský pilot Max Verstappen (26) z Red Bullu vyhrál potřetí za sebou Velkou cenu Japonska a zvýšil své vedení v mistrovství světa formule 1. Úřadující trojnásobný šampion zvítězil ve čtvrté Grand Prix sezony o 12,535 sekundy před týmovým kolegou Sergiem Pérezem (34) z Mexika, třetí skončil s odstupem více než 20 sekund španělský vítěz předchozího závodu v Austrálii Carlos Sainz (29) z Ferrari.

Verstappen si v Suzuce dojel pro 57. triumf v kariéře z pole position, kterou vybojoval ve všech dosavadních Velkých cenách v sezoně. Ve výhru ji suverén neproměnil jen před dvěma týdny v Melbourne, kde musel kvůli technickým problémům poprvé od roku 2022 odstoupit. Skončila tím jeho série devíti vítězství.

Po čtyřech z 24 závodů Verstappen vede pořadí seriálu o 13 bodů před Pérezem. Třetí je s odstupem 18 bodů Monačan Charles Leclerc z Ferrari, jenž se v sobotu z osmého místa na startu prokousal na konečnou čtvrtou pozici.

Na trati postavené společností Honda, jež dodává Red Bullu motory, si Verstappen dojel pro vítězství prakticky systémem start-cíl. První místo rodák z belgického Hasseltu opustil jen při výměnách gum. "Byl to příjemný závod, auto bylo stále lepší a lepší," pochvaloval si do týmové vysílačky Verstappen, jenž od začátku loňské sezony vyhrál 22 z 26 závodů. "Minule jsme trochu zaškobrtli, ale jsem moc šťastný, že jsme zpět na vrcholu," dodal šampion po třetím double Red Bullu v sezoně.

Na trati postavené společností Honda, jež dodává Red Bullu motory, si Verstappen dojel pro vítězství prakticky systémem start-cíl. První místo rodák z belgického Hasseltu opustil jen při výměnách gum. "Byl to příjemný závod, auto bylo stále lepší a lepší," pochvaloval si do týmové vysílačky Verstappen, jenž od začátku loňské sezony vyhrál 22 z 26 závodů.

Sainz jel závod s jinou strategií než Leclerc, který byl v boxech pouze jednou. V závěrečné fázi závodu měl Španěl čerstvější pneumatiky a osm kol před koncem týmového kolegu předjel. "Bylo to tam docela těžké. Napadlo mě, jestli nebyl jen jeden pit stop rychlejší, a my byli na dvou. Musel jsem dneska hodně předjíždět," uvedl madridský rodák, jehož ve Ferrari po sezoně nahradí Brit Lewis Hamilton.

Za dvěma Red Bully a Ferrari dojel pátý Brit Lando Norris z McLarenu, šestý skončil bývalý šampion Fernando Alonso z Aston Martinu. První desítku uzavřel k radosti japonských fanoušků Yuki Tsunoda z Racing Bulls a poprvé v domácí Grand Prix bodoval.

Pravděpodobně nejdramatičtější okamžik závodu se odehrál hned v prvním kole, kdy po kontaktu havarovali Australan Daniel Ricciardo a Alex Albon z Thajska. Oba odešli z místa nehody po svých bez zjevného zranění. Závod byl zhruba na půl hodiny zastaven kvůli opravě bariéry a úklidu trosek vozů.

Mistrovství světa pokračuje za dva týdny Velkou cenou Číny v Šanghaji, která se kvůli koronaviru jela naposledy v roce 2019.

F1: Velká cena Japonska