Pět událostí TELH: Další posila z NHL pro Spartu, zachránce Pech i rekordman Růžička

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí TELH: Další posila z NHL pro Spartu, zachránce Pech i rekordman Růžička

Pět událostí TELH: Další posila z NHL pro Spartu, zachránce Pech i rekordman Růžička
Pět událostí TELH: Další posila z NHL pro Spartu, zachránce Pech i rekordman RůžičkaProfimedia
Hokejová extraliga má za sebou už sedmý hrací týden, který nabídl hned tři kola během čtyř dní. A bylo se na co dívat. A když se zrovna nekouzlilo na ledě, činili se funkcionáři. Zvláště ti sparťanští, kteří přilákali zpět domů zámořím ostříleného Michala Kempného (32). Po dlouhé době se slavilo na jihu Čech, kde Lukáš Pech zachránil krk trenérovi Motoru Jaroslavu Modrému. A radosti bylo dostatek také v kádru mistra, snajpr Martin Růžička totiž oslavil rekordní počin. Jaké další události ozdobily předposlední říjnový týden?

Sparta opět lovila v zámoří

V létě angažovala Dominika Simona, tentokrát ukázala na Michala Kempného. Sparta opět ulovila cenné zboží v zámořské NHL. Zkušený obránce, který naposledy patřil Seattlu, byl podle svých slov pro extraligového vicemistra jednoznačně rozhodnutý: "Jsme tady doma. Nebylo nad čím přemýšlet."

Ofenzivní obránce, který během své bohaté kariéry za oceánem prošel také Chicagem a Washingtonem, bude jednoznačně největší osobností sparťanské defenzivy. Po boku dalších renomovaných spoluhráčů míří úplně nejvýš. "Sparta je tým s nejvyššími ambicemi. Úspěchu podřídíme vše, aby se nám povedlo to, co všichni chceme. A to je vyhrát titul," jasně zdůraznil Kempný.

Hodně si od bronzového medailisty z minulého světového šampionátu slibuje i klub. "O Michalův příchod jsme stáli už od léta, kdy jsme byli domluveni v případě, že by mu nevyšlo angažmá v NHL. Jsme moc rádi, že jsme zůstali dál jeho první volbou. Je to obrovská posila do naší defenzivy," vkládá sportovní manažer Sparty Jaroslav Hlinka do Kempného důvěru.

Pech konečně nastartoval Motor

"Vyhraješ, nebo končíš," slyšel před domácím duelem s Plzní trenér Českých Budějovic Jaroslav Modrý. Strůjce bronzového úspěchu z předchozí extraligové sezony dostal od vedení Motoru ultimátum. No, není divu, vždyť Jihočeši prohráli devětkrát v řadě…

A zrovna růžově to s nimi nevypadalo ani v pátek, neboť před zraky domácích fanoušků prohrávali už 0:2. Pak však vzal osud do rukou Lukáš Pech a všem kritikům svým výkonem na ledě Budvar arény vzkázal: "Stojíme za trenérem!" Dal totiž gól a ten vyrovnávací připravil.

"Jsem rád, že Jarda zůstává," řekl zkušený útočník bezprostředně po zápase. Na drese měl jako správný lídr při absenci Milana Gulaše kapitánské céčko a odpovědnodnosti se evidentně nezřekl. Vzal totiž na sebe rozhodující nájezd a dal sbohem černé českobudějovické sérii. "Chtěl jsem jet. I kvůli trenérovi. Věřil jsem, že ho dám. Že to můžu zlomit," uzavřel Pech, který znovu nastartoval zadřený Motor, neboť Jihočeši zvítězili také v neděli, kdy naprosto totožně porazili Třinec (3:2sn).

Růžička zase jednou rekordmanem

Byl to zápas, na který zřejmě do smrti nezapomene. Třinecký Martin Růžička si totiž v pátek na ledě ŠKO-ENERGO Arény odškrtl hned dva rekordy. Nejprve získal svůj 600. bod v extraligové kariéře, což dokázal jako jediný Ocelář v historii.

To však nebylo vše. Duel s Mladou Boleslaví totiž došel až do prodloužení. A tam si vzal slovo opět Růžička a přesnou ranou vyrovnal rekord v počtu gólů v prodloužení – zvládl jich osm stejně jako Viktor Hübl.

"Dnes to tam napadalo," pochvaloval si kapitán Ocelářů přesilové hry. "Pomalinku se zvedáme a doufám, že v tom budeme pokračovat," přál si dvojnásobný rekordman pátečního duelu a zároveň lídr extraligového mistra.

Liberec poprvé za nula

Konec dlouhé série. Konečně? V Liberci takhle určitě neuvažují. Bílí Tygři totiž vůbec poprvé v této sezoně vyšli bodově naprázdno. Stalo se tomu tak ve Vítkovicích, které vystavily souboru trenéra Patrika Augusty jednoznačnou stopku.

Porážka 3:6 znamená, že Severočeši odešli poprvé v sezoně ze zápasu bez jediného bodu. Po 11 zápasech. "Jako kdybychom se poprvé sešli, soupeři jsme to hrozně ulehčili. Za stavu 1:5 už bylo po utkání," nešetřil kritikou po zápase Patrik Augusta.

Skončila tak více než měsíc dlouhá série, během níž Liberec dokázal pořád sbírat body. A možná započala nová, neboť Severočeši v neděli padli znovu a opět stejným výsledkem – Hradci Králové podlehli stejně jako Vítkovicím 3:6.

Nedobytná Ostravar Aréna

Kdo tam přijel, vylámal si zuby. Plzeň, Mladá Boleslav, Kladno, Liberec a naposledy i Litvínov. Vítkovice, respektive Ostrava je zkrátka nedobytná. V pátek se o tom přesvědčili Bílí Tygři (3:6) a v neděli Litvínov (3:5). Chemici sice nad Riderou vedli, nakonec však dostali na dalekou cestu domů pět branek.

A tak jako jediné zůstávají Vítkovice doma stále stoprocentní. Z téhle bilance se soubor trenéra Miloše Holaně těší také proto, že takřka 10tisícový stánek hostil v minulých týdnech tenisový turnaj WTA. Ostravané tak doma odehráli zatím pouze pět zápasů a ve všech brali tři body.

"Zatím těch zápasů (doma) tolik nebylo, ale myslím si, že je to určitě i fanoušky, protože jich chodí letos hodně a je tady opravdu výborná atmosféra," řekl po posledním úspěšném zápase útočník Petr Fridrich. Podpora z ochozů by však mohla být i početnější, průměrně na Rideru chodí 6221 diváků, ale kapacita arény jich pojme až 9833. V pátek se jich dostavilo 6409 příznivců a vedle dalšího vítězství byli svědky i rozloučení s kariérou vítkovického patriota Romana Poláka.