O čem se mluví před Pohárem šesti národů: Netflix, noví trenéři i vstup Jižní Afriky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
O čem se mluví před Pohárem šesti národů: Netflix, noví trenéři i vstup Jižní Afriky
V Poháru šesti národů se utkají Skotsko, Wales, Anglie, Francie, Irsko a Itálie.
V Poháru šesti národů se utkají Skotsko, Wales, Anglie, Francie, Irsko a Itálie.
Profimedia
Tradiční Pohár šesti národů bývá ve světě ragby každoročně jednou z hlavních událostí. A vzhledem k tomu, že do mistrovství světa zbývá jen několik měsíců, je letošní ročník důležitější než kdy jindy. Před startem turnaje, který začíná tento víkend, přibližují Livesport Zprávy šest témat, o kterých se v následujícím období bude mluvit.

Otevřené dveře do zákulisí

Pro fanoušky sportovních dokumentárních seriálů to má být další emotivní zážitek. Stejně jako otevřel své dveře do zákulisí svět formule 1 nebo tenisu, tak právě v průběhu letošního Six Nations budou umístěny kamery v šatnách, posilovnách i v soukromí některých hvězd. Vzhledem k tomu, jak úspěšné sportovní seriály a filmy v poslední době sjíždějí z výrobní linky produkce Netflixu, slibuje seriál o Poháru šesti národů mimořádné ragbyové dílo. 

Organizátoři turnaje pak samozřejmě budou chtít udělat reklamu i blížícímu se světovému šampionátu a znovu zviditelnit sport jako takový po celém světě. Premiéra snímku je naplánována na rok 2024, dá se tedy předpokládat, že zahrne i dění z mistrovství světa. To se uskuteční od 8. září do 28. října 2023 ve Francii.

Noví trenéři

Wales a Anglie, dvě z tradičních ragbyových velmocí, měly v roce 2022 hodně špatnou sezonu a do roku 2023 vstupují s novými trenéry. Výsledky Anglie byly jako na houpačce, doma prohrála zápasy s Argentinou a Jihoafrickou republikou, ale na podzim třeba remizovala s Novým Zélandem.

Na úspěšném turné po jižní polokouli vyhráli Angličané dva duely ve třízápasové sérii s Austrálií. Jenže pak šla výkonnost dolů, což vedlo k velmi diskutovanému odvolání australského odborníka Eddieho Jonese. Toho v prosinci nahradil Steve Borthwick.

Vzhledem k tomu, že se mistrovství světa blíží, odborná veřejnost v Anglii považovala Jonesův vyhazov za unáhlený. Bylo zřejmé, že Australan udělal s týmem Red Rose pokrok. Nic už ale nejde vzít zpátky a Eddie Jones ihned dostal nabídku z domoviny. Po 18 letech se tak znovu stal koučem Austrálie.

Po podzimních zápasech měnili trenéra i Velšané. Odvolání novozélandského kouče Wayna Pivace však bylo na rozdíl od anglické rošády očekávané. Ze 12 testů vyhrál Wales v roce 2022 pouhé tři a mezi neúspěchy čněly jako vykřičníky i šokující prohry s Gruzií a Itálií. Jeden z nejpyšnějších ragbyových národů chce víc. Pivace nahradil na trenérském postu jiný Novozélanďan –⁠ Warren Gatland.

Dva nejlepší týmy světa

Evropa má v současnosti na čele rankingu dva týmy a právě Irsko a Francie budou i favority letošní edice Six Nations. Irsko je světovou jedničkou, Francie v těsném závěsu druhá. Je obhájcem loňského titulu, v Paříži vyhrála i dramatickou bitvu s Iry (30:24) a získala také Grand Slam, což v terminologii turnaje znamená čistý štít, tedy vítězství nad všemi účastníky turnaje.

Zatímco loni hrála Francie s Irskem doma, letos se prestižní zápas uskuteční už ve druhém týdnu, 11. února v Dublinu. Vzhledem k tomu, že se bude hrát i o post světové jedničky, bude souboj mezi těmito dvěma týmy ještě emotivnější.

Irsko ani Francie nikdy nevyhrály MS a rok 2023 je pro ně velkou výzvou. Co se podzimního šampionátu týče, los turnaje může svést oba týmy k vzájemnému utkání už ve čtvrtfinále, obě dvě země si ale přejí střet až ve finále.

Dřevěná lžíce

Wooden Spoon, tedy dřevěná lžíce, je neslavné ocenění udělované nejslabšímu týmu. Dlouhodobě se stala jejím sběratelem Itálie, která skončila poslední nejen v loňském roce, ale i v posledních sedmi ročnících. Od roku 2000, kdy právě Itálie rozšířila klání pěti národů na šest, bývá vždy outsiderem.

Dlouho se diskutovalo o tom, zda má její zařazení smysl, ale v dlouhodobé perspektivě se Itálie zlepšuje. V loňském ročníku porazila Wales a poté v podzimním poprvé v historii dokonce i Austrálii.

Itálie na Poháru šesti národů nikdy nevyhrála více než jeden zápas, což nyní hodlá změnit. Vzhledem k tomu, že Wales a Anglie se nacházejí v určité krizi, a Skotsko bývá často soupeřem k poražení, mají Italové šanci, aby pro ně letošní ročník dopadl lépe.

Hrát chtějí i další

Tradiční turnaj stojí v poslední době před otázkou, zda jej nerozšířit o další země. O přijetí už delší dobu žádá Gruzie, která je v žebříčku World Rugby na 13. příčce, jen jedno místo za Italy.  O vstup do Poháru šesti národů ale prý usiluje i Jihoafrická republika.

Čtyři její kluby už opustily soutěž Super Rugby, hranou na jižní polokouli, a připojily se k evropské United Rugby Championship. Je zřejmé, že jihoafrické ragby se přizpůsobuje Evropě a důvodem je i podobné časové pásmo. Podle posledních zpráv se však v nejbližší době rozšíření Six Nations nechystá.